Logg inn eller lag ny bruker for å legge til som favoritt
Bygger på prinsippene for kunnskapsbasert praksis
Basert på prinsippene for kunnskapsbasert prakis og i tråd med nivåene i kunnskapspyramiden har Utviklingsenteret i Akershus, i samarbeid med flere kommuner, utviklet en solid kompetansepakke med grunnleggende innføring i lindrende behandling.
Basert på prinsippene for kunnskapsbasert prakis og i tråd med nivåene i kunnskapspyramiden har Utviklingsenteret i Akershus, i sammarbeid med flere kommuner, utviklet en solid kompetansepakke med grunnleggende innføring i lindrende behandling.
I Kompetansebroens TEMA-seksjon «Lindrende behandling» finner man kompetansepakken som blant annet inneholder kommunikasjon og etikk, kartlegging og symptomlindring, terminal pleie og sorgarbeid. Pakken består av av en grunnleggende innføring i lindrende behandling uavhengig av diagnose og alder, bortsett fra alvorlig syke barn og unge.
Prosjekt grunnleggende kompetanse i lindrende behandling er et interkommunalt prosjekt i Akershus, ledet av Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester i Akershus.
Prosjektet er gjennomført i samarbeid med kommunene: Asker, Bærum, Oppegård, Enebakk, Sørum, Nittedal, Gjerdrum, Skedsmo og Lørenskog og retter seg mot alt personel som arbeider i kommunenes helso- og omsorgstjeneste.
Bygger på prinsippene for kunnskapsbasert praksis
Prosjekteleder og spesialrådgiver ved Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester i Akershus, Kristin Skutle, forteller at både forskere, klinikere, pasienter og pårørende har vært involvert i utviklingen og at kompetansepakken bygger på prinsippene fra kunnsakpsbasert prakis
Kompetansepakken bygger på prinsippene for kunnskapsbasert praksis. Det ble gjennomført systematiske litteratursøk og kompetansetiltakene i pakken presenteres i tråd med nivåene i kunnskapspyramiden. Videre ble referansegruppe og prosjektgruppe sammensatt av erfarne klinikere og forskere på fagfeltet bidro i utviklingen. Pasienter og pårørende var involvert gjennom samtaler og intervju med fokus på: «Hva er viktig for deg?»
Hvem kan bruke pakken og hvordan?
Kompetansepakken er laget for de som skal undervise og/eller har ansvar for å undervise i grunnleggende lindrende behandling og retter seg mot alt personell som arbeider i kommunenes helse- og omsorgstjeneste.
Kompetansepakkens ulike temaer skal også kunne benyttes uavhengig av hverandre. Det betyr at om man skal undervise i eksempelvis Tema 1, så skal det finnes nødvendig informasjon under dette temaet for å kunne undervise om det.
Kompetansepakken består av 5 hovedtemaer:
- Tema 1: Kommunikasjon og etikk
- Tema 2: Kartlegging og symptomlindring
- Tema 3: Terminal pleie
- Tema 4: Sorgarbeid og oppfølging av etterlatte
- Tema 5: Pårørende
Kjennetegn og utfordringer i lindrende behandling er belyst under hvert av de ulike temaene.
Under hvert tema er det utformet læringsmål. Læringsmålene er utformet for helse- og omsorgspersonell som gjennomfører opplæringen. Under hvert av temaene er det også satt opp refleksjonsspørsmål.
Nytt læringsnettverk
Våren 2017 ble det gjennomført læringsnettverk for rundt 40 ressurspersoner fra 8 kommuner i Akershus. Læringsnettverket er en måte å organisere kvalitetsarbeid på der lokale team jobber sammen om felles problemstillinger.
Målet med læringsnettverket var at deltagerne skulle få innsikt og kompetanse i fagspesifikke områder innen lindrende behandling, og innsikt i pedagogiske metoder. Deltagerne skulle lage opplæringstiltak i grunnleggende lindrende behandling i egen kommune/avdeling og dele erfaringer med andre. Hensikten var å styrke teamet i den enkelte kommune, slik at de igjen kunne bidra som ressurspersoner i egen kommune/avdeling, sier Skutle.
Kompetansepakken finner du her:
Grunnleggende kompetanse i lindrende behandling