Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Oslo
OuS

Utvidet tilbud ved Geriatrisk poliklinikk, OUS

I denne artikkelen kan du som helsepersonell bli bedre kjent med Geriatrisk poliklinikk og deres utvidet tilbud ved Oslo universitetssykehus.

  • Legemiddelgjennomgang («polyfarmasipoliklinikk»). NYHET!
  • Utredning av fall/synkope («fallpoliklinikk»)
  • Todagers tverrfaglig utredning ved lege, fysioterapeut og sykepleier. NYHET!
  • Demensutredning
  • Førerkortvurdering
  • Nettmøter med fastlege og demensteam (men uten at vi ser pasienten) med råd om diagnostisering og behandling i tilfeller der en demensdiagnose er sannsynlig. NYHET!

Polyfarmasipoliklinikk

Her vurderer vi pasienter med lange medisinlister og mistanke om at none av medisinene kanskje er «mer til skade enn til gavn», uten at det nødvendigvis trenger å foreligge en spesifikk mistanke om bivirkning. Vå anbefaling bygger på undersøkelse av pasienten samt etterfølgende telefonkonferanse med fastlegen (vi tar initiativ til å finne et tidspunkt for telefonkonferansen). Tar imot pasienter også utenfor OUS’ sektor.

Fallpoliklinikk

Tverrfaglig vurdering (lege, fysioterapeut, sykepleier) av pasienter med gjentatte fall av ukjent årsak, særlig hvis synkope eller nærsynkope mistenkes som en medvirkende årsak. Tar imot pasienter også utenfor OUS’ sektor (men ikke fra AHUS’ sektor siden AHUS har egen fallpoliklinikk).

Todagers tverrfaglig utredning

Nytt tilbud våren 2025, til erstatning for geriatrisk daghospital, som er lagt ned. Utreder pasienter med komplekse problemer, ofte kombinasjon av kognitive og motoriske symptomer. Pasienten møter frem to ganger med maks én ukes mellomrom, og det lages en samlet rapport med anbefalinger til videre tiltak.

Demensutredning

Her prioriterer vi pasienter i alle aldre hvis det er mistanke om uvanlige demenssykdommer (lewylegemedemens, frontotemporallappsdemens, primær progressiv afasi, med videre), og for øvrig pasienter under 75-80 år og pasienter der demensdiagnosen er usikker. Primærutredning av pasienter over 75-80 år med mistenkt demens er primærhelsetjenestens oppgave.

Førerkortvurdering

I de tilfellene fastlege synes vurdering av kognitiv egnethet for bilkjøring er spesielt vanskelig, eller det oppstår konflikter mellom fastlege og pasient om dette, kan vi tilby oss å gjøre en «second opinion».

Nettmøte med fastlege og demensteam ved mulig demens

I de tilfellene der fastlegen synes det er vanskelig å sette en sikker demensdiagnose, går vi sammen gjennom tilgjengelig informasjon og vurderer hvorvidt diagnosekriteriene for demens er oppfylt og om det bør gjøres flere diagnostiske og/eller terapeutiske tiltak. Dette forutsetter at fastlegen, evt. i samarbeid med bydelens demensteam, på forhånd har innhentet nødvendig klinisk informasjon.

Henvisning

Henvisning kan sendes av pasientens fastlege.

Flere aktueltsaker