Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Vestfold

Et lavterskeltilbud for ungdom

Ung Arena+ er en tjeneste der kommunen og sykehuset jobber sammen for å bedre ungdommers psykiske helse og skal være et gratis lavterskeltilbud for ungdom som sliter med psykososiale utfordringer.

UngArena+ logoLogo: UngArena+

Ung Arena+ er en tjeneste der kommunen og sykehuset jobber sammen for å bedre ungdommers psykiske helse og skal være et gratis lavterskeltilbud for ungdom som sliter med psykososiale utfordringer.

Ung Arena+ skal være åpen på sen formiddag, etter skole-/arbeidstid og tidlig kveld fem dager i uka. Her er ungdom velkommen til å ta opp hva de har på hjertet – små og store spørsmål om livet og livsutfordringer.

Det skal være mulig å stikke innom lokalet for “dropp-inn”-timer hvis ungdom trenger noen å snakke med. De kan også bare komme for uformelle og ikke-planlagte samtaler.

De vil alltid møte en likeperson, erfaringskonsulent eller en ansatt å prate med. Noen ganger trengs hjelp av profesjonelle fagfolk i de tilfellene vil ungdommen bli «loset» til rett person. UngArena+ samarbeider bredt med andre tjenester, som for eksempel NAV og den fylkeskommunale oppfølgingstjenesten.

Dersom alt går etter planen, skal UngArena+ åpne dørene i Tønsberg tidlig høst. Konkret betyr det at Ung Arena+ i løpet av våren skal legges fram for administrativ og politisk behandling i Tønsberg- og Larvik kommune og Sykehuset i Vestfold.

Lett tilgjengelig – og godt kjent.

Kveldene og helgene er ofte verst for mange og det er fint at det er mulighet for å ta kontakt på kvelds- og nattestid. Tilbudet gir også mulighet til å chatte med noen når man trenger det uten å måtte vente. Ung Arena+ er ikke fysisk åpen i helger eller på helligdager, men man kan lett få kontakt til døgnåpne hjelpetiltak og chattegrupper via nettsiden til Ung Arena+.

Sosiale medier.

Ung Arena+ skal være aktiv på sosiale medier, i kanaler og på steder som ungdommen bruker.

Ungdom selv og ansatte forteller om tilbudet gjennom annonser som kommer opp i feeden på for eksempel Instagram og Snapchat. Der får de også enkle råd og tips om hvordan de kan håndtere vanskelige situasjoner og negative tanker.

Logo til sosiale medier kanalen instagram
Logo: Instagram
Logo til Kommunikasjonskanalen snapchat
Logo: Snapchat

UngArena+ får egen nettside.

På nettsiden skal det være informasjon og hvem som jobber hos Ung Arena+, hva de er opptatt av og hvor gamle de er. Det finnes også informasjon om hvilke tilbud og aktiviteter som skjer i Ung Arena+.

Lav terskel for første kontakt.

Ungdommene som oppsøker UngArena+ kan i stor grad velge selv hvordan det første møtet skal foregå.

De som jobber på Ung Arena+ er fleksible, og møter ungdommen på deres arenaer.

I fellesskap blir de enige om hvordan det første møtet skal være, fysisk treff på Ung Arena+, gå en tur ,videomøte eller gjøre en aktivitet sammen.

Illustrasjoner av ungdommer i forskjellige situasjoner hvor de benytter tilbudet til ungarena+
Illustrasjon: UngArena+

På noen lavterskeltilbud kan ungdommen selv velge hvem, når og hvordan man ønsker å ta kontakt for eksempel anonymt via chat eller på telefon . Enkelte tjenester som for eksempel samtale med psykolog eller Plussteamet, kan ikke bookes selv. Dette er tjenester som trenger henvisning dersom det er behov av det.

Hva finnes av tilbud?

Ung Arena+ skal være en felles møteplass for ungdommen og tjenesteapparatet, en arena for samtidige tjenester.

Det skal være et trygt sted for å gi unge mulighet til å møtes, å forebygge og hindre utenforskap og til å avdekke de som er i risiko for å utvikle psykiske lidelser og /eller rusproblemer.

Helsefremmende og forebyggende aktiviteter er gjennomgripende i tjenesten, men det gis også helse- og sosialfaglig hjelp når behovet er til stede.

I UngArena+ er det ansatt fagfolk og spesialister med helse- og sosialfaglig bakgrunn. I tillegg til det treffer ungdommen likepersoner og mennesker som selv har gjennomgått vanskelige tider i livet og kommet seg godt igjennom det.

Illustrasjon av en dame som underviser ungdom om ungarena+
Illustrasjon: UngArena+

Når flere aktører jobber på samme sted er det mulighet til å samordne hjelpen for å unngå at ungdommene blir en «kasteball» i systemet. En annen fordel er at hjelpen er bedre tilrettelagt og effektiv. I UngArena+ samarbeider flere aktører som utekontakt, forebyggende barnevern, helsesykepleier, ruskonsulent, psykolog, psykologspesialister og spesialsykepleiere.

Det er også etablert et eget Plussteam for å ivareta ungdom som befinner seg i «grenselandet» mellom spesialisthelsetjeneste og kommunale tjenester. Alle som jobber hos Ung Arena+ har taushetsplikt, det gjelder også frivillige hjelpere og studenter. Ungdommen er selv med på å samtykke til hvem de skal samarbeide med.

Ung Arena+ vektlegger informasjon- og kunnskapsspredning, gode og trygge samtaler, råd og veiledning. Mye handler om å styrke unges helsekompetanse ved å øke kunnskaper, ferdigheter og evne til å mestre livets utfordringer og til å bedre egen livskvalitet.

Noen vil trenge mer spesialisert helsehjelp og enkelte ganger er det usikkert hvem som kan yte best hjelp. Da kan Plussteamet tre inn for å kartlegge og vurdere hjelpebehovet. Eventuelt også gjennomføre kortere behandling. Hvis det behov for mer langvarig og spesialisert behandling, sørges det for smidige overganger til spesialisthelsetjenesten.

Det arrangeres også temakvelder – rettet mot ungdom. Programmet lages i samarbeid med Ung Arena+ sitt ungdomspanel. Ung Arena+ vil også treffe unge på skolen, festival eller rundt i byen.

Flere aktueltsaker