Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Innlandet

Teamferdigheter som verktøy

TeamSTEPPS er et forskningsbasert teamtreningsprogram utarbeidet for å optimalisere teamarbeid og pasientsikkerhet i helse- og omsorgstjenesten. Teamtrening og teamarbeid er med på å sikre gode pasientoverføringer både i og mellom kommune- og spesialisthelsetjenesten. Teamtreningsprogrammet TeamSTEPPS setter fokus på teamstruktur og fire teamferdigheter ved å bruke kommunikasjon, ledelse, situasjonsovervåking og gjensidig støtte, som verktøy og strategier […]

Foto: Shutterstock

TeamSTEPPS er et forskningsbasert teamtreningsprogram utarbeidet for å optimalisere teamarbeid og pasientsikkerhet i helse- og omsorgstjenesten. Teamtrening og teamarbeid er med på å sikre gode pasientoverføringer både i og mellom kommune- og spesialisthelsetjenesten.

Teamtreningsprogrammet TeamSTEPPS setter fokus på teamstruktur og fire teamferdigheter ved å bruke kommunikasjon, ledelse, situasjonsovervåking og gjensidig støtte, som verktøy og strategier når helsepersonell jobber sammen. I tillegg vektlegges teamstruktur, som handler om at teammedlemmene må ha riktig kompetanse, hvilke roller de har og antall teammedlemmer, de må være mange nok til å kunne løse de situasjonene de står overfor. Et velfungerende teamarbeid er vesentlig innen pasientsikkerhet og sentralt for å kunne tilby helsetjenester av god kvalitet.

Nasjonal helse og sykehusplan for 2020-2023 påpeker at kompetanse i å jobbe tverrfaglig og i team ikke kommer av seg selv. Det må læres og det starter allerede i grunnutdanningen av helsepersonell og fortsette gjennom yrkeslivet ved daglig samhandling, simulering og internundervisning. En metode for å få til dette er å bruke TeamSTEPPS. Programmet gir helsepersonell kompetanse i å jobbe i team og det skaper en bevissthet om å jobbe sammen til det beste for pasienten.

*Kilder: Ballangrud, Randi og Eikeland Husbø, Sidsel. (2021). Teamarbeid i helsetjenesten – fra et kvalitets- og pasientsikkerhetsperspektiv. Oslo: Universitetsforlaget. og Tore Karlsen, førsteamanuensis ved NTNU, Institutt for helsevitenskap i Gjøvik

Flere aktueltsaker