Logg inn eller lag ny bruker for å legge til som favoritt
Trygghetspatruljen
Trygghetspatruljen på Lillehammer er en beredskapstjeneste som sikrer raskere og mer effektiv helsehjelp.

Trygghetspatruljen på Lillehammer har vært i drift siden oktober 2023. På samme måte som legevakten, er Trygghetspatruljen i beredskap for de som har behov for helsehjelp.
En ressurs i tillegg til øvrige helsetjenester i kommunen
Trygghetspatruljen er i tillegg til øvrige kommunale helsetjenester. Det er en bemannet heldøgns tjeneste, lokalisert på Lillehammer interkommunale legevakt.
Trygghetspatruljen samarbeider med og bistår de øvrige helsetjenestene i kommunen og spesialisthelsetjenesten. Herunder er dette blant annet hjemmetjenesten, sykehjem/heldøgns omsorg, bokollektiv, fastleger, legevakt og legevaktbil, akuttmottak, kirurgisk poliklinikk, fastleger, AMK og ambulanse (via legevakt), rus og psykisk helse, tildelingsenheten i kommunen, rehabiliteringsinstitusjoner og alle kommunale bo- og døgnkollektiver. Disse tjenestene kan be om bistand fra Trygghetspatruljen.
Kompetanse sikrer trygg lokal oppfølging
Trygghetspatruljen består av sykepleiere med bred kompetanse innenfor flere fagområder innen sykepleiefaget. Det tilstrebes kontinuerlig fagutvikling og kompetanseheving for å imøtekomme ulike behov. Blant annet har ansatte i trygghetspatruljen hospitert på urologisk poliklinikk SI Hamar, for opplæring i skifte av suprapubisk kateter. Når trygghetspatruljen har tilegnet seg denne kompetansen, kan pasienter følges opp i sin kommune framfor å måtte reise langt for å få skiftet kateter.
Patruljebiler med avansert utstyr
Trygghetspatruljens to biler er utstyrt med blant annet hjertestarter, oksygenapparat, apparater for måling av CRP, HB, glucose og analyse av urinstix. De har blærescanner, saturasjonsmåler og blodtrykksapparat. Videre har de akutt-bag for sår, urinveier og utstyr til kateterisering. De har utstyr til væskebehandling, adrenalin til anafylaksiberedskap ved vaksinering og administrering av antibiotika.
Oppdrag med stor variasjon
Trygghetspatruljen utfører blant annet:
• Kliniske vurderinger og observasjoner (redusert allmenntilstand, infeksjon/sepsis)
• Fall skader
• Urinveisproblematikk (ulike former for kateterisering, skifte av suprapubisk kateter, skylling/stell, blærescanning, urinprøvetaking)
• Væske og antibiotikabehandling
• Blodprøvetaking
• Injeksjoner, vaksiner, PVK
• Support på medisinsk teknisk utstyr (blant annet CADD pumper, ernæringspumper, O2 konsentrator, PD dialyse)
• Sår/skader (vurdering, fjerning av suturer/agraffer, sårstell)
• Palliativ oppfølging (bistå i forhold til pasient/pårørende), smertebehandling (smertepumper)
• Undervisning og veiledning av ansatte, pasienter og pårørende
Bedre og mer effektiv helsehjelp
Trygghetspatruljen bidrar i å redusere belastning på fastleger, legevakt og AMK/sykehus. Dette ved at de raskt kan reise ut og gjøre nødvendige undersøkelser og vurderinger for å ivareta pasienten best mulig der og da, og som grunnlag for videre behandlingsløp i samarbeid med fastleger, legevakt, og øvrige tjenesteområder i kommunen og sykehus. Trygghetspatruljen kan utføre helsehjelp i hjemmet, og følge opp pasienter i inntil 72 timer. Blant annet kan dette redusere antall innleggelser på sykehus og turer til legevakt, og rask innleggelse for de som behøver det.
Bo trygt hjemme
Trygghetspatruljen er også en del av Bo Trygt Hjemme prosjektet i Lillehammer kommune, der kommunen har tett samarbeid med Sykehuset Innlandet. Trygghetspatruljen bidrar i dette til at blant annet eldre hjemmeboende gode og sammenhengende tjenester, slik at de kan bo trygt hjemme lengre.
Her kan du lese mer om Trygghetspatruljen – Lillehammer kommune
Les gjerne også nyhetssak om Trygghetspatruljen knyttet til Bo trygt hjemme, Inspireres av Lillehammer-prosjekt – Lillehammer kommune