Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Innlandet

Personsentrert omsorg, både til pårørende og bruker

Er personsentrert pårørende-omsorg mulig? Og hvordan kan frivillig innsats og samarbeid med skole styrke personsentrert omsorg både til bruker og pårørende?

Er personsentrert pårørende-omsorg mulig? Og hvordan kan frivillig innsats og samarbeid med skole styrke personsentrert omsorg både til bruker og pårørende? Dette var fokus på femte temadag Leve hele livet, arrangert av USHT Innlandet (Hedmark), med bidragsytere fra kommunene Østre Toten og Vestre Toten.

Personsentrert omsorg også til pårørende?
Liv Karin Kval er demensrådgiver i Vestre Toten kommune. Hun delte sin kunnskap og betraktninger om pårørende til personer med demens. Undersøkelser viser at demens er den mest krevende sykdommen for pårørende å stå i, fortalte hun.

Å være pårørende ved demens kan innebære mange krevende situasjoner og medføre vanskelige følelser og reaksjoner. Kval belyste dette i sammenheng med å møte de som kan oppfattes som «vanskelige pårørende». Hvorfor oppleves enkelte pårørende som vanskelige og hva kan det skyldes?

“Det finnes ikke vanskelige pårørende, men pårørende som har det vanskelig”                 (Liv Karin Kval)

Holdninger, kunnskap og ferdigheter hos ansatte er viktig for å møte pårørende på en god måte. For personer med demens er vi opptatt av personsentrert omsorg, men pårørende har behov for mye av det samme som pasienten, påpekte Kval – nemlig tillit, anerkjennelse, medvirkning, inklusjon, omtanke, fellesskap, tilhørighet, veiledning, informasjon og trøst. Kval viste i dette til Kitwoods modell for personsentrert omsorg, og stilte spørsmål til om personsentrert pårørende-omsorg er mulig.

Pårørende har behov for respekt og anerkjennelse, å bli behandlet som en likeverdig samarbeidspartner. De trenger veiledning for å kunne yte nødvendig omsorg. Avlastning med god kvalitet på tilbudet er nødvendig. Pårørende må møtes med forståelse og medfølelse, og vi må lytte til pårørendes bekymringer.  Kval viste til Pårørendeveilederen som understreker vårt ansvar nettopp for dette.

Samarbeid med frivillige om personsentrert omsorg
I Østre Toten kommune er frivilliges innsats verdifulle bidrag i å styrke personsentrert omsorg. Kari Emilie Olsen, frivilligkoordinator/ aktivitør i kommunen, fortalte om frivilliges deltagelse både i lokalmiljø og på institusjon. Blant annet bidrar frivillige som følgesvenn, aktivitetsvenn og besøksvenn, noe som kan avlaste pårørende. I institusjon tar frivillige med seg beboere på turer, og bidrar med underholdning og ulike aktiviteter. I tillegg til frivillige enkeltpersoner, samarbeides det også med bibliotek, kulturkontor, menighet, barnehage, skole. Olsen fremhevet nytteverdi av samarbeid mellom ulike aktører, omsorgstjenesten og pårørende for å skape møteplasser og aktiviteter tilpasset ulike behov.

Livets minnebok, møte mellom gammel og ung
I et samarbeidsprosjekt mellom elever på Kapp skole og Kapp bo- og servicesenter i Østre Toten kommune er det de siste tre årene utarbeidet Livets minnebok for beboere og brukere av dagtilbud. Elever i sjuende trinn har i grupper besøkt hver sin beboer som de har blitt kjent med. Gjennom samtaler har de samlet informasjon om beboeren og utarbeidet ei personlig minnebok som beboeren har fått til odel og eie.

Minneboka har til hensikt å hente fram identitet og livshistorien til de som flytter inn på institusjon. Den synliggjør hvem de er og hvem de har vært, fortalte prosjektleder og aktivitør Linda B. Brukstuen. Hun fortalte videre at minnebøkene også har stor verdi for pårørende når bruker har gått bort.

Frivillige, pårørende og ansatte har bistått i prosjektet, som også har fått mye omtale på NRK, Nasjonalt skrivesenter og Verdighetssenteret. 

 

 

Lenker: 
Temadagens presentasjoner finner du her

Her kan du lese mer om Leve hele livet reformen

 Det regionale støtteapparatet for Leve hele livet

Ressursportal for Leve hele livet-arbeidet

Her kan du finne informasjon om USHT

Om besøksvenn

Regjeringens kommende pårørendestrategi

Pårørendealliansen

 

 

 

Denne saken ble første gang publisert 22.oktober  2020 og er en del av vår sommerserie 2021 “frem fra glemselen”.

 

 

 

 

Flere aktueltsaker