Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Innlandet

Innlandets demenskonferanse 2024

Innlandets demenskonferanse ble i år arrangert på Lillehammer. Konferansen går over to dager med varierte foredragsholdere. Konferansen ble arrangert av Statsforvalteren i Innlandet, Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester (USHT) Innlandet og Forskningssenter for Aldersrelatert funksjonssvikt og sykdom, Sykehuset Innlandet.

Bilde viser to sender som holder et bilde av et hode som er fylt med blader. Bladene forsvinner ut av hode bak.Foto: Shutterstock

Viktige ressurser

Berit Kvalvaag Grønnestad fra Helsedirektoratet trakk frem viktige ressurser for helsepersonell, blant annet demensomsorgens ABC, e-læring i basal demensutredning, Helsejuss på 123, demensretningslinjen, Palliasjon og demens (ny oppdatert veileder for leger, men også for sykepleiere og helsefagarbeidere) og støtteordningen til drift av pårørendegrupper. Hun minnet også om retten til å få oppnevnt koordinator og Individuell plan.

Hun trakk i tillegg frem betydningen av å følge Forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse og omsorgstjenesten, som for tiden Statsforvalteren i Innlandet og USHT tilbyr kommunene i Innlandet opplæring og veiledning i.

Kompetente og myndiggjorte medarbeidere

Anne Turid Wikdahl fra Spekter presenterte helsepersonellkommisjonens tanker om fremtiden, om blant annet hvorfor og hvordan helsetjenesten må tilpasse seg de demografiske endringene i samfunnet i tiden fremover. Det må gjøres prioriteringer i helsetjenesten og det bør gjøres en vurdering av organiseringen. Hun pekte på forskjeller fra kommuner, og at særlig distriktene er utsatt for mangel på helsepersonell i tiden fremover. Økt kompetanse til helsefagarbeidere er et tiltak som kan være viktig for å møte mangelen på arbeidskraft.

Det ble vist eksempler fra kommuner som jobber godt med kompetansehevende tiltak og tilbud til eldre og personer med demens. Dette ved Elverum, Gjøvik og Nord Aurdal kommune.

Levende lokalsamfunn

Elisabeth Skarderud, daglig leder Nasjonalforeningen for folkehelse Innlandet presenterte tilrettelegging av demensvennlig samfunn. Innlandet er det fylke der flest kommuner har signert. Hele 41 kommuner har signert avtalen om å bli et demensvennlig samfunn. Men denne avtalen forplikter kommunene seg til å opprette en arbeidsgruppe som skal koordinere og holde kurs for servicenæringen og andre aktuelle arbeidsplasser og organisasjoner. Dette for at personer med demens skal bli møtt med respekt og forståelse, og kunne leve et mest mulig selvstendig liv så lenge som mulig.

Treningsgruppe for personer med kognitiv svikt ble presentert av Solveig Brekke Skard ved Ringsaker demensforening.

Første dag av konferansen ble avsluttet med innlegg fra Nasreen Begum som presenterte bydelsmødre Norge og deres arbeid for blant annet å bryte barrierer på grunn av språk og kultur. Dette gjennom frivillig arbeid og kommunikasjon mellom kvinner i uformelle møter. Manglede helsekompetanse er noe de jobber for å bedre, også om demens.

Boligtilpasning og planlegging

Andre dag av konferansen ble innledet med foredrag om boligtilpasning og planlegging. Helene Jordheim fra Husbanken viste til hvordan Husbanken kan bidra med ulike støtteordninger for tilpasning av bolig.

Fra Gjøvik kommune fikk vi se hvordan de har jobber med utvikling av velferdsteknologi i forbindelse med nybygg og tilpasninger av eksisterende bygg, og nå også i hjemmetjenesten. En prosess som har tatt tid, men som nå «skyter fart». Samarbeid mellom kommuner trekkes frem som viktig i tiden fremover.

Inger-Lise Kjos fra sykehjemsetaten i Oslo viste frem eksempel på å bygge sykehjem for personer med demens i fremtiden, med eksempler fra «Dronning Ingrids hage» i Oslo, som har vært i drift i snart et år.

Liv Karin Kvaal, tidligere demenskoordinator i Vestre Toten kommune, nå pensjonist og aktiv demensrådgiver via Facebook, beskrev hvordan en seniormesse med mål om å komme i kontakt med og engasjere seniorene i en kommune kan arrangeres.

Friskliv Senior er et helsefremmende og forebyggende tilbud i Gjøvik kommune. Siv Lykken og Elin Slåtsveen fortalte om hvordan de jobber for å nå ut til innbyggere i kommunen om tilbud til seniorer, og hvordan de jobber for å tilrettelegge for ulike aktivitetstilbud i kommunen. Fokusområder er blant annet aktiv alderdom, boligtilpasning og annen planlegging og tilrettelegging. Målet er at flest mulig gjør nødvendige grep for å klare seg mest mulig selv og usette behov for offentlige tjenester. Friskliv Senior etablerer aktiviteter og møteplasser, læring- og mestringstilbud. De bistår med anbefalinger om aktiviteter og tilbud som kan passe den enkelte og støtte til å komme i gang med endringer i eget liv. I tillegg blant annet informasjon om boforhold og hva man bør tenke på, og andre tema som er aktuelle for denne målgruppen. Dette er lavterskeltilbud der alle kan ta kontakt.

Trygghet for tjenester og støtte av pårørende

Siste del av dag 2 handlet om trygghet for tjenester og støtte til pårørende. Bjørn Lichtwarck trakk frem sykehjemmet i dag og tanker om fremtiden. Selv om målet er å bo hjemme lenger, vil det for de fleste komme til et punkt der vi vil trenge mer hjelp, og da er sykehjemmet dit mange ønsker seg. Vi trenger flere sykehjemsplasser og sykehjemmet trenger helsepersonell for å gi god omsorg.

Lene Fossbråten presenterte opplæringsprogrammet «Sett hørt og forstått», som er et e-læringsprogram om pårørende. Opplæringsprogrammet innehar eksempler på problemstillinger fra ulike deler av helsetjenesten og hvordan pårørende skal og bør møtes. Det består av sju moduler, der hver modul har sin historie og med relevans for alle uavhengig av hvor de jobberi helsetjenesten.

Bjørn Lichtwarck og Maria Sørnes Pedersen presentert den pågående RAIN studien som omhandler forekomst av aggresjon blant beboere i sykehjem.  De startet innlegget med en spørreundersøkelse forekomst av aggresjon blant publikum som en innledning til å forstå hva studien handler om – og artig nok var forekomsten av aggresjon blant publikum slående lik forekomst av aggresjon blant beboere i sykehjem.

Siste programpost på konferansen var som alltid Hva skjer’a? – hvor Sverre Bergh, forskningsleder ved AFS presenterte resultat nytt fra forskning på demens.

Flere aktueltsaker