Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Innlandet

Mestringsteknologi i Nord-Gudbrandsdalen

En engasjerende fagdag om mestringsteknologi ble nylig avholdt på Otta. Hvordan kan digitale løsninger fremme trygghet, mestring og selvstendighet?

Åpen hånd som holder et nettverk med figurer av mennesker.Foto: Shutterstock

Økt kunnskap og nettverksbygging

Arrangementet var organisert av Helseinn i samarbeid med kommunene i Nord-Gudbrandsdalen og Interkommunalt politisk råd, Nord-Gudbrandsdal. Et mål med fagdagen var å samle ulike aktører for å dele kunnskap og erfaringer, og bygge nettverk.

Fagdagen hadde rundt 120 deltakere. Blant dem var kommunale ledere og ansatte innen helse og oppvekst, lærere og elever fra helsefag på videregående, representanter fra ulike brukerutvalg, politikere, leverandører av mestringsteknologi, USHT, Kompetansebroen og andre interesserte aktører.

Programmet bestod av foredrag, erfaringsutveksling og teknologiutstillinger, der deltakerne fikk verdifull innsikt i hvordan teknologi kan bidra til økt trygghet og selvstendighet for brukere av helsetjenester og innen oppvekstsektoren.

Behov for “renovering” av tjenestene

For å sikre gode og bærekraftige tjenester i en framtid med flere hjelpetrengende og for få personer til å ta seg av disse, må vi tenke annerledes. Et par av foredragsholderne satte på spissen behov for å rive ned og bygge opp hvordan tjenestene er utformet og gjennomføres.

Blant foredragsholderne ble det fremhevet både muligheter og barrierer ved implementering av teknologi. I tillegg til å styrke trygghet, mestring og selvstendighet hos brukere, ble deltakerne vist eksempler på hvordan teknologien kan ha stort potensial i effektiv planlegging og brukervennlig gjennomføring av tjenester. Dette kan frigjøre tid, og bidra til å styrke kvalitet på tjenestene. Samtidig ble det synliggjort barrierer som høye kostnader, personvernutfordringer, motstand mot endring og mangel på kunnskap. Å sikre teknologi som er ukomplisert og tilpasset, og sikre opplæring og støtte, ble løftet fram som viktig, slik at mestringsteknologi er enkel og tilgjengelig.

Må vi sette mestringsteknologi i en egen bås?

Jone Storsnes og Ine Holt.
Foto: Kompetansebroen Innlandet

Teknologien er en naturlig del av hverdagen for oss alle. Mobiltelefonen er et eksempel på det. Ergoterapeut Ine Holt fra Trysil, satte dette i perspektiv med hvorfor teknologi da må betraktes som noe spesielt og «vanskelig» som må settes i egen bås når den er knyttet til brukere av tjenester? Sammen med Holt var brukerrepresentant Jone Storsnes, som fortalte og viste hvordan teknologiske hjelpemidler bidrar til at han kan være trygg, mestre og være mer selvstendig i eget liv. Ikke minst påpekte han at teknologi er gøy og synliggjorde at akkurat det har en verdi i seg selv.

Lær av de unge og heng med!

Frøya og Mina på helsearbeiderfag VG2, demonstrerte noe av teknologien de har i sin opplæring. Foto: Kompetansebroen Innlandet

Flere av foredragsholderne trakk fram at holdninger blant ansatte er en av faktorene som har stor betydning for å lykkes med mestringsteknologi. Eirunn Bjørkheim, innføringsleder e-helse Innlandet, løftet fram at de unge er interesserte i teknologien, lærer den raskt og ser potensialet for hvordan den kan hjelpe oss til å jobbe smartere. I dette lå det også en oppfordring i at vi som er litt eldre kan også lære oss teknologien hvis vi vil, og at det handler mye om holdninger og vilje.

Lisa Resseth og Anne Berit Brun, lærere ved Nord-Gudbrandsdal videregående fortalte at de jobber aktivt med å integrere teknologisk kompetanse i helse- og oppvekstfagene. Som nærmeste nabo med Innolab får elevene prøve ut og lære seg det nyeste innen mestringsteknologi. Lærerne understreket at elevene vil besitte viktig kompetanse som de kan ta med seg ut i arbeidslivet, både som elever, lærlinger og etter hvert som faglærte.                                                                  

Regionalt samarbeid om mestringsteknologi

Ingrid Busterud, Helseinn og Marita Aaheim, Regionkontoret, var sentrale i planlegging og gjennomføring av fagdagen.
Foto: Kompetansebroen Innlandet.

I Nord-Gudbrandsdalen pågår et unikt samarbeid om mestringsteknologi, både innad i og på tvers av sektorene helse- og omsorg, og oppvekst. Helseinn åpnet Innolab Otta i mai. Herfra ledes prosjekt Smart Velferdsregion Nord-Gudbrandsdalen, som er del av en fireårig plan for de seks kommunene. Den gjennomførte fagdagen var en del av det pågående arbeidet i Nord-Gudbrandsdalen, og ble erfart som et vellykket tiltak for videre arbeid i regionen om mestringsteknologi.

                                                                  

Flere aktueltsaker