Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Innlandet

Hvordan diskutere etiske dilemmaer på en god måte?

Ringsaker, Stange og Løten etablerte i januar 2019 et interkommunalt etikkråd.

Ringsaker, Stange og Løten etablerte i januar 2019 et interkommunalt etikkråd. Etikkrådet er et upartisk forum der pasienter, brukere, pårørende, helsepersonell og andre kan få drøftet etiske problemer. De satser på lav terskel for hvilke saker de drøfter – ingen sak er for liten, ingen sak er for stor. 

Interkommunalt etikkråd er tverrfaglig sammensatt og består av ni medlemmer. For å sikre bredde i perspektiver har medlemmene ulik yrkesfaglig bakgrunn og kompetanse som; vernepleier, sykepleier, helsefagarbeider, lege, jurist (ikke for tiden), prest og en lekperson. Medlemmene er underlagt taushetsplikten.

Etikkrådets oppgave er å gi tilbud til helsetjenesten, innbyggere, pasienter og pårørende om å drøfte etiske saker eller spørsmål de måtte ha. De bistår og drøfter saker, og kommer frem til råd eller kan komme med forslag om hvordan konkrete etiske problemer kan løses.

Når de får en sak/henvendelse drøfter de først om dette er et etiske problem eller ikke. Noen ganger er det nok med et råd, og andre ganger må man samle opplysninger og drøfte saken igjennom. Sekretær i etikkrådet, Åsa Serholt Jensen har vært med fra starten, og har lang erfaring med å jobbe med etiske dilemmaer:

«Det kan være fint at den som har tatt opp saken er med i drøftingen og kommer med sine betraktninger. Noen ønsker ikke dette, og vil at etikkrådet behandler saken og kommer med sine drøftinger/råd tilslutt.»

Er det noen i etikkrådet som er involvert i en sak, vurderes deres habilitet i saken først.

Rådet ønsker henvendelser fra alle og vil bli brukt bredt. Erfaringer fra etikkrådet er at saker som gjelder tvang, demens, behandling ved livets slutt og personer som ikke ønsker helsehjelp er saker som ofte går igjen.

«Vi ser på det som en styrke at etikkrådet er interkommunalt, med tanke på mer uavhengig drøfting og med tanke på anonymitet». – Åsa Serholt Jensen

Fra v: Åsa Serholt Jensen og Hanne Norum Hollekim, jobber begge i Stange kommune og er hhv sekretær og leder i etikkrådet.

Rask behandling
De ønsker å bistå raskt, og vet at den største nytten er ofte å se på saken der og da. Det å få saker tidlig er nyttig ved at de da kan skille om saken kun trenger råd eller om det er drøfting som må til. Det er også nyttig å se på saker og drøfte i etterkant, om for eksempel noe kunne vært gjort annerledes og lære av det.

Se egen brosjyre for rådet her


6 – trinns modellen
Etikkrådet bruker alltid 6-trinns modellen for etikkrefleksjon (også kalt SME modellen) i sine drøftinger. Modellen har vist seg å være en god hjelp for å holde oversikt, strukturere dialogen, og til å holde fokus på den etiske dimensjon av dilemmaet og verdikonflikten i situasjonen.

De 6 trinnene er:

  1. Hva er det etiske problemet/spørsmålet?
  2. Hva er fakta i saken?
  3. Hvem er de berørte parter og hva er deres syn på saken?
  4. Hvilke verdier, prinsipper, normer og regler aktualiseres?
  5. Hvilke handlingsalternativer finnes?
  6. Helhetsvurdering.

På denne måten er de sikre på at får en grundig gjennomgang med utgangspunkt i hvilke verdier som står på spill i saken..

Etiske dilemmaer i saken drøftes med utgangspunkt i de fire medisinsk-etiske prinsipper:

  • rettferdighetsprinsippet
  • ikke-skade-prinsippet
  • velgjørenhetsprinsippet
  • autonomiprinsippet

Senter for medisinsk etikk
Etikkrådet har kontakt med Senter for Medisinsk Etikk på Universitetet i Oslo (SME). Her har de fått råd og veiledning siden oppstarten. Etikkrådet har hatt flere saker og noen har vært spesielt utfordrende. Fra disse sakene er det skrevet drøftingsreferat som har gått igjennom en nøye anonymisering, og referatet er lagt ut på SME sine sider slik at andre kan lese og lære av disse sakene.

FLERE RESSURSER

Det finnes mange gode ressurser på ulike fagsteder. Her har vi lenket til noen av de!

Tema om Etikk på Kompetansebroen
Gå til temaet her

SME – senter for medisinsk etikk ved UiO
Senter for medisinsk etikks arbeid med praktisk etikkarbeid i helsetjenesten er finansiert av Helsedirektoratet. Gjennom undervisning, veiledning og forskning søker de å styrke etikkompetanse og etisk bevissthet i helsetjenestene, for å bidra til at pasienter og pårørende blir godt ivaretatt.
Gå til SME sine nettsider – Etikk i helsetjenesten
Nettkurs fra SME – Etikkrefleksjon

KS – samarbeid om etisk kompetanseheving
KS har utarbeidet gode nettsider for dette temaet. En egen bolk er verktøy og metoder.
Gå til KS sine nettsider – verktøy og metoder

Denne saken ble første gang publisert 30.juli 2020 og er en del av vår sommerserie 2021 “frem fra glemselen”.

Flere aktueltsaker