Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Innlandet
Østfold
Vestfold

Norges første fagskoleutdanning innen intensivpleie

Intensivavdelingen ved Sykehuset Østfold har sammen med Fagskolen i Viken utarbeidet landets første videreutdanning for helsefagarbeidere i intensivpleie. Første kull starter opp til høsten.

Bilde av avdelingssjef Linda Haukeland i SØBilde: Avd.sjef intensivavdelingen Linda S. Haukeland, Sykehuset Østfold

Fordi det framover vil bli flere eldre og behovet for helsehjelp vil øke, betyr det også at flere pasienter vil ha behov for overvåkning og intensivbehandling. 

Mangel på intensivsykepleiere vil bli en stadig større utfordring. Det er derfor nødvendig å se hvordan vi kan øke kompetansen hos annet tilgjengelig personell

Linda Stenbeck Haukeland, avdelingssjef ved intensivavdelingen

Stort engasjement i utviklingsarbeidet

Intensivavdelingen har – sammen med Fagskolen i Viken – utviklet et studium som retter seg inn mot helsefagarbeidere som ønsker å arbeide med akutt og kritisk syke pasienter. Gjennom studiet vil de øke sin kompetanse på fagområdet slik at de i enda større grad, kan bistå i pasientbehandling av denne gruppen pasienter.  

Det har vært flere intensivsykepleiere som har jobbet i arbeidsgruppen sammen med tillitsvalgte og verneombud. Det har vært et stort engasjement og det har kommet mange gode og kloke innspill

Haukeland

Bistå og avlaste sykepleiere

Intensivsykepleiere har lang utdanning og har avansert kompetanse i sykepleie for akutt, kritisk syke pasienter. De jobber i et høyteknologisk miljø og er kvalifisert til å foreta selvstendige kliniske vurderinger og prioriteringer slik at forverret tilstand hos pasienten kan oppdages tidlig. Det krever mange års klinisk erfaring for å bli en erfaren intensivsykepleier. 

Helsefagarbeidere med videreutdanning i intensivpleie kan inngå som en del av teamet som skal arbeide med intensiv- og overvåkningspasienter. Medarbeidere med denne utdanningen vil dermed kunne bistå og avlaste sykepleiere med definerte oppgaver.

Det vil være en lederoppgave å definere disse oppgavene. Uansett hvordan vi organiserer oss i framtiden, vil pasientens behov, faglig kvalitet og forsvarlighet være det viktigste

Haukeland

60 studiepoeng

Utdanningen gir 60 studiepoeng og er organisert i fire fagspesifikke emner; Etikk, kommunikasjon og samhandling, smittevern og infeksjonsforebygging, akutt kritisk sykdom og skade og Intensivpleie. Emnene bygger på hverandre og gir en faglig progresjon med økende krav til forståelse og kompetanse av yrkesutøvelsen innen intensivpleie. I tillegg inneholder studiet praksis og en avsluttende hovedoppgave. 

På Fagskolens nettsider forteller Fredrik Rene Hæren, utdanningsleder for helse, oppvekst og ledelse ved Fagskolen i Viken at Fagskolen er stolte av å være de første som tilbyr intensivpleie utdanning for helsefagarbeidere.

Utdanningen vil gi helsefagarbeideren en spisskompetanse i grunnleggende kunnskap om anatomi, fysiologi og sykdomslære med særlig relevans rettet mot akutt og/eller kritisk sykdom

Fredrik René Hæren, utdanningsleder Fagskolen i Viken

Deltid over to år

Studiet organiseres som et nettbasert studium med samlinger som gjennomføres på deltid, over to skoleår. I tillegg til Sykehuset Østfold har alle landets fire helseregioner medvirket til utviklingen av studiet. Akershus universitetssykehus HF, Vestre Viken HF, Sykehuset Innlandet, Universitetssykehuset Nord-Norge HF, Haukeland universitetssykehus, Sørlandet sykehus og Fagforbundet vært deltakende i utviklingen og kvalitetssikret innholdet i samarbeid med Fagskolen i Viken som har ledet prosjekt. 

Studiet ble godkjent av styret i Fagskolen i Viken i begynnelsen av desember og planlagt oppstart er høsten 2024, ved studiested Fredrikstad. Allerede fra 1. februar neste år kan helsefagarbeidere søke på studiet gjennom samordna opptak. Studiet starter opp høsten 2024.

Flere aktueltsaker