Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Innlandet

Tar i bruk ny hjerneslag-app

Sykehuset Innlandet tar nå i bruk en ny metode for prehospital undersøkelse av pasienter der det er mistanke om hjerneslag. Via en app kan ambulansepersonell kartlegge symptomer og kommunisere direkte med sykehuset.

Bilde viser tre ambulansearbeidere, der de ser på appen det står om i artikkelen på en mobiltelefon.Foto: Sykehuset Innlandet

Systemet bidrar til å redusere tiden fra symptomer oppstår og sikre rask og riktig behandling, noe som er avgjørende for utfallet. 

Ambulansetjenesten i Lillehammer, Gausdal og Ringebu tok i bruk eSTROKE 1. oktober. Planen er at metoden gradvis skal innarbeides i hele ambulansetjenesten i Innlandet. 

Fra FAST til eStroke

Symptomer på hjerneslag relateres oftest til symptomer som talevansker, lammelser i ansikt eller arm. Vi er alle kjent med den såkalte FAST-metoden for å avdekke slike symptomer, gjennom Prate-Smile-Løfte-kampanjene. Det er også denne metoden som er brukt av prehospitalt helsepersonell. Inne på sykehuset brukes skåringsverktøyet NIHSS (National Institute of Health Stroke Scale). 

– Dette er et verktøy som undersøker flere symptomer ved hjerneslag. eStroke-appen benytter dette scoringsverktøyet, og målet er å avdekke flere slagtilfeller som ellers blir oversett. Om lag 30 prosent av pasienter med hjerneslag har ikke de tre vanligste symptomene som prate, smile og løfte, sier prosjektleder for innføringen av eSTROKE i Sykehuset Innlandet, overlege ved nevrologisk avdeling Hanna M. Otterholt Bekkeseth.

Tiden avgjørende

Hjerneslag er en alvorlig akutt sykdom som er en vanlig årsak til vedvarende funksjonshemming og død. Felles for behandlingene er tidsfaktoren og at rask behandling kan ha betydning for prognosen. Målet er raskest mulig behandling, fortrinnsvis innen en time. 

– Ved at ambulansepersonell, som møter pasienten først, benytter metoden, sikrer vi en mer enhetlig håndtering av pasienter med slagsymptomer og felles forståelse av symptombildet utenfor og inne på sykehus. Når ambulansepersonell bruker eSTROKE-appen ute hos pasienten overfører de data direkte til slagvakt , slik at legene inne på sykehus bedre kan forberede seg på mottak av pasienten, sier Hanna M. Otterholt Bekkeseth. 

Bilde viser en gruppe ambulanse arbeidere, som står foran en ambulanse.
Foto: Sykehuset Innlandet


– Gleder oss

Alle ansatte ved ambulansestasjonene i Lillehammer, Gausdal og Ringebu har fått opplæring i bruk av eSTROKE-appen. Etter siste kursdag uttrykker de ansatte at de gleder seg til å ta i bruk metoden. Dette er et verktøy de har savnet. Dette gir de muligheten til å gjennomføre en mer avansert undersøkelse ved mistanke om slag, og sikre at pasienten får riktig behandling raskt. Skåringsverktøyet kan også påvise slagtilfeller der pasienten har mer diffuse og atypiske symptomer.


Flere aktueltsaker