Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Innlandet

Regionalt kompetansesamarbeid i Gjøvikregionen

For 10 år siden ble Regionalt kompetansesamarbeid (ReKs) etablert. Gjøvik-regionens 5 kommuner; Gjøvik, Østre Toten og Vestre Toten, Nordre Land og Søndre Land, samarbeider tett for å gi ansatte mulighet til å holde seg faglig oppdatert.  Regionalt samarbeid er effektivt, og gjør det lettere å følge opp nasjonale krav og anbefalinger.

For 10 år siden ble Regionalt kompetansesamarbeid (ReKs) etablert. Gjøvik-regionens 5 kommuner; Gjøvik, Østre Toten og Vestre Toten, Nordre Land og Søndre Land, samarbeider tett for å gi ansatte mulighet til å holde seg faglig oppdatert.  Regionalt samarbeid er effektivt, og gjør det lettere å følge opp nasjonale krav og anbefalinger.

For 10 år siden ble Regionalt kompetansesamarbeid (ReKs) etablert. Gjøvikregionens 5 kommuner; Gjøvik, Østre Toten og Vestre Toten, Nordre Land og Søndre Land, samarbeider tett for å gi ansatte mulighet til å holde seg faglig oppdatert.  Regionalt samarbeid er effektivt, og gjør det lettere å følge opp nasjonale krav og anbefalinger.


Kommunene i regionen har ca. 4200 ansatte innen helse og omsorg og yter tjenester til ca. 70 000 innbyggere. Gjennom arbeidet til ReKs blir kommunene mer faglig robuste, og kan bistå hverandre. ReKs Gjøvikregionen koordineres av rådgiver Mari Aasen, som har ledet arbeidet siden oppstart.

ReKs øker kompetanse

Sammen med Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester Innlandet (USHT Innlandet (Oppland)), kan ReKs tilby ansatte i Gjøvik, Toten og Land kompetanseheving, fagutvikling og en arena for erfaringsutveksling. Målet er å ivareta og implementere nasjonale føringer, lovpålagte program/krav og de ulike kompetansebehovene som avdelingene selv melder om. Dette ivaretas gjennom kurs, fagdager, nettverksarbeid, e-læring, faglunsjer og webinarer. Det gis også tilbud om desentralisert utdanning.

Kommunene bidrar selv med undervisningsressurser, og det er god kultur for å dele med hverandre.

Mari Aasen, koordinator ReKs Gjøvikregionen

Bærekraftig utvikling

Det er forventninger om å håndtere stadige endringer i helsetjenestene, og dette stiller krav til faglighet og kvalitetssikrede arbeidsmetoder. Arbeidet i ReKs gjør det mulig å få til dette sammen.

“Vår kommune sparer jo all den tiden det tar å organisere, planlegge og gjennomføre all kompetanseheving som kreves”

“Samarbeidet i regionen  styrker mangfoldet og variasjonen i tilbudet vi gir til våre ansatte”

“Hvorfor gjøre det vanskelig alene når man kan gjøre det enkelt i lag?”

“De offentlige pengene rekker mye lengre når vi gjør det slik”

Deltagende kommuner i ReKs-samarbeidet

Resultater 2021

  • 200 kurstimer
  • 9000 timer opplæring totalt for ansatte
  • 60 arrangement
  • 2 utdanninger med studiepoeng
  • 1500 deltakere på kursene
  • Digitale arrangement som ikke registrerer deltakere (Webinarer og faglunsjer)

Å jobbe med kommuner er en berg og dalbane. Kommunene har nemlig veldig stor selvråderett, og det betyr at de er på ulikt sted hele tiden. Når en kommune er i pitch, så er en annen litt i «grøfta». Dette veksler hele tiden. Derfor er dette regionale samarbeidet så bra, da vi kan løfte hverandre opp igjen.

Mari Aasen, koordinator ReKs Gjøvikregionen

De siste 2 årene har arbeidet i ReKs dreid seg om digitalisering, nytenkning, effektivisering og det å ha tilgjengelig opplæring. Digitale opplæringspakker har gjort tilbudene tilgjengelige i en tid hvor høyt sykefravær, marginal bemanning og utfordringer med ny-rekruttering har vært hverdagen. For å imøtekomme disse utfordringene, har ReKs utviklet og startet opp lederutdanning.

Å ha gode ledere som gjør kloke valg er i alle fall et godt utgangspunkt.

Mari Aasen, koordinator ReKs Gjøvikregionen

Det regionale samarbeidet skal dekke opplæringsbehov i Helse- og Omsorgstjenestene. Det betyr at alt som er lovpålagt, må finnes i tilbudet. Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester, Sykehuset Innlandet og andre er viktige samarbeidspartnere i arbeidet.

Fokus i 2022

  • Kompetanseplanlegging i den enkelte kommune
  • Praktisk ferdighetstrening
  • Boligutvikling for eldre i tråd med Leve hele livet-reformen
  • Mer hjemmebasert hjelp
  • Jobbe smartere, ha fokus på pasienters og brukeres egne ressurser, bruke velferdsteknologi og gi pasientene de nødvendige tjenestene
  • Det skal være kvalitet på de tjenestene som gis.
Flere aktueltsaker