Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Innlandet

TELMA-prosjektet – digital hjemmeoppfølging av pasienter

Teknologi og digitalisering er som en stor bølge. Spørsmålet er: skal man surfe på bølgen eller sitte og se på at den kommer?

Morten Lauknes fra TELMA-prosjektet i Agder

Teknologi og digitalisering er som en stor bølge. Spørsmålet er: skal man surfe på bølgen eller sitte og se på at den kommer? Dette spørsmålet stilte Morten Lauknes fra TELMA-prosjektet i Agder da han gjestet Verkstedet for Integrerte Helsetjenester i Bright House på Gjøvik for å dele sine erfaringer.

Det er ingen tvil om at man i Agder har forsøkt å surfe på bølgen. Lauknes forteller om en spennende veg fra han i 2016 fikk tilbud om stillingen som prosjektleder for satsing på digital hjemmeoppfølging i Kristiansand kommune, til han i dag sitter som leder for et samarbeid om telemedisinsk hjemmeoppfølging mellom 24 kommuner i Agder, 300 fastleger, og et helseforetak bestående av 3 sykehus.

Basert på erfaringene fra TELMA, er et råd til andre prosjektledere innen medisinsk hjemmeoppfølging å ta seg tid til å bli kjent med de ulike aktørenes hverdag og utfordringsbilde, samt å tidlig teste ut lavterskel-løsninger som gir rask gevinst i form av bedre pasientbehandling og mindre kostnader. Dette er viktig for å bygge kultur, gjensidig tillit og felles engasjement, som fremheves som grunnleggende suksessfaktorer i arbeidet – i tillegg til å skape enighet om et felles mål.

TELMA-prosjekter har involvert 100 pasienter innen både KOLS, hjertesvikt, diabetes, multimorbiditet, og psykisk helse. Undersøkelser viser at, tross tekniske lugginger med løsningene, melder majoriteten av pasienter om høy tilfredshet og trygghet med hjemmeoppfølgingen.

«Pasienter ønsker ikke nødvendigvis at helsetjenesten følger de opp personlig, men ved at pasientene selv kan gjennomføre undersøkelser og få umiddelbar tilbakemelding om hvilken sone de ligger i, føler de seg trygge og tilstrekkelig ivaretatt,» sier Lauknes.

Selv om vegen beskrives som spennende, legger Lauknes heller ikke skjul på at det er krevende å skape samsyn og fellesskap mellom så mange organisasjoner og aktører med forskjellige kulturer, subkulturer, og ikke minst data- og journalsystemer.

I videreføringen av arbeidet vil man ha fokus på å videreutvikle teknologien til å bli mer automatisert og brukertilpasset, i tillegg til å pilotere nye organisasjonsmodeller hvor oppfølgingsansvaret delvis flyttes ut i tjenesten fra de telemedisinske sentralene man nå har opprettet. Dette har prosjektet funnet som avgjørende for å sikre økonomisk bærekraft.

Nå skal TELMA-prosjektet gi innspill til nasjonale anbefalinger for digital hjemmeoppfølging, som en del av det nasjonale velferdsteknologi-programmet.

Morten Lauknes fra TELMA-prosjektet i Agder .

Kongsvinger kommune – samarbeid om KOLS-pasienter
Kongsvinger kommune deltok virtuelt og delte sine erfaringer rundt TELMA-samarbeidet. Kongsvinger har samarbeidet med TELMA om medisinsk hjemmeoppfølging av KOLS-pasienter, siden årsskiftet 2017/18. De stiller seg bak Lauknes sine betraktninger om viktigheten av kultur og tillit, og beskriver en prosess hvor det første året gikk med til planleggingsmøter og bygging av relasjoner mellom prosjektets samarbeidspartnere.

Videre fremhever de ansvarliggjøring av et utvalg ansatte som en suksessfaktor i overgangen mellom lederforankring på rådmannsnivå til implementering på tjenestenivå, samt grundig opplæring av både ansatte, pasienter, og pårørende i tjenestens løsninger. I likhet med TELMA-prosjektet i Agder har også prosjektet i Kongsvinger erfart høy tilfredshet og trygghet blant majoriteten av deres brukere.

Undersøkelsene viser også at KOLS-pasientene involvert i prosjektet har færre innleggelser, men mottar flere tjenester fra kommunene enn kontrollpasientene uten tiltak. Dette forklares med at den telemedisinske oppfølgingen fører til at små forverring i pasienters helsetilstand blir tidligere avdekket slik at man får igangsatt forebyggende tiltak mot forverringen av KOLS-pasienters helsetilstand. I det videre arbeidet med å bredde ut løsningen som del av helsetilbudet, vil prosjektet blant annet rette fokus mot utformingen av en samfinansieringsmodell mellom kommuner og sykehus for telemedisintjenestene.

Se nyhetssak fra NRK Innlandet:  Aud Vera Karlsson får KOLS-behandling hjemmefra  (30. januar 2020)

Flere aktueltsaker