Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Ahus

Samhandling i ny drakt

21. oktober var Ahus og de tilhørende kommunene samlet til sitt første partnerskapsmøte i det som nå kalles helsefellesskap.

21. oktober var Ahus og de tilhørende kommunene samlet til sitt første partnerskapsmøte i det som nå kalles helsefellesskap. Samhandlingsmodellen har fått nytt navn og noen nye elementer, men er ellers en fortsettelse av et samarbeid Ahus og kommunene har hatt i mange år.

Regjeringen og KS har inngått en avtale om å etablere 19 helsefellesskap som skal få sykehusene og kommunene til å samarbeide bedre om pasientene. Målet er å skape mer sammenhengende og bærekraftige helse- og omsorgstjenester til pasienter som trenger tjenester fra både spesialisthelsetjenesten og den kommunale helse- og omsorgstjenesten. De mest sårbare pasientene skal prioriteres og det er utpekt spesielt fire pasientgrupper: skrøpelige eldre, personer med flere kroniske lidelser, barn og unge, personer med psykiske lidelser og rus. Du kan lese mer om avtalen mellom KS og Regjeringen her.

Helsefellesskap er organisert i tre nivåer: På øverste nivå, partnerskapsmøtet, skal den øverste ledelsen i kommunene og Ahus møtes årlig for å forankre en retning. På neste nivå, strategisk samarbeidsutvalg, møtes administrativ og faglig ledelse. Her besluttes konkrete pasientforløp og utvikling av tjenestene. Nederste nivå er faglige samarbeidsutvalg. De jobber med å beslutte konkrete pasientforløp og prosedyrer.

Du kan lese mer om samhandlingsutvalg og møteplasser her.

Fortsetter samarbeidet

Bente Heggedal Gerner, avdelingsleder for Avdeling Samhandling og helsefremming Akershus Universitetssykehus HF (Ahus), forteller at selv om modellen er ny, er den i praksis en fortsettelse av den samhandingsmodellen Ahus og kommunene har jobbet etter i mange år. Det som i dag kalles partnerskapsmøtet, erstatter det som tidligere har vært kalt strategiseminar. Noen elementer er imidlertid nye: Det er besluttet at fastleger og brukere skal delta på alle tre nivåer.

Det vi mangler per nå er noen fastleger og brukerrepresentanter på alle de tre nivåene og bedre beslutningsprosesser på tvers av tjenestenivåene. Vi er i prosess på dette og håper å få det på plass så fort som mulig. Legeforeningen og KS har laget en veileder til kommunene som sier hvordan dette kan løses. Vi har en felles overordnet samhandlingsplan med tilhørende handlingsplan. Denne beskriver hva vi skal prioritere i samarbeidet. Nasjonal helse- og sykehusplan har som mål at kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten skal utvikle tjenestene sammen. Partnerskapsmøte holdes årlig for å forankre retning på det vi gjør hos toppledere i kommuner og sykehus, hvor også politikere deltar.

Bente Heggedal Gerner
Bente Heggedal Gerner

Therese Nitter, Regional Samhandlingskoordinator, Helseledergruppen i Follo, forteller også om den lange samhandlingstradisjonen mellom Ahus og kommunene.

Vi har en overordnet samarbeidsavtale som regulerer samarbeidet mellom oss og har etablert en godt fungerende samhandlingsstruktur. Samtidig må vi sikre at vi evner å gjøre nødvendig omstilling for å kunne levere bærekraftige helsetjenester også i fremtiden. I oktober 2019 inngikk KS og regjeringen avtale om opprettelse av Helsefelleskap. Ahus og kommuner ønsker å ta oppdraget på alvor. Det betyr at vi må se på hva vi har i dag, hvilke føringer som kommer i Helsefellesskapet, og rigge oss for fremtiden.

Therese Nitter

Helhetlige og gode tjenester

Møtet inneholdt innlegg om forskning på nåværende samhandling, topplederprogram for kommune- og spesialisthelsetjenesten, status fra partnerne i helsefelleskapet og samfunnsansvaret for fremtidens helse. Til slutt var det paneldialog mellom kommunedirektører fra Lillestrøm og Nes, ordfører fra Kongsvinger og direktører og styreleder fra Ahus.

Paneldebatt Partnerskapsmøtet

Dette er det første partnerskapsmøte etter ny avtale om helsefellesskap og pandemi, så dette var et oppstartsmøte hvor tema var Helsefellesskap. Det var orientering om hva helsefellesskap er, noen eksempler på hva vi gjør i Helsefellesskapet og hva vi bør fokusere på i årene som kommer. Kort oppsummert var dette en god samling hvor vi møttes fysisk og fikk snakket sammen om felles planverk og retning på samarbeidet i årene som kommer. Jeg håper etablering av Helsefellesskap kan bidra til å videreutvikle samarbeidet for oss i helsetjenesten til pasientens beste. De som trenger våre tjenester skal erfare at tjenestene er helhetlige og gode på tvers av tjenestenivåene.

Bente Heggedal Gerner

Du kan lese mer om samhandlingsutvalg og møteplasser her.

Her kan du lese mer om helsefellesskap.

Flere aktueltsaker