Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Ahus

Nytt medisinfritt dagtilbud ved DPS Nedre Romerike

Fra 6. januar tilbyr DPS Nedre Romerike et nytt, medisinfritt dagtilbud som gir et tilpasset og strukturert behandlingsopplegg for pasienter med alvorlige psykiske lidelser.

Fra venstre: Spesialspl Kristin Minde, vernepleier Morten Quelle, spesialspl Ingrid Ovlien Mikalsen, enhetsleder Ann Kristin Aasen, spl Unni Kvernes, miljøterapaut Madeleine Southorn, spl student Swedaa Sasiharan.Fra venstre: Spesialspl Kristin Minde, vernepleier Morten Quelle, spesialspl Ingrid Ovlien Mikalsen, enhetsleder Ann Kristin Aasen, spl Unni Kvernes, miljøterapaut Madeleine Southorn, spl student Swedaa Sasiharan. Foto: Ahus

Tilbudet er utviklet for pasienter som har behov for mer støtte enn poliklinisk behandling, men som ikke krever døgnopphold.

Vi ønsker å informere fastleger og behandlere om denne behandlingsmuligheten, slik at pasienter som ønsker å trappe ned eller unngå medisiner kan få riktig henvisning

Ann Kristin Aasen, enhetsleder, DPS nedre Romerike
Bilde av Ann Kristin Aasen, enhetsleder, DPS nedre Romerike
Foto: Ahus

Hva kan tilbudet bety for dine pasienter?

Dagtilbudet er tilrettelagt for pasienter som finner det utfordrende å forplikte seg til heldøgnsbehandling, men som samtidig trenger et mer intensivt behandlingsforløp enn det poliklinikk kan tilby. Dette gjelder spesielt pasienter som ønsker:

  • behandling uten bruk av medisiner
  • nedtrapping av medisiner, eller ingen endringer i pågående medisinering
  • trygge og fleksible behandlingsrammer som gjør det mulig for de å dra hjem på kvelden

Dagtilbudet gjør det mulig for pasientene å delta i en sammensatt og meningsfull behandlingsprosess som tar hensyn til hverdagsliv, familie og rutine.

Ann Kristin Aasen

Tilbudet er et strukturert og målrettet behandlingstilbud, som er basert på pasientens personlige mål, kunnskapsformidling, egeninnsats og et gjensidig samarbeid. Pasienten får mulighet til å arbeide med seg selv og sine relasjoner i trygge omgivelser – individuelt, men mest i gruppe.

Behandling i trygge rammer og strukturert innhold

Før oppstart har avdelingen opptil tre forberedende samtaler med pasienten. Pasienten kommer så fem timer, tre dager i uken.
På avdelingen møter pasienten en sammensatt og engasjert personalgruppe, som består av sykepleiere, helsefagarbeidere, miljøterapeuter, sosionomer, psykiatere og psykologer.
Ulike gruppeaktiviteter er en viktig del av tilbudet i tillegg til individuell oppfølging.

Pasientene får et strukturert opplegg tre dager i uken med et bredt spekter av aktiviteter og behandlinger, inkludert:

  • Fysisk aktivitet og annen aktivitet som fremmer velvære
  • Recovery-verksted og samtalegrupper om følelseshåndtering
  • Uttrykksterapi og individuell samtaleterapi
  • Evaluering- og oppfølgingsmøter tilpasset pasientens individuelle behov
  • Dialog med nettverk og pårørende, samt nettverksmøter ved behov

En slik helhetlig tilnærming bidrar til mestring, forståelse av egne utfordringer og tilrettelegging for varige positive endringer i pasientens liv. Behandlingen og varigheten tilpasses den enkelte pasient.

Fordeler ved dagtilbudet

Tilbudet gir flere fordeler både for pasientene og helsevesenet:

  • Lavere terskel for behandling: Pasientene kan opprettholde sine daglige rutiner og relasjoner, noe som ofte gjør det lettere for dem å takke ja til behandling.
  • Trygge og tilrettelagte rammer: Med en tverrfaglig og engasjert personalgruppe får pasientene personlig oppfølging og støtte gjennom hele forløpet.
  • Fleksibilitet i behandlingen: DPS Nedre Romerike tilbyr også to sengeplasser til pasienter med lang reisevei eller som kan ha behov for døgnopphold i perioder under behandlingen.

Ingrid Margrethe Ovlien Mikalsen er psykiatrisk sykepleier og jobber på avdelingen. Fra nyåret går hun inn i rollen som fagsykepleier. Mikalsen er videreutdannet innen samtalegrupper om følelser.

Bilde av Ingrid Margrethe Ovlien Mikalsen, psykiatrisk sykepleier
Foto: Ahus

Dette er et behandlingstilbud jeg brenner for. Pasientene er motivert når de kommer til oss og vi opplever at de føler seg hørt. Vi tar de på alvor, og bidrar til at de selv får eierskap til egen bedringsprosess.

Ingrid Margrethe Ovlien Mikalsen

Fellesskapet og gruppeterapien oppleves nyttig for mange og pasienten er hovedpersonen.

Hvordan henvise til tilbudet?

Henvisninger kan sendes til Henvisningsmottaket ved DPS Nedre Romerike, og vi oppfordrer fastleger og andre behandlere til å vurdere dette dagtilbudet som et alternativ for pasienter med behov for medisinfri behandling. Dette er en viktig behandlingsmulighet for pasienter som ønsker en medisinfri tilnærming eller støtte til medisinnedtrapping i et trygt og profesjonelt miljø.

Vi ønsker gjerne å snakke med deg før en eventuell henvisning, da får vi informasjon som er vesentlig før eventuelt opphold hos oss.

Ann Kristin Aasen

Avdelingen ser frem til å tilby pasientene et godt og fleksibelt behandlingstilbud som kan styrke mestring og bidra til positiv utvikling i behandlingen!

For mer informasjon om tilbudet og henvisning, se lenken under eller ta kontakt med avdelingen.

Om avdelingen: Medisinfri døgnenhet, DPS Nedre Romerike – Akershus universitetssykehus HF

Om behandlingen: Medisinfri behandling i psykisk helsevern – Akershus universitetssykehus HF

Flere aktueltsaker