Logg inn eller lag ny bruker for å legge til som favoritt
Musikkterapi i Gjøvikregionen
Musikkterapi prøves nå ut i FACT-teamene i Gjøvik-regionen. På fagdagen i oktober ble forskning og prosjekter om god behandlingseffekt presentert. Konserten "Rocovery Innlandet" skal bli en årlig markering av Verdensdagen for psykisk helse.
Statsforvalteren i Innlandet støtter utvikling av samarbeidsmodell for musikkterapitilbud i Gjøvikregionen. Tilbudet utvikles i FACT-teamene i Gjøvik og i Toten/Land som har ansatt hver sin musikkterapeut i full stilling. Tiltaket er et samarbeidsprosjekt mellom kommunene Gjøvik, Søndre Land, Nordre Land, Østre Toten og Vestre Toten sammen med SI Reinsvoll v/Kulturnettverket og DPS Gjøvik. 7. oktober 2021 gjennomførte prosjektet flott fagdag og konserten “Rockovery Innlandet”. Rådgiver Ingunn Thomassen Berg leder arbeidet.
Recoveryorientert musikkterapi bidrar til et tjenestetilbud som er helhetlig. Overgangen fra behandling til et liv i lokalsamfunnet sikres gjennom samfunnsorientert praksis og forpliktende samarbeid gjennom FACT-modellen. Så langt har over 50 pasienter i regionen mottatt behandlingen, og resultatene er svært gode.
Ingunn Thomassen Berg, rådgiver
Om musikkterapiprosjektet
Prosjektet kom i gang på initiativ fra musikkterapeut Ola Mo, DPS Gjøvik og SI Reinsvoll høsten 2018. Disse utgjør Prosjekt-arbeidsgruppe sammen med brukerrepresentanter og representanter for kommuner og FACT-team. Styringsråd for FACT-teamene er beslutningsorgan. Målgruppe for tilbudet er pasienter over 18 år i FACT Gjøvik og FACT Toten/Land. Pasienter i FACT har ofte rus- og/eller alvorlig psykisk lidelse. Innholdet i behandlingen er pasientrettet arbeid med bla. musikkterapi, det er utviklingsrettede aktiviteter med bl.a. samarbeidsmøter, informasjonsarbeid og fagdager, og det er følge ut i ordinære tilbud som kor, band og kulturnettverksaktiviteter.
NKROP var tilstede på fagdag 7. oktober 2021, og oppsummerte slik: https://rop.no/aktuelt/musikkterapi-har-positiv-effekt-for-rop-gruppen/
Fagrådet Rusfeltet oppsummerte dagen slik: Musikkterapi – det krever litt ekstra å drive med nybrottsarbeid! – Fagrådet – Rusfeltets hovedorganisasjon
Forelesninger fra fagdagen
Musikkterapi handler om å skape utvikling, endring og å gi omsorg gjennom musikalsk og mellommenneskelig samarbeid. På fagdagen, som ble avholdt 7. oktober 2021 i Salen på SI Reinsvoll, var flere av Norges fremste fagfolk tilstede med gode innlegg:
Førsteamanuensis i musikkterapi ved Norges musikkhøgskole og CREMAH,
Hans Petter Solli: Solli – Musikkterapi Gjøvik 7. okt
Musikkterapeut i FACT Gjøvik, Ola Mo: http://www.kompetansebroen.no/wp-content/uploads/2021/10/Ola-Mo-sitt-innlegg.pdf
Musikkterapeut ved SI Sanderud, Adrian Wangberg Seberg: http://www.kompetansebroen.no/wp-content/uploads/2021/10/Adrian-sitt-innlegg.pdf
Musikkterapeut Daniel Løseth Kristiansen i Fredrikstad kommune:http://www.kompetansebroen.no/wp-content/uploads/2021/10/Daniel-fra-Fredrikstad-sitt-innlegg.pdf
Professor musikkterapi, Griegakademiet, UIB, og POLYFON kunnskapsklynge
Brynjulf Stige:http://www.kompetansebroen.no/wp-content/uploads/2021/10/POLYFON-Reinsvoll-2021-1.pdf
Se forelesningene her: https://youtu.be/Qo78ClogV8Q
Forankring og aktuell forskning
Merete Hagen er musikkterapeut i FACT Toten/Land. I sitt masterarbeid skrev hun om HÅP knyttet til behandling med musikkterapi: NMH Brage: Håp i musikkterapi. En kvalitativ studie om hvilken rolle håp kan ha i musikkterapeuters arbeid innen psykisk helsevern (unit.no)
Adrian Wangberg Seberg er musikkterapeut ved Avdeling for akuttpsykiatri og psykosebehandling ved SI Sanderud. Han har disputert med doktorgradsavhandlingen “A liberating music therapy. A qualitative study on music therapy in the meeting with Norwegian compulsory mental healthcare”: https://nmh.brage.unit.no/nmh-xmlui/handle/11250/2656101
Regjeringen har i flere retningslinjer gitt tydelige anbefalinger til rus- og psykisk helse-tjenestene om å bruke musikkterapi med bakgrunn i god effekt:
Utredning, behandling og oppfølging av personer med psykoselidelser – Nasjonal faglig retningslinje (fullversjon).pdf (helsedirektoratet.no)
Veien videre
Styringsråd for FACT-teamene har representanter fra kommuner og SI v/DPS, og beslutter i nærmeste framtid om prosjektet skal over i vanlig drift. For tiden får 11 pasienter i Gjøvik og 9 i Toten/Land musikkterapi. I kjølvannet av dette arbeidet er det startet opp Allsangkor og band, og flere har fått mulighet til å underholde med egen musikk og sang fra scene. Slik deltakelse gir mestring, mening og livskvalitet. Det føres statistikk over arbeidet, og brukerne selv melder tilbake om motivasjon, vitalitet og endringsvilje. Prosjektets arbeidsgruppe jobber iherdig videre, og ser på muligheter for å etablere kunnskapsklynge for musikkterapi i Innlandet etter modell fra Bergen.
Det gode samarbeidet med Fontenehuset, kommunene og Kulturnettverket fortsetter. Allsangkoret drar på besøk til sangkoret Catch i Fredrikstad i november, og bandet øver videre mot Rockovery Innlandet 2022 som da gjennomføres i Lillehammer i forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse.
Musikkterapiprosjektet holder kontakten med forskningssenteret CREMAH i Oslo og POLYFON Kunnskapsklynge for musikkterapi i Bergen. Terapeutene i Innlandet er samlet i eget nettverk, de planlegger brukerundersøkelse og knytter stadig til seg nye ressurser. De mottar også jevnlig faglig veiledning og forankrer sitt arbeid i FACT og DPS.
Statsforvalteren støtter foreløpig prosjektet ut 2021. Mange pasienter i vår region opplever ny mening, livsmestring og vitalitet nå som de får hjelp til å uttrykke seg gjennom musikken. Prosjektet tilfører regionen et etterlengtet recoverybasert, medikamentfritt behandlingstilbud innen psykisk helse/rus-feltet.
Flere aktueltsaker