Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Innlandet

Samarbeid med politi ved kjennskap til eller mistanke om vold og trusler

Innlandet politidistrikt trekker fram tre særlig prioriterte områder for forebyggingsarbeid i sin trusselvurdering som ble offentliggjort i slutten av september. Det gjelder vold i nære relasjoner, kriminelle nettverk og ungdomskriminalitet.

Bilde viser tre gule trekanter med utropstegn påFoto: Shutterstoc

Det er første gang politiet i Innlandet publiserer en offentlig versjon av sin trusselvurdering, Lokal trusselvurdering 2024, for Innlandet politidistrikt. Målet med offentliggjøringen er at alle som kan bidra til å redusere risikoen, både andre instanser og publikum generelt, er kjent med innholdet i den.

Plikt til å varsle

Helsepersonell spiller en viktig rolle med å forebygge risiko og avverge vold i nære relasjoner, ved å være oppmerksomme på opplysningsplikten i møte med pasienter eller pårørende med risiko for vold eller kriminalitet. 

Helsepersonell, både i kommuner og spesialisthelsetjensten har et selvstendig faglig, etisk og juridisk ansvar i å forhindre at pasienter og andre utsettes for alvorlige straffbare hendelser, herunder vold i nære relasjoner, som etter sin art anses å være «gjentakende»

Det kan likevel være krevende å balansere taushetsplikten helsepersonell er underlagt mot plikten til å varsle ved mistanke om at pasienter eller andre utsettes for vold eller overgrep. 

– En viktig rettesnor er at avvergingsplikten alltid går foran taushetsplikten. Det betyr at alle, inkludert helsepersonell, har plikt til å varsle om vold eller overgrep, enten for å avverge at en straffbar handling blir begått eller når det er sannsynlig at en begått straffbar handling vil gjentas, sier foretaksadvokat i Sykehuset Innlandet, Randi Almås Welhaven, og legger til at det er et viktig samfunnsansvar som vi må ivareta.

Ifølge straffelovens paragraf 196 kan enhver straffes med bot eller fengsel i inntil ett år ved å unnlate å avverge et alvorlig lovbrudd. 

– Å avverge et lovbrudd gjøres normalt ved å varsle operasjonssentralen ved Innlandet politidistrikt. I tillegg har helsepersonell plikt til å varsle nødetater, eksempelvis politiet, der varsel er nødvendig for å avverge alvorlig skade på person eller eiendom. Sistnevnte bestemmelser går lenger i varslingsplikten enn straffelovens bestemmelse.

Barn og unge

Ved mistanke om at barn utsettes for vold eller alvorlig omsorgssvikt går også plikten til å varsle barnevernet foran taushetsplikten. 

– Dette er godt kjent for alle som jobber med barn og unge. Det har de siste årene også vært økt fokus på at alle som jobber med voksne pasienter med omsorgsansvar for mindreårige er pålagt å vurdere om barn og unge påvirkes fysisk eller psykisk av den voksnes helsetilstand, sier Welhaven. 
Ansatte oppfordres til å rådføre seg når de er i tvil. 

– Dersom ansatte er i tvil om grensene mellom taushetsplikt, opplysningsplikt og avvergingsplikt i enkeltsaker bør dette drøftes med nærmeste leder. På bakgrunn av stor interesse for grensegangen mellom varslingsplikt og taushetsplikt holder vi også for tiden en del kurs om temaet i ulike divisjoner, sier Welhaven. 


Informasjon om avvergingsplikten etter straffeloven § 196:

Avvergingsplikten

Flere aktueltsaker