Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Innlandet

Fremtidens helsefagarbeider

Gran kommune har vært pilotkommune for studiemodulen "Klinisk observasjons-. vurderings- og handlingskompetanse" hos Fagskolen Innlandet, som er en del av satsingen Fremtidens helsefagarbeider. Vinteren og våren 2023 gjennomførte 22 helsefagarbeidere og hjelpepleiere modulen. I denne saken kan du lese mer om modulen og studentenes erfaringer.

Illustrativt bilde av en granskog med en vei gjennom skogen tatt med en droneFoto: Shutterstock

Klinisk observasjons-, vurderings- og handlingskompetanse

Utdanningen har som hensikt å øke kunnskap om livreddende førstehjelp, tidlig oppdagelse og behandling av forverret tilstand, samt hvordan helsepersonell kommuniserer strukturert i slike situasjoner.

Modulen gir 10 studiepoeng og ble gjennomført over 14 uker, med tre samlinger over to dager. Mellom samlingene ble det lagt opp til nettbasert veiledning/gruppearbeid, undervisning over Teams og arbeidskrav som skulle innleveres.

Studentene har benyttet simuleringsenheten på NTNU, VR-briller, refleksjonsgrupper og øvd på ulike scoringsverktøy som blant annet ABCDE-metodikk, ISBAR, NEWS2 og closed loop.

Gran som pilotkommune

Gran var pilotkommune for denne modulen, som er en del av satsingen Fremtidens helsefagarbeider. Aktører som har vært med i utarbeidelsen er: USHT Innlandet (Oppland), NTNU, Sykehuset Innlandet, KS, Statsforvalteren, HelseINN, andre kommuner i Innlandet, Delta, Fagforbundet og Sykepleierforbundet. Ved å styrke klinisk kompetanse hos helsefagarbeidere, kan man frigjøre oppgaver hos sykepleiere og annet helsepersonell.

Vinter/våren 2023 gjennomførte 22 helsefagarbeidere og hjelpepleiere studiemodulen «Klinisk observasjons-, vurderings- og handlingskompetanse» ved Fagskolen Innlandet. De ansatte jobber ved Marka helse- og omsorgssenter, Skjervum helse- og omsorgssenter eller i Hjemmetjenesten Gran og Brandbu.

Tilbakemeldinger

Tilbakemeldinger fra studentene er at det har gitt dem mer kunnskap og de har blitt tryggere i jobben sin. De ser nytten av å bruke scoringsverktøy systematisk etter at de har gjennomført målinger. De synes også det har vært nyttig å møtes på tvers av avdelinger innen helse og omsorg for å høste erfaringer.

Lokal redaksjon Innlandet gratulerer helsefagarbeiderne og hjelpepleierne med vel gjennomført studie.

Avbildet fra venstre: Laila Kristine Brasrud, Aina Dynna og Sissel Eidsand. Bildet er tatt av: Marianne Bredesen.

Flere aktueltsaker