Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Innlandet

Korona-nedstenging og fokus på personsentrert omsorg -Erfaringer fra Gausdal kommune

I den første av totalt åtte temadager knyttet til Leve hele livet reformen, ble det rettet fokus på personsentrert omsorg. Helse og mestring i Gausdal kommune delte sine erfaringer og betraktninger fra nedstengningen av Norge.

Motiv fra Espedalsvannet i Gausdal. Fotograf Siv-Janne Owren Klufthaugen

I den første av totalt åtte temadager knyttet til Leve hele livet reformen, fortalte representanter for Helse og Mestring i Gausdal kommune om deres erfaringer fra korona-nedstengingen og om hvordan personsentrert omsorg har fått nytt fokus. Dagen ble innledet med teori om personsentrert omsorg fra teori til praksis, ved Irene Mari Røen. Hun er leder ved USHT Innlandet (Hedmark), arrangør for temadagen. 

Helse og Mestring i Gausdal kommune
Gausdals helse- og omsorgstjenester er organisert under Helse og Mestring. Herunder er et tett samarbeid mellom sykehjem, hjemmetjeneste, dagsenter og tildelingskontor. For å sikre at bygdas eldre brukere blir godt ivaretatt, er tjenestene i forkant med kartlegging slik at en er tidlig ute med å kunne gi individuelt tilpassede tilbud i tråd med funksjonsnivå og sykdomsbilde. Det legges vekt på å hente fram livshistorie, interesser og ressurser, og tilrettelegge for aktiviteter som bidrar til mestring og gode opplevelser. Gausdal er en liten kommune, og det å ha kjennskap til blant annet de eldre som bor i bygda kan være en fordel i dette.

Siv-Janne Owren Klufthaugen, Seksjonsleder i hjemmetjenesten. Deltakerne fulgte temadagen over Teams.

Å være beredt, finne løsninger og stå sammen
Da koronapandemien var et faktum, ble det tidlig avklart et regionalt samarbeid mellom kommunene Gausdal, Lillehammer og Øyer. Herunder ble det sikret gjensidig bistand ved behov for å kunne ivareta nødvendig helsehjelp til pasienter og brukere dersom kommunene skulle bli rammet.

Innad i Gausdal kommune ble det etablert et tettere samarbeid mellom de ulike enheter i Helse og Mestring. Det var gode erfaringer med bruk av Teams i dette arbeidet, både av smittevernhensyn, men også i forhold til mer effektiv tidsbruk.

Det ble gjennomført risikoanalyse med særlig fokus på fravær av ansatte med kritiske funksjoner, herunder både helsepersonell, kjøkkenansatte og renholdspersonell. Det ble utarbeidet nye rutiner og prosedyrer for å sikre at det til enhver tid ville være friske ansatte til stede.

Siv-Janne Owren Klufthaugen, Seksjonsleder i hjemmetjenesten og Gunn Iren Dahle, Seksjonsleder Forsettunet sykehjem, kunne begge fortelle om ansatte som på strak arm tilpasset seg raske endringer, og sørget for å holde seg oppdatert for å sikre gode tjenester i krisetid.

Frivillige og venneforeninger tok til med kreative løsninger da de fleste av deres faste aktiviteter måtte stenges. Blant annet ble konserter og hyggekvelder på sykehjem og bofellesskap gjennomført utendørs. Også ungdom i sommerjobb har gjennom sommeren bidratt med sang og musikk. Uteområdet har blitt mye brukt til ulike arrangementer, besøk og faste gå-runder, og har blitt oppgradert for bruk og trivsel. Dahle fortalte at ansatte har blitt flinkere til å aktivisere og være sammen med de eldre. Nå er det flere og kortere aktivieteter, og uten faste tidspunkt som en må rekke.  Aktiviteter starter når man er ferdige til det.

Gunn Iren Dahle, Seksjonsleder Forsettunet sykehjem

Nye erfaringer med brukere og pårørende
Tjenestene har hatt særlig fokus på informasjon og dialog med brukere og pårørende under Korona-nedstengningen. I tillegg til informasjon på kommunens hjemmeside, ble det sendt informasjonsbrev til alle brukere. Sykehjem og bofellesskap holdt åpent for besøk av pårørende under særskilte kriterier, men da under tilsyn av ansatte.

For brukere med demens ble det erfart en større ro når det ikke var så mye besøk, i tillegg til å unngå besøk i fellesarealer. Det ble det lagt til rette for at brukere og pårørende kunne kommunisere via Facetime og Skype. Ansatte ved sykehjemmet opprettet ringerunder til pårørende. Dette har ført til at det har blitt en lavere terskel for både ansatte og pårørende å ta en telefon, uten at det behøver å være en bestemt årsak. Dette er praksis de ønsker å ta med seg videre.

Siri Kleiven, helsefagarbeider ved dagsenteret Dagsro og Eva Lundemo, fagleder demens.

Drosjesjåføren, dagsenteret og hjemmetjenesten
Eva Lundemo, fagleder demens og Siri Kleiven, helsefagarbeider ved dagsenteret Dagsro fortalte om sine erfaringer. For å ivareta personsentrert omsorg påpekte de betydningen av at personer med demens møtes av personer med kompetanse om demens. Dette perspektivet er ikke bare ivaretatt på dagsenteret, men også på vei til og fra dagsenteret. Her møter brukerne kjente drosjesjåfører med kunnskap om demens, da de fleste av disse har deltatt på opplæring om demensvennlig samfunn.

Under nedstengningen av Norge holdt dagsenteret åpent. Kapasiteten ble redusert, men alle brukere fikk et tilbud ut fra individuelle behov. Til tross for demens, ble det erfart at brukerne raskt tilpasset seg rutiner med desinfeksjon og avstand. Det ble satt inn ekstra hygienetiltak generelt og i forhold til måltider. Koronapandemien utløste behov for tettere dialog mellom dagsenter, pårørende, drosjesjåfører, og leder i hjemmetjenesten. Dagsenteret og drosjesjåfører var i fortløpende kontakt om hvilke brukere som skulle hentes, og drosjesjåfører meldte raskt ifra om brukere som likevel ikke kunne eller ville være med.  Dermed kunne dagsenteret raskt kontakte leder i hjemmetjenesten som så til at disse brukerne samme dag fikk ekstra tilsyn hjemmet i stedet. Tilsyn ble sett på som viktig for brukerne, men også for å avlaste pårørende.

Framtidsperspektivet, etter Korona
Erfaringer fra Korona-nedstengingen har bidratt til flere positive endringer som Helse og Mestring vil ta med seg videre. Særlig har et enda tettere samarbeid mellom tjenestene, pårørende, frivillige bidratt til å styrke personsentrert omsorg. Samtidig ser de fram til å ta tilbake mange av de gode tiltakene som brått måtte stenges. Siri Kleiven fortalte at å komme seg til fjells er av særlig betydning for de eldre Gausdølingene. Med optimistisk blikk på framtiden ser dagsenteret fram til å kunne fylle opp bilene sine igjen og ta med brukerne ut på de ukentlige fjellturene som de eldre setter så stor pris på.

Presentasjoner fra temadagen finner du på denne siden

Her kan du lese mer om Leve hele livet reformen

Her kan du finne informasjon om det regionale støtteapparatet

Her kan du finne informasjon om USHT

Flere aktueltsaker