Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt

Nytt kurs om bruk av tvang og makt

Kompetansebroen har fått mange henvendelser fra helsepersonell som ønsker mer kompetanse innen bruk av tvang mot personer med nedsatt funksjonsevne. Kompetansebroen kan nå tilby et nytt kurs hvor dette er tema.

Foto: ShutterstockFoto: Shutterstock

Alle mennesker har rett til å anvende sine grunnleggende rettigheter, og bestemme selv i saker som berører egen situasjon. Helsepersonells evne og vilje til å respektere og ivareta tjenestemottakerens grunnleggende rettigheter, kan være avgjørende i arbeidet med å fjerne eller redusere behovet for tvang. Økt kompetanse vil kunne bidra til dette.

Rettsikkerhet ved bruk av tvang og makt – Helse- og omsorgstjenesteloven kapittel 9

I kurset får ansatte i kommune- og spesialisthelsetjenesten vite hvordan de skal jobbe i henhold til kapittel 9 i helse- og omsorgstjenesteloven. Kunnskap om dette lovverket er viktig for å ivareta rettssikkerheten til personer med utviklingshemming, og det er også viktig å kjenne til lovgrunnlaget i de tilfellene der det er nødvendig å bruke tvang. 

Kurset er utviklet av Sykehuset Innlandet HF, Habiliteringstjenesten, USHT Innlandet (Oppland), Kompetansebroen Innlandet ved lokal redaksjon og Østre Toten kommune.

Om lovverket

Tvang og makt overfor personer med diagnosen psykisk utviklingshemming er regulert gjennom helse- og omsorgstjenestelovens kapittel 9.
Formålet med reglene i dette kapitlet er å hindre at personer med psykisk utviklingshemning utsetter seg selv eller andre for vesentlig skade og å forebygge og begrense bruk av tvang og makt (Helsedirektoratet).

Helsedirektoratet har laget et rundskriv om rettssikkerhet ved bruk av tvang og makt overfor enkelte personer med psykisk utviklingshemming – Helsedirektoratets rundskriv IS-10/2015. Rundskrivet har som hovedformål å gi veiledning om regelverket til saksbehandlere og tjenesteytere som skal praktisere dette.

Flere aktueltsaker