Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Østfold

Kompetansebroen lanserer legemiddelhåndteringskurs

Kompetansebroen lanserer nå et eget grunnkurs i legemiddelhåndtering for helsefagarbeidere og studenter, og setter med det en ny standard som vil bidra til økt kvalitet og pasientsikkerhet.

Foto: Skjermdump fra E-bok "Legemiddelhåndtering"

Kompetansebroen lanserer nå et eget grunnkurs i legemiddelhåndtering for helsefagarbeidere, og setter med det en ny standard som vil bidra til økt kvalitet og pasientsikkerhet.

Legemiddelhåndtering har lenge vært et etterspurt fagområde på Kompetansebroen. Legemiddelhåndtering er kritisk kompetanse for helsepersonell og et svært viktig område innen pasientsikkerhet. Arbeidsgivere er pliktig til å sørge for at alle som deler ut medikamenter til pasienter har gjennomført kurs og eksamen, samt å oppdatere kunnskapen gjennom jevnlige oppfriskningskurs. Det finnes ulike aktører på markedet som tilbyr slike kurs, men Kompetansebroens styre ønsket utvikling av et eget kurs som kunne gi en felles standard for samarbeidspartnerne i Kompetansebroen.

Kurset er utviklet for helsefagarbeidere, men er et grunnkurs som også kan brukes i sykepleie- og vernepleieutdanninger, av lærlinger og ufaglærte, samt inngå som en del av oppfriskningskurs for sykepleiere.

Deltagerne fra Kongsvinger kommune gav positive tilbakemeldinger på løsninger som var valgt for kurs og eksamen, og uttrykte at det var spennende og nyttig å delta. Foto: Boas Krøgh Nielsen

Nytt konsept

Grunnkurset består av en e-bok, som er pensum til eksamen, med tilhørende oppgaver og fasit. E-boken kan leses både på pc, nettbrett og telefon og kan enkelt skrives ut om ønskelig. Det er også produsert en lydbok med samme innhold som e-boken. Lydbok er et nytt format for Kompetansebroen, og med det får studentene et ekstra hjelpemiddel for å tilegne seg fagstoffet.

Videre er det utviklet en digital eksamen som gjennomføres på arbeidsstedet under oppsyn av leder, et administrasjonspanel for ledere, samt sjekklister og veiledninger.

De nye ressursene er lagt inn i nytt tema Legemiddelhåndtering , som vil bli videre utviklet fremover. Lydboken og digital eksamen er forbeholdt samarbeidspartnerne til Kompetansebroen, men øvrige ressurser ligger åpent for alle interesserte.

Hør utdrag fra lydboken her:

 

Nederst i saken finner du lenke til e-boken.

Kvalitetssikring og samarbeidspartnere

Kurset er utviklet i et samarbeid mellom Sykehusapoteket Ahus, OsloMet og Kompetansebroen.  Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester i Viken (Akershus) har også deltatt i prosjektet. Sykehusapoteket Ahus er faglig ansvarlig for innholdet. Prosjektet er finansiert av Kompetansebroen, Akershus universitetssykehus HF og samhandlingsmidler fra helseforetaksområdet Ahus.

Fagkoordinator Hanne Nøsterud (t.v.) og avdelingsleder Maria Sætre, Kongsvinger kommune. Foto: Boas Krøgh Nielsen

Kompetansebroen har hentet innspill fra helsefagarbeidere, ledere og fagansvarlige fra ulike kommuner til utviklingen. Helsefagarbeidere fra blant annet Lørenskog kommune har gitt tilbakemeldinger på manus og deltatt i brukertesting. Forrige uke ble det kjørt pilot i Kongsvinger kommune, hvor fire eksamenskandidater, en leder og en fagkoordinator fra Herberheimen deltok i testingen.

«Dette er et viktig område, og jeg er glad for at vi får satt en standard for hva de skal kunne.» (Maria Sætre, avdelingsleder, Aktivitet og bistand, Kongsvinger kommune).

«Å ha en digital eksamen under oppsyn gir oss økt kvalitet på legemiddelkompetansen» (Hanne Nøsterud, fagkoordinator, Aktivitet og bistand, Kongsvinger kommune).

 

Setter en ny standard

Med Kompetansebroens digitale eksamen, som er faglig kvalitetssikret av farmasøyter fra Sykehusapoteket Ahus, vil alle partnere få en felles standard for helsefagarbeidere med hensyn til kompetanse for håndtering av legemidler. Studentene får et godt grunnlag for å sette seg inn i pensum gjennom e-bok, lydbok og oppgaver. Ledere og koordinatorer får en enkel oversikt over hvem som har bestått eksamen i organisasjoner og avdelinger.

Kompetansebroens kurs er definitivt mer omfattende enn sammenlignbare kurs som brukes i våre kommuner, selv om temaene stort sett er de samme. Kurset har stort fokus på sykdomslære, noe jeg tenker er ekstremt viktig og henger tett sammen med legemiddelhåndtering, forteller prosjektleder for Kompetansebroen Vestfold, Pia Wangen Flesche.

Flere aktueltsaker