Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Innlandet

Systematisert etikkarbeid i Innlandet

Etikknettverket Innlandet fokuserer på å styrke etisk kompetanse blant helsearbeidere gjennom ulike aktiviteter. Med deltakelse i nettverket kan deltakerkommunene arbeide mot et mer etisk bevisst og reflekterende arbeidsmiljø, som igjen kan føre til økt trygghet, forbedret samarbeid og bedre beslutninger. I denne artikkelen får du vite litt mer om viktigheten av etisk refleksjon, nettverket og hvem man kan kontakte for å melde interesse.

Illustrativt bilde av naturen ved KvitfjellFoto: Shutterstock

Etikknettverket Innlandet fokuserer på å styrke etisk kompetanse blant helsearbeidere gjennom ulike aktiviteter. Med deltakelse i nettverket kan deltakerkommunene arbeide mot et mer etisk bevisst og reflekterende arbeidsmiljø, som kan bedre samarbeidet og føre til bedre beslutninger, som igjen kan gi bedre tjenester til tjenestemottakerne. I denne artikkelen får du vite litt mer om viktigheten av etisk refleksjon, nettverket og hvem man kan kontakte for å melde interesse.

Viktigheten av etisk refleksjon

Etisk refleksjon som er satt i system på arbeidsplassen kan bidra til tryggere arbeidsmiljø, bedret samarbeid og ikke minst bedre beslutninger. Å undersøke og snakke sammen om verdier som står på spill i situasjonene kan hjelpe oss å håndtere og tåle utfordringer.

Som helsepersonell tar vi daglig små og store valg. Våre personlige og faglige verdier spiller en viktig rolle i disse beslutningene. Økt selvinnsikt og forståelse for kollegaene våre bidrar til profesjonell utvikling, bedre beslutningsprosesser og tryggere tjenester. Ofte tar vi ikke nok hensyn til faktorer som vår egen kunnskap, erfaring, verdier og arbeidskultur som påvirker hvem vi er og hvordan vi oppfattes av andre

Etikknettverket Innlandet

Etikknettverket i Innlandet er et samarbeid mellom kommunene, Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester i Innlandet (USHT Innlandet), Statsforvalteren i Innlandet og KS-samarbeid om etisk kompetanseheving. Hovedfokuset er å styrke etisk kompetanse. Som en følge av det gode arbeidet i Innlandet, vant USHT Etikkprisen for 2021, trykk her for å lese mer om prisen. Mandatet til nettverket inkluderer:

  • Koordinering av kompetanseheving innen etikk og etisk refleksjonsarbeid i kommunale helse- og omsorgstjenester i Innlandet.
  • Et forum for erfaringsutveksling og gjensidig kompetanseutvikling blant ledere, ressurspersoner og ansatte i kommunene.
  • Fremme opprettelsen av regionale etikk-komiteer i kommunale helse- og omsorgstjenester i Innlandet.

Aktiviteter i nettverket i høst

I løpet av høsten vil vi bidra til å styrke lokalt etikkarbeid i deltakerkommunene. Følgende aktiviteter vil være tilgjengelige:

  • Nettverkssamling 4. oktober
  • To-dagers metodekurs i Etikk og etikkrefleksjon – opplæring i metoder og verktøy
  • Månedlige digitale etikkrefleksjoner:

Trykk på denne koblingen for å komme til etikknettverkets sider for å få mer informasjon om aktivitetene.

Melde på din kommune

Det er 19 kommuner som deltar i nettverket allerede, og kommuner som ønsker å starte opp er hjertelig velkomne! Ta kontakt med Åsa Serholt Jensen eller Målfrid Schiager på epost: asa.karin.johanna.serholt.jensen@hamar.kommune.no eller malfrid.schiager@gjovik.kommune.no

Relevante lenker

Senter for medisinsk etikk

Samarbeid om etisk kompetanseheving

Flere aktueltsaker