Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Vestfold

La oss sammen jobbe mot selvmord hos eldre

Nesten én av tre som tar sitt eget liv i Norge er over 60 år. I Vestfold skal det nå jobbes for økt oppmerksomhet og tidlig tiltak for å redusere forekomsten.

Gul sløyfe i en hånd holdt mo himmelenFoto: Shutterstock 1770225353

Blant de 610 personene som tok sitt eget liv i Norge 2022, var 28 prosent over 60 år. Selv om dette utgjør en betydelig andel av selvmordene, er det sjeldent de eldre blir omtalt i mediene.

Eldre kan ofte bli oversett

Aldring er en naturlig del av livet og eldre må ofte tåle store endringer etter pensjonsalder. De bærer mye livshistorie og den kan være preget av både gode og dårlige opplevelser hvor de dårlige minnene kan bli forsterket i ensomheten. Mens samfunnet ofte mobiliserer ressurser for å bekjempe selvmord blant unge, er det lett å få inntrykk av at selvmord hos eldre nesten blir oversett. Og bare så det er sagt: Aldring er ikke et beskyttende skjold mot fortvilelse og ensomhet.

Selvmordsproblematikk er kompleks. Det er sjeldent utløst av én enkelt årsak. Forskning viser at mange eldre som tar sitt eget liv, opplever ensomhet og ønsker ikke å være en byrde for andre. De blir ofte omtalt som en samfunnsbyrde uten en tydelig løsning.

Nettverket blir mindre

Alderdommen bringer med seg overganger i livet som kan være spesielt utfordrende. Tap av venner og familie, svekket helse og følelsen av å bli oversett kan føre til en overveldende følelse av håpløshet. Mange eldre bor alene, og når arbeidslivet avsluttes, kan det være vanskelig å etablere nye sosiale nettverk.

Tapet av roller og funksjoner kan føre til en identitetskrise som er vanskelig å bære alene. Derfor må samfunnet bidra til å skape steder hvor eldre kan dele erfaringer og interesser og få støtte.

Samarbeider med vestfoldkommunene

Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester (USHT) i Vestfold samarbeider nå med Tønsberg og Sandefjord kommune og organisasjonen LEVE om prosjektet Forebygging av selvmord hos eldre. USHT er en nasjonal satsing finansiert av Helsedirektoratet for å øke kunnskap og bidra til tjenesteutvikling i de kommunale helse- og omsorgstjenestene. USHT opplever det svært positivt at samarbeidskommuner setter denne problemstillingen på dagsorden.

Prosjektets hovedmål er å øke kunnskap som kan redusere antall selvmord hos eldre. Målgrupper er befolkningen generelt og helsepersonell. Tiltakene i prosjektet er å lage informasjonsmateriell, undervisning og filmer om temaet. Vi ønsker at dette skal bidra til at ansatte i helse- og omsorgstjenesten blir tryggere i møte med fortvilte eldre og legge til rette for meningsfulle relasjoner og aktiviteter, og vurdere behovet for oppfølgingssamtaler.

Holdninger må endres

Som samfunn har vi et ansvar for å endre holdningene våre til alderdommen. Vi må avskaffe oppfatningen av eldre som byrder og heller se dem som verdifulle ressurser med et vell av erfaringer. Eldre mennesker skal ikke føle at de har utspilt sin rolle i samfunnet; de skal være en kilde til inspirasjon og kunnskap for kommende generasjoner.

Det er lite oppmerksomhet om eldre som begår selvmord. Dette må vi snakke om.

Kaja Hvitstein-Strøm i Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester i Vestfold.

La oss sammen arbeide for å gi de eldre den oppmerksomheten og støtten som også de fortjener. Slik kan vi forme et samfunn hvor det å bli eldre ikke er ensbetydende med fortvilelse, men heller med visdom og verdighet.

Prosjektside: Forebygging og selvmord hos eldre

Råd ved selvmordsrisiko – Nasjonalt senter for aldring og helse

Flere aktueltsaker