Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Ahus

Flerkulturell doula og fødselsforberedende filmer

«Flerkulturell doula» er kvinner med minoritetsbakgrunn som snakker godt norsk og som selv har født barn i Norge. Ahus har i dag tilgang til flerkulturell doula på 18 ulike språk, men de har likevel behov for flere.

Foto: Norske kvinners sanitetsforening

Flerkulturell doula på Ahus

«Flerkulturell doula» er kvinner med minoritetsbakgrunn som snakker godt norsk og som selv har født barn i Norge. Ahus har i dag tilgang til flerkulturell doula på 18 ulike språk, men de har likevel behov for flere.

Forskning viser at det er flere dødfødsler, komplikasjoner og fødselsdepresjon blant minoritetskvinner. Derfor er det fint at tilbudet om «flerkulturell doula» fortsetter og utvides i 2022. Ordningen finansieres gjennom Sanitetskvinnene med midler fra Stiftelsen Dam.

Jordmor Kari Stolseng, som er koordinator på Ahus for de flerkulturelle doulaene, vil i løpet av våren holde kurs for flere doulaer i samarbeid med Sanitetskvinnene. Dette medfører at tilbudet om flerkulturell doula også blir tilgjengelig på Kongsvinger sykehus innen sommeren.

Seniorrådgiver for mangfold, likeverd og migrasjonshelse ved Ahus, Kristil Haraldstad, sier at de flerkulturelle doulaene er en fantastisk ressurs. De er en emosjonell og praktisk støtte som fungerer som brobyggere innad i sykehuset og også mellom primær og spesialisthelsetjeneste.

Med det flerkulturelle doula tilbudet, styrker vi og legger til rette for en likeverdig og individuell svangerskaps-, fødsels- og barselomsorg for sårbare kvinner med minoritetsbakgrunn. Jeg er derfor veldig glad for at ordningen har fått midler i 2022 og håpet er at flerkulturell doula i fremtiden vil ha en egen post i statsbudsjettet.

Kristil Haraldstad

De flerkulturelle doulaene støtter fødende kvinner med kort botid i Norge og begrensede norskkunnskaper på sykehus.

Les mer om doula ordningen på Kompetansebroen.  


Fødselsforberedende filmer for kvinner med minoritetsbakgrunn

Akershus universitetssykehus og Oslo universitetssykehus har i samarbeid med Norske kvinners sanitetsforening nå laget filmsnutter som tar for seg graviditet, fødsel og barseltid. Filmene er spesielt rettet mot kvinner med minoritetsbakgrunn, men kan være nyttig for alle kvinner som skal føde.

Materialet er delt opp i 7 korte filmer som inneholder informasjon om de ulike fasene fra uke 37 i svangerskapet til 2 uker etter fødsel

Vi ønsker at filmene skal kunne brukes fritt av helsepersonell og fødekvinner i hele landet.

Kristil Haraldstad

Filmene vil først lanseres på norsk og engelsk, men etter hvert vil det komme versjoner med dubbing til somali, arabisk, tigrinja og polsk.

Flere aktueltsaker