Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Innlandet

Spennende samarbeidsmodell for psykisk helsevern i Valdres

Ny samarbeidsmodell for psykisk helse- og rustjeneste i Valdres fører til en bedre utnyttelse av ressursene. Kan den også redusere behov for innleggelser?

Foto: Schutterstock

Psykisk helsevern i Valdres

Valdresregionen i Innlandet består av kommunene Vang, Øystre Slidre, Vestre Slidre, Nord-Aurdal, Sør-Aurdal og Etnedal i samarbeid med DPS-poliklinikk, som er samordnet i Gjøvik DPS (Distriktspsykiatrisk Senter). Tidligere hadde valdresregionen døgnavdeling for mennesker med psykiske lidelser, med ca 10 senger i Aurdal. Myndighetene har bestemt at antall senger i psykisk helsevern skal reduseres, og i 2020 ble døgnavdelingen i Aurdal lagt ned. Det ble satt stort fokus på muligheter i poliklinisk behandling og dagbehandling, og på mer samarbeid mellom kommunene og tjenestenivåene. Et døgntilbud med to psykisk helsesenger ble samlokalisert med VLMS (Valdres Lokalmedisinske Senter) i Fagernes. Kunne dette medføre et mer helhetlig og kontinuerlig tilbud til målgruppa? Dette krevde økt fokus på samhandling mellom lokalmedisinsk senter, akuttambulant team, FACT-team (Flexible Assertive Community Treatment – fleksibel aktiv oppsøkende behandling), TSB-team (Tverrfaglig Spesialisert RusBehandling), poliklinikk, overlegevakt ved DPS Gjøvik og psykisk helsetjeneste i kommunene. Kommunene i Valdres har gjennom mange år utviklet et godt samarbeidsklima, noe som videreutvikles i dette prosjektet. Det er etablert mer samarbeid, og det jobbes tettere på der hvor pasienten oppholder seg.

Det mest unike med den nye modellen er samarbeidet om behandlingen ved de to døgnplassene på VLMS. Her utfører behandlere i poliklinikken den psykiatriske behandlingen, mens ansatte ved VLMS gir omsorg, trygge rammer og om nødvendig somatisk behandling. Vi tror dette gir god helhetlig og samtidig behandling som er bra for pasientene og kanskje kan det også forebygge forverring og ytterligere innleggelser. Dagbehandlingen i poliklinikken er et utvidet behandlingstilbud til de som trenger litt mer. Vi håper slik behandling kan gi god effekt over tid.

Enhetsleder ved poliklinikk Valdres, Laila Olsen

Hvorfor ny tjenestemodell?

Nedlegging av døgnplasser var og er dramatiske tiltak i en ellers presset tjeneste. Med bakgrunn i framtidig ressursmangel i helsevesenet er det sterke nasjonale føringer for å dreie fra døgntilbud til spesialisthelsetjeneste på dagtid. Kunne en samtidig oppnå mer helhetlige, integrerte og koordinerte forløp og redusere behovet for innleggelser ved å videreutvikle tjenestene lokalt? Måten samhandlingen i Valdres har ført til mer og godt samarbeid på, gir håp, kunnskap og erfaringer til etterfølgelse.

Følgeforskning

NKROP (Norsk Kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse) har fått i oppdrag å evaluere omstillingen i Valdres underveis i prosessen. Forskningen skal fange opp hva som er nytt og sammenligne dette med slik en organiserte tjenestene tidligere. En vil undersøke hvordan den nye modellen organiseres og fungerer. Erfaringer fra ansatte, pasienter/brukere og pårørende skal kartlegges og tjenestemodellen videreutvikles underveis i forskningen, som skal ferdigstilles i 2023. ROP – NKROP evaluerer den nye valdresmodellen

Flere aktueltsaker