Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Ahus

Samhandling med familien i fokus

Nærmere 170 personer deltok på samhandlingsseminar med familien i fokus på Akershus universitetssykehus. Seminaret hadde utgangspunkt i prosjekt systematisk informasjonsutveksling mellom sykehus og kommune når barn er pårørende og trenger oppfølging.

Foto: Bente Heggedal Gerner

Nærmere 170 personer deltok på samhandlingsseminar med familien i fokus på Akershus universitetssykehus. Seminaret hadde utgangspunkt i prosjekt systematisk informasjonsutveksling mellom sykehus og kommune når barn er pårørende og trenger oppfølging.

Mette Aaserud, kommunalsjef i Rælingen kommune, åpnet dagen med å peke på at når familier rammes av alvorlig sykdom skade er det viktig at vi sammen klarer å fange opp de sårbare barna, og derigjennom forebygge uheldig utvikling. Pilotkommunene er: Nesodden, Rælingen, Skedsmo, Ullensaker og Gjerdrum.

Disse kommunene har mottatt elektroniske meldinger fra Ahus pilotavdelinger som er: Onkologisk og Hematologisk poliklinikk, Nevrologisk avdeling, og DPS og ARA Follo.

Fra kommunenes side ble det påpekt utfordringer med ulike organiseringer og tekniske løsninger i kommunene, og at de derfor at lagt opp til noe ulike rutiner. Informasjonen om barn som pårørende kommer elektronisk fra Ahus til tjenestekontor, og derfra formidles det videre fra tjenestekontor til helsestasjonene ut i fra de rutiner som den enkelte kommune legger opp til.

Det fremkom et stort engasjement fra alle pilotkommuner og avdelinger,  alle har jobbet i herdig med å implementere systemer både for å sende, motta og videreformidle informasjonen til riktig instans slik at barn som pårørende kan få den oppfølgingen som de trenger.

Faglige innlegg.

Siri Grundnes Brodahl med sin bok “Gi meg ditt smil” Foto: Bente Heggedal Gerner

Videre i seminaret var det også faglige innlegg.

– Siri Grundnes Brodahl  gav sin gripende historie om å vokse opp med en syk søster, og om sin bok over samme tema «Gi meg ditt smil».

– Torun Vatne, psykologspesialist psd. Frambu, gav et inspirende innlegg om søsken prosjektet som pågår.

– Elisabeth Wold, helsesøster og familieterapeut i skolehelsetjenesten bydel Grorud hadde et spennende innlegg om en modell som virker i deres bydel , for samhandling mellom voksen psykisk helsetjeneste i bydelen og helsestasjonen.

Her her noen av presentasjonene fra saminaret:

– Et smalt fokus, men på et viktig felt.

Pål Wiik, Fagdirektør medisin og helsefag, avsluttet med å oppsummere en innholdsrik dag med å understreke at:

I dag har vi på forskjellige måter, og med forskjellige stemmer fokusert på hva det kan bety å være liten og sårbar. Når sykdom rammer en familie, blir alle i familien berørt. Vi vet fra mange sammenhenger at når kriser rammer er barn og unge ekstra sårbare, og når det skjer noe alvorlig med mor, far eller søsken er det viktig at vi lager gode systemer som gjør at vi i fellesskap fanger opp barn og unge som er utsatte.  Når oppmerksomhet  og fokus rettes mot den syke, er det en fare for at barn og unge blir oversett. Ikke av vond vilje, men det kan lett skje fordi sykdommen i seg selv krever så mye oppmerksomhet, både av helsepersonell  og av familien. Vi har fått et lovverk som skal hjelpe oss til å ta vare på barn og unge i slike sårbare situasjoner. Prosjektet som er presentert her i dag, skal bidra til at vi lettere kan innfri kravene i loven, ved at det nå blir etablert en rutine for hvordan elektronisk melding skal formidles fra sykehus til kommune, når mor, far eller søsken er syke. Et smalt fokus men på et viktig felt.

Nå er partene enige om hvordan meldingen skal formidles, men oppdraget er ikke utført. Nå gjenstår jobben med å videreføre dette viktige arbeidet, slik at alle avdelinger på sykehuset, og alle kommuner og bydeler i vårt opptaksområde vet hva de skal gjøre for å fange opp barna som kan få eller har behov for hjelp, og sørge for at denne viktige beskjeden kommer fra  Ahus og frem til rett instans i kommunen.  Gratulerer med vel utført jobb så langt, nå begynner videreføringen av denne rutinen og dette viktige arbeid.

Bakgrunn for prosjektet

Dette samhandlingsprosjekt startet i mars 2016, og er forankret i fagforum for helsefremmende og forebyggende arbeid.  Barn som pårørende har for fullt kommet som et viktig tema både for kommune og sykehus etter at helsepersonell loven §10a om barn som pårørende kom i 2010. Det gav oss et felles lovpålagt oppdrag om at barn av alvorlig somatisk syke/skadde foreldre, og eller barn av psykisk syke, rusavhengige foreldre, skulle få den informasjon og oppfølging som de så sårt trenger.  Etter at loven kom ble det gjennomført multisenterstudie i slutten av 2015 som hadde som mål å gi ny kunnskap om situasjonen for barn med foreldre som er pasienter i spesialisthelsetjenesten.  (Barn som pårørende – Resultater fra multisenterstudien,  Ruud, m.fl. 2015) Studien viste at loven som kom i 2010 var mangelfullt implementert, og at familiene, barn og unge ikke fikk de tjenestene de hadde behov for når mor – far var syke iht. loven. Med dette som bakgrunn har overnevnte prosjekt utviklet og kjørt en pilot på elektronisk samhandling med utvalgte avdelinger i AHUS og kommuner.

Seminaret ønsket også ha fokus på barn som pårørende til søsken. Dette fordi barn som søsken vil bli innlemmet i overnevnte lovverk fra nyttår av, og dermed får helsepersonell samme plikt over for barn til syke søsken som de har over for barn som pårørende til syke voksne omsorgspersoner.

Flere aktueltsaker