Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Innlandet

Oppstart pilotprosjekt, arbeidsgruppe barn og unges psykiske helse

Helsefellesskap Innlandet (HF) skal etablere fagutvalg psykisk helse barn og unge. Dette er det første fagutvalget som HF skal etablere. Dette er et viktig arbeid som vil gi overføringsverdi for etablering av nye fagutvalg. I tillegg er dette en gruppe der mange mottar tjenester utover helse.

Foto: Shuyyerstock

Helsefellesskap Innlandet (HF) skal etablere fagutvalg psykisk helse barn og unge. Dette er det første fagutvalget som HF skal etablere. Dette er et viktig arbeid som vil gi overføringsverdi for etablering av nye fagutvalg. Pilotprosjektet, arbeidsgruppe barn og unges psykiske helse, hadde oppstart fysisk på Lillehammer den 12 januar 2023.

Arbeidsgruppa i pilotprosjektet består av brukerrepresentant ved Sykehuset Innlandet, enhetsledere i de ulike enhetene i BUP Innlandet, samt representant fra hver helseregion i Innlandet. Hver representant i helseregionen holder kontakt med de kommunale kontaktene i hver helseregion. Det er til sammen 17 medlemmer i arbeidsgruppa.

Formål

Arbeidsgruppen skal planlegge og gjennomføre en prosess. Prosessen skal sikre bred involvering av aktuelle interessenter herunder bruker og pårørende. Leveransen fra arbeidsgruppens arbeid er et mandat for fagutvalg for psykisk helse barn og unge.

Et fagutvalg psykisk helse barn og unge vil være arena for å gjøre et grundig arbeid rundt mål om mer likeverdig tilbud i vårt opptaksområde. Oppdragene for et slikt fagutvalg bør være fundert på de styringsdokumenter som nettopp gjelder for feltet.

Brukerintervju

I desember 2022 gikk de regionale representantene i gang med brukerintervju av familier med barn og unge, som hadde erfaring med helsetjenester i både kommune og sykehus, samt hvordan de opplevde helsetjenestene, og vår samhandling med barnehage/skole/ppt/barneverntjeneste med flere. Også Sykehuset Innlandet gjør jevnlig brukerundersøkelser. Her fikk de mange gode refleksjoner, erfaringer og meningsytringer sett ifra brukerfamiliens perspektiv, som ga oss et godt grunnlag for våre meningsutvekslinger ved oppstart den 12. januar.

Vi ønsker en bred involvering i innsiktsfasen, med brukerens opplevelse i fokus. Det skal gjøres flere fokusgruppeintervju i helseregionene mellom BUP, jordmor, barneverntjeneste, helsesykepleier, barnehagelærer, lærer, helsestasjon/familieveileder, PPT, vernepleier i skolen/ungdomskontakt, fastlege, med flere.

Marit Sundvold Brustad, leder i arbeidsgruppe og pilotprosjektet
 

Det er gjennomført brukerintervjuer og fokusgruppeintervjuer. De samlede tilbakemeldingene fra innsiktsarbeidet, nylige rapporter og nasjonale føringer for arbeidet med barn og unge psykisk helse, har arbeidsgruppen ett bredt felles utgangspunkt vurderinger fram mot et mandat for fagutvalget psykisk helse barn og unge.

Mandatet skal gi en retning på

  • Hva som er de største utfordringsområdene for psykisk helse barn og unge i dag.
  • Hvilken utfordringsområder som bør prioriteres å starte opp med.
  • Hvilken arbeidsoppgaver skal legges til fagutvalget og hvilke oppgaver ligger naturlig til kommuner og sykehus i den daglige samhandlingen?
  • Hvordan fagutvalget skal organiseres (struktur, kompetanse og representasjon)
  • Hvordan skal fagutvalget sikre forankring i helseregionene og i sykehuset.

Til nå har de gjennomført tre arbeidsøkter, der medlemmene har levert leveranser til hvert av de to møtene som er gjennomført. De går nå inn i siste halvdel av pilotprosjektet.

Flere aktueltsaker