Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Innlandet

“Vi kan og vi gjør det”

«Vi kan og vi gjør det» er et prosjekt som skal bidra til kvalitetsforbedring i tjenester til personer med utviklingshemming, ved å styrke kompetansen til de som arbeider innen fagområdet.

Anne Lise og Solvår, som har bidratt som skuespillere i opplæringsfilmer om smertekartlegging. Fotograf Lars Martin Bøe, for USHT Innlandet (Hedmark).

Prosjektet «Vi kan og vi gjør det» skal bidra til at personer med utviklingshemming får de tjenestene de har krav på, ved at de som yter tjenestene får styrket kompetanse innen sitt fagområde. Ansatte får også kunnskap om og erfaring med å forbedre praksis ved å ta i bruk modeller for kvalitetsforbedring. Prosjektet er finansiert med kompetansehevingsmidler fra Helsedirektoratet og ledes av USHT Innlandet.

Alvorlige mangler og behov for kvalitetsforbedring
De siste årene har det blitt avdekket store mangler i tjenesten for personer med utviklingshemming. Helsetilsynets rapport (4/2017) Det gjelder livet, beskriver alvorlige mangler ved helsetjenester både i hjemmet og tilgangen til medisinske undersøkelser og behandling for personer med utviklingshemming.

I NOU 2016:17: På lik linje beskrives åtte løft for å realisere grunnleggende rettigheter for personer med utviklingshemming. Disse åtte løftene omhandler blant annet behov for økt fokus på god helse og omsorg, kompetanse og kunnskap blant ansatte, samt bedre koordinering av tjenester og målrettet styring.

Forbedringsarbeid i læringsnettverk
Utviklingssentrene har i mange år jobbet med systematisk forbedringsarbeid og læringsnettverk gjennom Pasientsikkerhetsprogrammet i trygge hender 24/7. Det er imidlertid erfart lav deltakelse fra tjenesten til personer med utviklingshemming, og ansatte har uttrykt behov for bedre tilpassing av innhold for denne tjenesten.

Prosjekt «Vi kan og vi gjør det» innhenter erfaringer fra ansatte i tjeneste til personer med utviklingshemming, som deltar i det ordinære læringsnettverket som Utviklingssenteret arrangerer i 2021. Det utarbeides egne tiltakspakker for denne tjenesten. Den ene tiltakspakken omhandler forebygging av feilernæring, under- og overvekt og den andre forebygging og behandling av smerter. Disse to tiltakspakkene vil inngå i et eget og tilpasset læringsnettverk for ansatte innen tjenesten til personer med utviklingshemming.

Prosjektet har med dette fokus både på å øke fagkompetansen og på metoder for kvalitetsforbedringsarbeid. Målet er å styrke ansattes evne til å implementere kunnskap, slik at dette kan føre til målbar forbedring i tjenesten på noen av områdene som er påpekt i «På lik linje» og «Det gjelder livet».

Bredt samarbeid og med brukerne i sentrum
Ansatte fra kommunene Søndre-land, Gjøvik, Hamar og Trysil deltar i prosjekt- og arbeidsgrupper, og har vært med på å velge ut de to fagtema for tiltakspakker og forbedringsarbeid. I tillegg deltar representanter fra Habiliteringstjenesten i sykehuset Innlandet, Fylkesmannen i Innlandet, Nasjonal kompetansetjeneste Aldring og helse og fra Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming (NAKU). Brukermedvirkning er fokus på alle prosjektets nivå. Brukerråd involveres gjennom dialog og gjennom høring av tiltakspakker.

Lenker
Du kan lese mer om prosjektet her
Dersom du har spørsmål til prosjektet, kan du kontakte prosjektleder Rikke A. Torgersen.
Her finner du NAKU sin kunnskapsbank og informasjon om utviklingshemming
Aldring og helse har egne ressurssider om utviklingshemming hos voksne og eldre
Du finner oversikt over ulike kunnskapskilder under Tema Utviklingshemming på Kompetansebroen

Flere aktueltsaker