Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt

Opplevelsen av en kreftdiagnose er unik

Verdens kreftdag er en offisiell FN-dag som markeres over hele verden, hvert år den 4. februar.

Et stetoskop over en kalenderside som viser 4 februar, og en lilla sløyfeIllustrasjon: Shutterstock

Verdens kreftdag skal styrke den globale kampen mot kreft.

Den internasjonale kreftunionen (UICC) startet markeringen av kreftdagen for 25 år siden. Viktige temaer i denne kampen er forebygging, tidlig behandling og bedret livskvalitet for kreftpasienter. Kreftforeningen i Norge markerer også dagen hvert år.

Årets markering har et personsentrert fokus, hvor tilnærmingen til kreftbehandling og kreftomsorg handler om å favne hele mennesket. Det enkelte menneskets erfaring og opplevelse av en kreftdiagnose er unik, og den rammer hele mennesket, inkludert pårørende og nærmiljø (Den internasjonale kreftunionen).

Om kreft

Kreft er et samlenavn på en stor gruppe sykdommer der det er unormal cellevekst. Kreft kan oppstå i nesten alle organer eller vev i kroppen, og det finnes om lag 200 forskjellige kreftformer. Disse har gjerne fellestrekk, men kan ha svært ulike sykdomsforløp. Omkring 40 % av alle krefttilfeller kan unngås gjennom forebygging, og mange tilfeller kan behandles dersom de oppdages tidlig. Kreft er allikevel en av de vanligste dødsårsakene i verden, med omkring 10 millioner dødsfall hvert år.

Kreft rammer mennesker i alle land, men det er flest fattige mennesker som dør av sykdommen på grunn av manglende tilgang på behandling. Rundt 70 % av de som mister livet til kreft er mennesker fra lavinntektsland og mellominntektsland.(Verdens kreftdag).

Om kreft på Kompetansebroen

Kompetansebroens podkast Helhjerta har publisert flere episoder hvor kreft er et tema. I en av episodene forteller Veronica Lindholm om hvordan hun som kreftsykepleie ble kreftsyk, og forventet av seg selv at hun skulle takle dette bedre enn de fleste. I stedet kjente hun på skam over at det tok tid før hun skjønte at hun hadde symptomer som kunne være kreft, og over at hun ble så dårlig av cellegiften.

“Som kreftsykepleier og kreftsyk kan man både alt for mye og alt for lite på en gang!”

Kompetansebroen har flere andre fagressurser som kan være med på å heve kompetansen hos helsepersonell som jobber med denne pasientgruppen. Ressursene finner du ved å klikke på bildene under:

Flere aktueltsaker