Logg inn eller lag ny bruker for å legge til som favoritt
Helsefremming i et livsløp
Litt over 100 andreårs sykepleiestudenter ved NTNU deltok nylig på fagdag med tema helsefremming i et livsløp.

Fagdagen ble arrangert av ReKs (Regionalt kompetansesamarbeid i Gjøvikregionen) og USHT Innlandet Oppland (Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester). Forelesere var fra kommunehelsetjenesten i kommunene Gjøvik, Søndre Land og Vestre Toten, og i tillegg fra USHT Innlandet (Oppland).
Helsefremmende perspektiv i Gjøvikregionen
Studentene fikk høre om Senior i Gjøvik og forebyggende hjemmebesøk. De fikk også høre om Frisklivsentralen – en helsefremmende og forebyggende kommunal tjeneste. Kreftsykepleie i kommunen og livsstyrketrening innen psykisk helse var også tema på dagen.
Livskvalitet og helse
Vilde og Karoline fra Ringsaker, og Henriette fra Indre Østfold er tre av studentene som deltok på fagdagen. De opplevde fagdagen som interessant. De har i sin utdanning lært om Antonovsky og salutogenese,1 og kunne se dette i sammenheng med temaene for dagen. De trakk blant annet fram at kropp og sinn henger sammen, og at opplevelse av livskvalitet ikke nødvendigvis samsvarer med hvor frisk eller syk en er. En person kan være frisk, men likevel oppleve dårlig livskvalitet. En annen person kan være ganske syk, og likevel ha god livskvalitet.

Helsefremmende tjenester i egen kommune
Vilde, Karoline og Henriette synes det var fint å få kjennskap til helsefremmende tilbud og tjenester i Gjøvikregionen. De tre kommer fra andre steder, men fortalte at dette har gjort dem oppmerksomme på hva de kan etterspørre i egen kommune.
Universitetskommune
NTNU i Gjøvik og Gjøvik kommune har en samarbeidsavtale med mål om å få til et tettere samarbeid om studentoppgaver, praksisplasser, kompetansedeling, forskning og utvikling. Fagdagen var del av dette samarbeidet.
Her kan du lese om Universitetskommunen Gjøvik – Gjøvik kommune
- “Salutogenese er en teori om fysisk og psykisk helse som legger vekt på hva som fremmer god helse og gir individet økt mestring og velvære. Salutogenese ble utviklet som en motsatsteori til patologien, som legger vekt på sykdom” (Store norske leksikon) ↩︎