Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Innlandet

Personsentrert omsorg i Framtidsverksted HDO i Grue kommune

En omfattende endringsprosess fra en tjeneste med store utfordringer til samhold og engasjement med brukeren og brukerens behov i sentrum.

Hva skal til for å ivareta personsentret omsorg? Dette var et grunnleggende spørsmål ved HDO (Heldøgns omsorgsboliger) i Grue kommune, som for en tid tilbake hadde så store og omfattende utfordringer at det gikk ut over brukerne. Nå er sluttrapporten skrevet og ligger vedlagt nederst i saken. 

Å erkjenne utfordringer og gjøre noe med det
Liv Wang Pedersen, enhetsleder ved HDO fortalte om dårlig arbeidsmiljø, høyt sykefravær, manglende fokus på brukere og dårlig samarbeid med pårørende. Det var mange klager på tjenesten og ansatte så seg om etter annen jobb. Rapport fra kartlegging av tjenestene i Grue kommune hadde synliggjort at HDO burde gjøre noe med kultur og adferd i tjenesten.

En erkjennelse av problematikken var første skritt i riktig retning. Dernest behov for en omfattende endringsprosess med bistand utenfra. Prosjekt Framtidsverksted ble etablert. Under ledelse av Anita Sæthre Goplen, spesialrådgiver Grue kommune, og i tett samarbeid med USHT Innlandet (Hedmark) v. Irene Mari Røen, har lederne ved HDO sammen med sine ansatte vært gjennom en positiv omveltning som blant annet har ført til økt bevissthet og aktivt engasjement om brukeren i sentrum, om samarbeid med pårørende, og ikke minst om eget ansvar for et godt arbeidsmiljø. Dette har vært en utviklingsprosess gjennom blant annet fire Framtidsverksted-samlinger, avdelingsmøter og arbeid med konkrete tiltak mellom samlingene.

Fra skepsis og uvilje til engasjement og fellesskap
Alle ansatte ble invitert inn i Framtidsverkstedet. Det første framtidsverkstedet var sterkt preget av skepsis og utrygghet, men de ansatte ble tatt på alvor. Hver enkelt fikk skrive ned stikkord om hva han/hun opplevde som utfordrende, og om hvordan de ønsket å ha det. Det de sa samsvarte i stor grad med ledernes oppfatning. Videre ble det gjennom ulike tilnærmingsmåter og med eksterne ressurser synliggjort og bevisstgjort rammeverket som den ansatte er en viktig brikke i, om blant annet lover og regler, om arbeidsgivers forventninger, om samarbeid og om brukeren i sentrum.

Anita Sæthre Goplen, prosjektleder for Framtidsverkstedet

I arbeidsperioden frem mot det tredje framtidsverksted hadde skepsis snudd til positivt engasjement. Det ble erfart en voksende fellesskapsfølelse med nye løsninger, blant annet på hvordan de heretter sammen skulle ha aktivt fokus på bruker og brukerens behov. Ønsket resultat ble definert og satt som felles mål.

Arbeidsmiljø ble trukket fram av både ansatte og ledere som en stor utfordring. Kompetanse og ledelse ble sentralt, herunder blant annet fagkompetanse, relasjonell kompetanse, egenledelse og faglig ledelse. En forutsetning for å lykkes var endringsvilje hos ansatte og ledere. Det ble ikke lagt skjul på at dette har vært krevende, men at en nå ser gode resultater av å stå fast på det arbeidet som ble påbegynt.

Sæthre Goplen understreket at det betyr noe å kunne bestille kake og feire milepæler underveis, men at det å være oppmerksom på alle små seiere i hverdagen, rose hverandre og være oppmerksomme på hva en faktisk får til er enda viktigere.

 Arbeidsmiljø og personsentrert omsorg
Sykepleier Linda Bunes Holtmoen, helsefagarbeider Ida Therese Nyberg og pleieassistent Stine Johanne Nyberg delte sine erfaringer om et tryggere arbeidsmiljø og om fokus på personsentrert omsorg. De kunne fortelle om respekt og toleranse for ulikheter mellom ansatte, og et arbeidsmiljø der man nå hjelper hverandre fram for å bli gode i jobben sin. Det er en større bevissthet hos hver enkelt om hvordan man framstår overfor andre. De ansatte gleder seg til å gå på jobb, og det er motiverende å arbeide med personsentrert omsorg.

Ved HDO benyttes tre sentrale verktøy i arbeidet med personsentrert omsorg: Holdningsplaner, Min livshistorie og Aktivitetsplan. Holdningsplaner har særlig fokus. Aktivitetsplan, en timeplan med daglige aktiviteter er populært både for ansatte og brukere. Personsentrert omsorg er gjennomgående i all aktivitet.

Vi føler at kompetansen på å tyde, lese og forstå pasientene, og se helhet har økt
(Linda Bunes Holtmoen)

Ann Kristin Thomassen, assisterende enhetsleder HDO, fortalte at det gjennom prosjekt Framtidsverksted har skjedd en markant og viktig holdningsendring, og at arbeidet også har ført dem godt på vei i arbeid med flere områder i eldrereformen Leve hele livet, som blant annet aktivitet og primærkontakter. Grunnholdningen er brukeren i fokus, og framover har ansatte og ledere eierskap til å videreføre etablert kultur om personsentrert omsorg fra prosjekt Framtidsverksted. Ansatte har fått en større forståelse for og tatt på alvor at det er hva hver enkelt gjør og hvordan det gjøres, som skaper enheten sitt omdømme.

Ida Therese Nyberg, Linda Bunes Holtmoen og Stine Johanne Nyberg foran Minneveggen, med bilder fra aktiviteter ved HDO.

 

 

Denne saken ble første gang publisert 30.september  2020 og er en del av vår sommerserie 2021 “frem fra glemselen”. I tillegg er nå sluttrapporten ferdig og sluttrapporten kan leses her.

Flere aktueltsaker