Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Ahus

Trygghetsuka 2018: Om vold i nære relasjoner

Trygghetsuka er en stor dugnad for å sette fokus på vold i nære relasjoner. Vi har i år 20 arrangementer, som vil nå ut til flere tusen deltakere. Målet med Trygghetsuka er at ansatte, politikere, frivillige og innbyggere skal bli i stand til å se og handle, når man har mistanke om vold og overgrep.

Foto: Trygghetsuka.no

Trygghetsuka er en stor dugnad for å sette fokus på vold i nære relasjoner. Vi har i år 20 arrangementer, som vil nå ut til flere tusen deltakere. Målet med Trygghetsuka er at ansatte, politikere, frivillige og innbyggere skal bli i stand til å se og handle, når man har mistanke om vold og overgrep.

«Hadde vi fått hjelp tidligere, ville alt vært annerledes – erfaringer fra barn og unge utsatt for vold og overgrep» 

Det har de siste årene vært rettet fokus mot vold i nære relasjoner.  Likevel er det store hull i systemet, som skal beskytte og hjelpe. Mange forsøker å fortelle uten å bli tatt på alvor. Noen opplever at volden fortsetter, og tør aldri mer fortelle.

(Barneombudets rapport 2018)

Samarbeid på tvers av kommuner

I år samarbeider de fire kommunene Aurskog-Høland, Fet, Skedsmo og Sørum om en felles Trygghetsuka. Den arrangeres for fjerde gang i Fet, Aurskog-Høland og Sørum, og for andre gang i Skedsmo kommune.

Tverrsektoriell koordinator og kontaktperson for Trygghetsuka i Skedsmo kommune, Idun Marie Ljønes forklarer at samarbeidet med nabokommunene gir et bedre helhetlig tilbud til inbyggere og ansatte.

Tidligere har Skedsmo arrangert Trygghetsuka alene og det er i år første gang alle fire kommunene samarbeider om Trygghetsuka. Når vi samler ressurser og kompetanse på denne måten fører dette til et bredere tilbud til innbyggere og ansatte. Det er et fruktbart samarbeid der vi drar nytte av hverandres erfaringer og får til mer.

Variert program med fokus på metode og handling

Trygghetsuka har sitt utgangspunkt i kommunenes handlingsplaner mot vold i nære relasjoner. Trygghetsuka er et av tiltakene i planene, men nytt av året er en økt fokus på metode og handling.

Alle punktene i programmet handler om vold og overgrep, men i år er det et sterkere fokus på metode og handling. Blant annet har vi et metodekurs som tar for seg vurderingsverktøyet “Trafikklyset” om skadelig seksuell adferd og workshop om den digitale læringsplattformen “SNAKKE”.

Generellt for Trygghetsuka 2018 har vi prøvd å lage et variert og sammensatt program som skal være interessant for alle. Enten du jobber med barn eller eldre – er ansatt i kommune/sykehus eller er innbygger, sier Ljønes.

På programmet står blant annet:

  • «Sterke sammen – en åpen og ærlig samtale om seksuelle overgrep» v/ mor Frøydis Øfeldt og datteren Pia-Karoline
  • «Kroppen min eier jeg» v/ Silje Vold fra Redd barna
  • «Jeg sa ikke kom inn» v/ Eli Rygg
  • «Truende pårørende» v/ Mette Viil Hansen fra Vern for eldre i Bærum
  • «Brannslukking og sikkerhetsnett» v/ Sidsel Fjelltun fra Landsforeningen mot seksuelle overgrep (LMSO)
  • «Krenkede barn blir syke voksne» v/ Anna Louise Kirkengen, forsker ved A-hus
  • «Fra burka til bar mage» – temakveld for barn og unge om negativ sosial kontroll

 

#Hengdeg

I dagens samfunn der en økende grad av kommunikasjon foregår på nett har også digital vold blitt et svært aktuelt tema. Dette blir det satt fokus på under Trygghetsuka blant annet med teaterforestillingen #Hengdeg.

Skuespiller Sander fra forestillingen #Hengdeg. Foto: Nittedal teater.

Forestillingen #Hengdeg ble produsert av Nittedal Teater høsten 2013 og har siden den gang vært på Norgesturné. Det er en sterk forestilling som tar et oppgjør med mobbing og utestengelse og hvilke konsekvenser det kan gi. – men det er også en forestilling om ta valg, se hverandre og håp. Stykket viser den tøffe netthverdagen til dagens ungdom som konstant eksponererer dem for urealistiske idealer, forventningspress, gameing, sosiale medier, vold og et ekstremt nyhetsbilde.

Vi setter opp forestillingen #Heng deg for 8. klasseelever i Aurskog-Høland, Fet og Sørum. (Kilde: Trygghetsuka.no)

 

For påmelding til Trygghetsukas arrangementer: Klikk her

For mer utfyllende program, se Facebooksiden Trygghetsuka eller www.trygghetsuka.no

Kontaktpersoner for trygghetsuka

Aurskog-Høland       Marianne Børke tlf. 67205535 marianne.borke@ahk.no
Fet                                 Eiisabeth Holmedahl tlf. 47484097 elisabeth.holmedahl@fet.kommune.no
Skedsmo                     Idun Ljønes tlf. 90961918 idunml@skedsmo.kommune.no
Sørum                          Lisbeth J. Fossum tlf. 63869721 lisbeth.fossum@sorum.kommune.no

Flere aktueltsaker