Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Innlandet

Sammen om brukervennlige gangveger

I Dovre kommune pågår et spennende prosjekt som bidrar til at både eldre og andre kommer seg ut og kan gå på trygt og framkommelig underlag i vinterhalvåret.

Eldre dame går tur på vinterføre med spaserstaver.Foto: Shutterstock

Aldersvennlig lokalsamfunn

«Levende og alders vennlige lokalsamfunn som støtter opp under aktivitet, deltaking og møte mellom generasjoner» er et av de overordnede målene i Bo trygt hjemme -reformen. Mange eldre kjører ikke bil selv. For å kunne være aktive i samfunnet, er det derfor viktig med gode, gangbare nabolag og lokalsamfunn.

Tverrfaglig fokus på helsefremming

I arbeid med Bo trygt hjemme, er det i Dovre kommune nedsatt fem grupper, hvor den ene har fokus på transport. Gruppa har bestått av representanter for driftsavdelingen, Dovre vekst, Frivilligsentralen, hjemmetjenesten, tildelingskontoret, brukerkontakt, entreprenør med avtale med kommunen og rådgiver helse.

Fokus i dette arbeidet er tiltak med tanke på å forflytte seg ved å gå. Målet er å bidra til å tilrettelegge for at gangveger er godt tilrettelagt for innbyggere i alle aldre og med ulike utfordringer.

Dette skal ha en helsefremmende effekt ved å stimulere og motivere til fysisk aktivitet framfor bruk av bil. Det skal samtidig ha fokus på forebyggende tiltak for å forhindre fall og skader. Fordi arbeidet påbegynte i starten av vinteren ble det naturlig å sette fokus på utfordringer i denne årstiden først.

Kartlegging av utfordringer

I Dovre kommune er ansvaret for gangveger fordelt mellom kommunen og Statens vegvesen, som begge benytter private entreprenører for å ivareta vintervedlikeholdet. Det var erfart utfordringer med at når en utøver brøytet, ble det lagt igjen snø der den andre hadde ansvar. I tillegg var avtalt tidspunkt for brøyting ikke alltid oppfylt, og gangveger var tidvis utilstrekkelig brøytet og strødd.

Det var mangelfullt lys i gangfelt og i enkelte underganger, og det manglet håndlister i enkelte av undergangene. I tillegg manglet hvilebenker enkelte steder. I kartleggingen fant de også at mange ikke benytter brodder eller piggsko. Det var utfordrende for mange å ta av brodder når de skulle gå inn på for eksempel butikken. Det manglet noe å sitte på for å greie dette, og det opplevdes glatt å gå inne med brodder.

Konsekvenser av beinbrudd

Glatt underlag er en av flere årsaker til beinbrudd. Brudd hos eldre er et stort helseproblem. Det har alvorlige konsekvenser i form av smerter og ubehag, men også tapt funksjon, redusert livskvalitet og livslengde. I tillegg kan brudd medføre økt hjelpebehov og behov for institusjonsomsorg. Hos yrkesaktive kan brudd medføre lange sykmeldinger, med for få på jobb og økte kostnader
Dette er viktige perspektiver i arbeidet Dovre kommune har tatt fatt på.

Felles forståelse

Det er gjennomført samarbeidsmøte mellom Dovre Vekst, driftsavdelingen som har ansvar for kommunale veger og samarbeid med Statens vegvesen, Frivilligsentralen, Helse, næringsrådgiver, brukerrepresentant, privat entreprenør og taxi.

Sammen så vi på hvordan vi tverrfaglig og sammen kunne komme fram til gode tiltak uten at det utløser stor ressursbruk i form av personell og økonomi

(Gunn Sverdrup, rådgiver Helse)

Overordnet plan for gangvegene

Driftsavdelingen har hatt møte med statens vegvesen i forhold til oppfølging av gangvegene som de har ansvar for. Driftsavdelingen følger opp og kommuniserer status til statens vegvesen ved behov. Driftsavdelingen har i tillegg hatt møte med innleide entreprenører for vedlikehold av kommunale veger.

Det planlegges for slike møter hver høst der også representant fra Helse skal delta. Dette for å presisere betydningen av brukervennlighet og hvilke konsekvenser lite brukervennlighet kan ha for innbyggere og for helsetjenesten.

Foto: Sissel Bekkemellen

Mange kan bidra med å strø

Driftsavdelingen har laget robuste trekasser og plassert ut disse med grus ved flere underganger som oppleves krevende når det er glatt. Her er det tilrettelagt for at folk som går der kan bistå med å kaste på grus ved behov.

Frivilligsentralen sørger for at alle som kjører ut middag til hjemmeboende fra Fredheim har med grus i bilene for å kunne strø ved behov.

På bildet er Timoty Veel, Cecilia Teigen, Ingrid Sandviken og Live Ødegård i hjemmetjenesten. De har med grus i alle sine biler for å kunne strø.

Håndrekker og hvilebenker

Driftsavdelingen har satt opp håndrekker i alle kommunale underganger som har manglet dette. De har samtidig, i samarbeid med entreprenør kvalitetssikret fremkommeligheten.

Dovre vekst, som jobber med tilrettelagte tjenester, skal lage benker som gående kan sette seg ned på for en hvil.

Brodder og piggsko

Frivilligsentralen har sammen med lokal sportsbutikk presentert ulike typer brodder og piggsko. Samtidig har de snakket om utfordringer med å gå inne på glatte gulv med brodder.

Næringsrådgiver har sendt ut e-post til aktuelle næringsvirksomheter med ønske om at det legges til rette for at kunder har et sted å sette seg ned for å ta av brodder. Samtidig ønske om at det strøs tilstrekkelig.

Kommunikasjonsrådgiver har bistått med å formidle informasjon på kommunens hjemmeside og infoskjermer.

Parkeringsplasser og framkommelighet

Det er sendt e-post til ledere for kommunale bygg med anmodning om å legge til rette for tilgjengelige parkeringsplasser nær hovedinnganger og samtidig sørge for at det er godt strødd og brøytet.

Kort veg fra ide til handling

I Dovre kommune er de stolte av dette som de har fått til på så kort tid. De har erfart stor velvillighet blant samarbeidspartnerne, som er både iderike, løsningsorienterte og raske til å iverksette tiltak.

Ved å jobbe så tverrfaglig har vi fått økt forståelse for hverandres arbeidsoppgaver og fått en felles forståelse for hva man kan gjøre til det beste for den enkelte innbygger, for kommunen som helhet og ikke minst med tanke på å redusere behov for helsetjenester.»

(Gunn Sverdrup, rådgiver Helse)

Foto: Sissel Bekkemellen

Flere aktueltsaker