Logg inn eller lag ny bruker for å legge til som favoritt
Leve hele livet – En kvalitetsreform for eldre
I mai 2018 kom kvalitetsreformen for eldre "Leve hele livet" som fokuserer på å skape et mer aldersvennlig Norge. Forrige uke holdt Utviklingsenteret for sykehjem og hjemmetjenester i Akershus konferanse om temaet og en av de viktigste tiltakene for en sømløs helsetjeneste er samarbeid.
I mai 2018 kom kvalitetsreformen “Leve hele livet” som fokuserer på å skape et mer aldersvennlig Norge og forrige uke holdt Utviklingsenteret for sykehjem og hjemmetjenester i Akershus konferanse om temaet.
Med denne kvalitetsreformen er målet å få en mer gjennomgående og lik helsetjeneste til eldre, uavhengig av hvilken kommune man bor i. Reformen vil starte 1. januar 2019 og vare i fem år.
Tidligere reformer har ofte handlet om systemer. Leve hele livet handler om mennesker. Det som er viktigst i livet. Fellesskap, aktivitet, god mat og helsehjelp. Med “Leve hele livet” skal eldre få mulighet til å mestre eget liv der de bor, hele livet.
Utdrag fra “Leve hele livet” – Helse- og omsorgsdepartementet
Anne Helen Bramo, konstituert statssekretær i Helse – og omsorgsdepartementet, presenterte den nye reformen under konferansen “Leve hele livet” og påpekte blant annet at de gode løsningene finnes i kommunene.
Å ta lærdom av hverandre
Målet med konferansen “Leve hele livet” var å presentere kvalitetsreformen, i tillegg til å vise gode eksempler på tiltak og tilbud knyttet til reformens hovedområder. FoU-leder ved Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester i Akershus, Kristin Skutle, håper at de lokale presentasjonene under konferansen kan være til inspirasjon.
Det var viktig at reformen i sin helhet ble presentert på konferansen, og så håper jeg at de lokale presentasjonene kan være til inspirasjon og gi ideer til egen avdeling og virksomhet, sier Skutle.
Blant presentasjonene snakket Torgeir Torsteinsen om livet med Parkinson sykdom. Han nevnte blant annet hvordan han har samlet fagpersoner innen hjerne-/nervesykdom fra både sykehus og kommune med et ønske om å få til en bedre kommunikasjon og samhandling mellom instansene.
Torsteinsen fortsatte med å dele historien om sitt møte med en sykepleier som spurte hva som var viktig for han da han trengte det mest – og som møtte han med en utstrakt og omsorgsfull hånd.
Jeg kjenner effekten av det tiltaket ennå, mange år etterpå, sa Torsteinsen
Videre snakket Heidi Kathrine Ruud, seksjonsleder ved Ahus, om hvordan god ernæring gir god helse. Og Eva Rydgren Krona, overtannpleier i Buskerud, snakket om hvordan man kan leve hele livet med god tannhelse og hvordan dette har påvirkning på ernæring.
Det beste er at kommuner lærer av hverandre og inspirerer hverandre, – Helse – og omsorgsdepartementet, 2018
Hvordan USHT arbeider før reformen iverksettes
Reformperioden starter 1. januar 2019, og skal i stor grad bygge videre på det som allerede finnes forteller Kristin Skutle.
Reformen legger opp til at kommuner og fylkeskommuner gjennom politiske vedtak skal ta stilling til hvordan tiltakene i Leve Hele Livet kan utformes og gjennomføres lokalt, hvordan innarbeide dem i egne planer og hvordan reformen skal settes ut i livet. Det legges opp til støtte og bistand fra fagmyndigheter og nasjonale og lokale fagmiljø. Utviklingssentrene skal ha en rolle i dette arbeidet, avslutter Skutle.
For å lese mer om konferansen, samt tilgang til alle presentasjonene fra dagen, se USHT sin blogg her.
Flere aktueltsaker