Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Ahus

Implementering av pakkeforløp hjem for pasienter med kreft

Helsefelleskapene (21 kommuner og tre bydeler) i Akershus Universitetssykehus HF (Ahus) sitt opptaksområde arrangerte den første samlingen i læringsnettverket pakkeforløp hjem for pasienter med kreft på Lillestrøm kulturhus 18.oktober.

Bilde fra åpningen av læringsnettverk i Pakkeforløp hjem for pasienter med kreft

Helsefelleskapene (21 kommuner og tre bydeler) i Akershus Universitetssykehus HF (Ahus) sitt opptaksområde arrangerte den første samlingen i læringsnettverket pakkeforløp hjem for pasienter med kreft på Lillestrøm kulturhus 18.oktober

Ca 90 ansatte fra spesialist- og kommunehelsetjenesten var samlet for å dele erfaringer og finne veien videre for implementering av pakkeforløpet. Tema for dagen var Sammen skaper vi gode pasientforløp. Pakkeforløp hjem for pasienter med kreft skal bidra til å sikre god struktur og logistikk i helsetjenesten, samt sikre trygghet og forutsigbarhet for personer som lever med kreft eller etter endt kreftbehandling.

Pakkeforløpet ble publisert av Helsedirektoratet i januar 2022 og intensjonen er å sikre at alle pasienter med nyoppdaget kreft får en strukturert gjennomgang av individuelle behov for tjenester og oppfølging utover selve kreftbehandlingen. Du kan lese mer om Pakkeforløp hjem for pasienter med kreft her.

Det er variasjon i hvordan de individuelle behovene etterspørres, dokumenteres og følges opp med tiltak i dag. Alle pasienter med ny kreftdiagnose og pasienter som får tilbakefall etter tidligere kreftsykdom skal tilbys en strukturert behovskartlegging etter at diagnosen er satt på sykehus. Dermed kan informasjon følges opp under og etter utskrivelse. Kommune eller bydel skal tilby to nye behovskartlegginger 3-4 måneder etter utskrivelse og etter 12-18 mnd. Dette krever godt samarbeid mellom tjenestene.

Oppstart av pilotprosjekt

Helsefellesskapene i Ahus sitt opptaksområde startet en pilot for pakkeforløpet våren 2022. Syv kommuner, en bydel og seks avdelinger ved Ahus deltok i piloten.

Vi har vært tidlig ute med en pilot for pakkeforløpet. Vi har ikke så mange resultater enda, men når temaet står på agendaen samhandler sykehus og kommuner bedre.

Bente Heggedal Gerner, Avdelingsleder avdeling samhandling og helsefremming, Ahus.

Bente Heggedal Gerner. Foto: Privat

Kommuner eller bydel som mottar behovskartleggingen fra Ahus, skal bruke de eksisterende arenaer for meldingsutveksling, det vil si koordinerende enhet, tildelingsenhet eller tilsvarende. De får ansvar for å fordele internt til riktig instans i egen kommune/bydel. Kommunene er organisert ulikt og har ulike ressurser som følger opp kreftpasienter. I piloten vil det være kreftkoordinator i kommune/bydel som skal følge opp videre behovskartlegginger, og som koordinerer med andre aktuelle instanser som f.eks. fastlege, friskliv og NAV.

Bilde fra læringsnettverket. Foto: Trude Helen Westerberg

Bilde fra et av bordene. Foto: Trude Helen Westerberg

Erfaringer fra piloten

Line Finstad er med i arbeidsgruppen for læringsnettverket og er kreftkoordinator i Nannestad kommune, som er med i piloten. Line forteller at de har gjennomført noen behovskartlegginger (samhandlingspunkt 2) og er i prosess videre. Det er opp til hver kommune og bydel å finne sitt system.

Line Finstad, Foto: Anne B.E Wiel

Fokuset på denne første samlingen i læringsnettverket er å lære av hverandre og spre informasjon om piloten og erfaringer herfra.

Line Finstad, Kreftkoordinator i Nannestad kommune

Line forteller at kommunen ikke har mottatt så veldig mange kartlegginger foreløpig, men alle pasientene har ønsket oppfølging av kreftkoordinator etter utskrivelse fra sykehuset. Det har vært nødvendig med noen avklaringer både med Ahus og i egen kommune om hva kartleggingen skal inneholde, hvem som skal følge opp avdekkede behov osv. Nannestad kommune har lagt en plan for videre implementering av pakkeforløpet blant annet ved at kreftkoordinator tar alle kartleggingene i kommunen. Det er også etablert en tverrfaglig gruppe med ressurspersoner for pakkeforløpet (representant fra psykiatritjenesten, frisklivssentralen, kommuneoverlege, tildeling i kommunen, helsestasjon, ergo/fysio og lokalt NAV kontor). Kommunen vil også bruke erfaringene fra piloten til noen avklaringer om veien videre: for eksempel om pasientene skal få skriftlig informasjon om pakkeforløpet.

Nordre Follo kommune har også deltatt som pilotkommune i Pakkeforløp hjem for pasienter med kreft siden mai 2022. Nina Reitan er en av tre kreftkoordinatorer i Nordre Follo kommune.

Vi har gjort et stort arbeid med rutiner, prosedyrer og forbedret nettsiden vår før oppstart av pilot. Vi har gjennomført noen behovskartleggingssamtaler (samhandlingspunkt 2) og er også i prosess videre.

Nina Reitan

Nina Reitan, kreftkoordinator i Nordre-Follo kommune. Foto: Anne B.E Wiel

I Nordre Follo kommune ønsker fastlegene at det er kreftkoordinatorene som har ansvaret for behovskartleggingssamtalene.

Neste samling i læringsnettverket er 6. desember. På samlingene gis det veiledning fra representanter fra sykehuset, Utviklingssenteret og kommunene/ bydelene. Du kan melde deg på læringsnettverket her

Flere aktueltsaker