Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Ahus

To hundre barneansvarlige samlet for bedre samhandling rundt barn som pårørende

Barneansvarlige fra kommuner og sykehus var tilstede da det forrige uke ble holdt fagdag i det store auditoriet på Akershus universitetssykehus .

Foto: Sigbjørn Kristiansen

Barneansvarlige fra kommuner i opptaksområdet, Akershus universitetssykehus, Oslo universitetssykehus og Diakonhjemmet sykehus var tilstede da det forrige uke ble holdt fagdag i det store auditoriet på Akershus universitetssykehus .

Første innlegg ble holdt av Trude Aamotsmo, foretakskoordinator for barn og unge ved Oslo universitetssykehus og leder av Råd for barn som pårørende, med fokus på revideringen av Helsepersonellovens §10 a og den nye §10 b.

Helsepersonelloven § 10 a Helsepersonell har plikt til å bidra til å ivareta mindreårige barn som er pårørende til foreldre eller søsken (barn som opplever alvorlig sykdom i familien)

Og § 10 b: Helsepersonells plikt til å bidra til å ivareta mindreårige barn som etterlatte etter foreldre eller søsken.  

Utdrag fra Lovdata.no. (Klikk her for å lese full versjon av loven

Helsepersonell skal bidra til å ivareta det behovet for informasjon og nødvendig oppfølging som mindreårige barn og søsken kan ha i sin hverdag med foreldre eller søsken som har rusmiddelproblemer, psykiske lidelser og/eller alvorlig somatisk sykdom eller skade.

Dette skal gjøres i nært samarbeid med de som har omsorg for barna. Formålet med lovbestemmelsen er å forebygge problemer hos barn og foreldre gjennom:

  • å sikre risikoutsatte barn og unge tidlig hjelp
  • å sette barn og foreldre bedre i stand til å mestre situasjonen ved sykdom i familien
  • å se og snakke om hvilke konsekvenser sykdommen kan ha for de friske barnas liv

Elektronisk skjema

Videre hadde Tove Bergh, overordnet koordinator for barn som pårørende og seniorrådgiver ved avdeling samhandling og helsefremmende ved Akershus universitetssykehus, fokus på elektronisk skjema for mer systematisk samhandling rundt barn som pårørende mellom Ahus og kommune. Skjemaet ligger i DIPS og sendes derfra elektronisk til den enkelte kommunes saksbehandler/tjenestekontor.

Fra tjenestekontorene videreformidles skjema til kommunens helsesøster/skole/barnehage, slik at de som er rundt barna i hverdagen blir orientert om familier som har blitt rammet av alvorlig somatisk sykdom, og eller psykiske lidelser eller avhengighetsproblemer.

Multisenterstudien fra 2015 sier at for virkelig å oppdage og se barn og familiers behov, må de sees der de er i hverdagen. Barna lever sine liv på skole, barnehage, og informasjon til helsesøster/pedagoger er derfor avgjørende for å lykkes i samhandlingen rundt barn som pårørende.

Fra venstre: Karen Glistrup, Trude Aamotsmo, Ellen Østberg og Tove Bergh.

Samhandlingsprosjekt med tilbud til familier i krise

Dagens tredje innlegg ble holdt av Ellen Østberg, koordinator for barn som pårørende og klinisk sosionom /familieterapeut ved Enhet for kunnskapsutvikling i Voksenpsykiatrisk avdeling Vinderen på Diakonhjemmet sykehus.

I sitt innlegg hadde hun fokus på et samhandlingsprosjekt mellom bydelene Ullern, Frogner, Vestre Aker, BUP Vest og Voksenpsykiatrisk avdeling Vinderen (VPA) i 2017 og 2018. I prosjektet gis det et tilbud til:

  • Familier i krise som har behov for samarbeid mellom spesialist- og primærhelsetjenesten, og som har:
    • Barn, særlig fokus på sped- og småbarn
    • Ungdom mellom 16 og 25 år med risiko for å utvikle alvorlig psykisk lidelse og eller rusproblem
    • Foreldre som har psykiske helseutfordringer eller står i en akutt krise, f eks ved en innleggelse.

Hjelpesløshet og ensomhet

Videre holdt Erik Tresse, erfaringskonsulent med pårørendeerfaring, Voksenpsykiatrisk avdeling Vinderen, Diakonhjemmet sykehus et foredrag der han snakket om flokken og håpet, om familiens og nettverkets betydning når man har psykiske problemer.

Foredragsholder Erik Tresse. (Foto: Sigbjørn Kristiansen)

Når en i familien gradvis blir alvorlig syk og kanskje trekker seg unna, er det helt vanlig at de som står rundt blir bekymret og redde. Dette kan igjen bidra til at ingen sier noe og at det bygges opp en avstand som gir grobunn for misforståelser og ensomhet, og ennå flere bekymringer. Alle medlemmene i familien, og også i vennenettverket, kan ende opp med å kjenne seg alene. Venner kan føle seg avvist. Mor og far kan kjenne seg redde uten å klare å sette ord på det. Den som er syk kan kjenne seg som en belastning og søsken kan oppleve seg utestengt og oversett av foreldrene. Det er rom for en rekke misforståelser og feiloppfatninger dersom man ikke snakker sammen.

Se mer fra Tresses foredrag ved å klikke på lenkene under:
https://rop.no/roptv/erik-tresse-om-familiens-og-nettverkets-betydning
http://www.parorendesenteret.no/tips-råd/ta-vare-på-familien/familien-og-behandlingen

Det barn ikke vet … har de vondt av

Til slutt holdt hovedforedragsholder, sosialrådgiver, familieterapeut og bokforfatter Karen Glistrup et foredrag om barn som pårørende der hun blant annet snakket om hennes bok “Hvad børn ikke ved … har de ondt af”.

Under er et utdrag fra boken:

Børn er altid involverede i det, der foregår omkring dem – også i det, der ikke bliver omtalt. Børn sanser alt. De forsøger at skabe mening og sammenhæng, og fra de er ganske små, udvikler de strategier til at overleve – også i det meningsløse. Nogle børns strategier i svære situationer kan ses i en forstyrre adfærd, mens andre slet ikke viser nogen tegn; de skjuler blot smerten.

Til dette arrangement fokuserer vi på børn som pårørende. Hvordan hjælper vi dem bedst? Kastet lys over en række udbredte misforståelser, som ofte viser sig i forsøget på at tale med de usikre og klemte børn. Med afsæt i udviklingspsykologien samt egne erfaringer og den viden, neurovidenskaben har foræret os, vil hun vise nye veje til god kontakt og samtale med børn og forældre, når psykiske sygdom rammer familien”.

Utdrag av boken kan også hentes ned fra lenken under: 
uddrag af ”Hvad børn ikke ved… har de ondt af

Karen Glistrup har etter fagdagen laget et innlegg på facebooksiden Snakomdet.dk som kan leses her: https://www.facebook.com/Snakomdet-325560950899262/?ref=hl

Dersom du ikke var deltager, men ønsker å få tilsendt presentasjonene som ble vist på dagen, kan du sende en epost til kompetansebroen@ahus.no. 

Flere aktueltsaker