Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Innlandet
Østfold

Videoforedrag om covid-19 vaksiner

Infeksjonsoverlege Jan Erik Berdal ved Akershus universitetssykehus HF ønsker at helsepersonell skal være best mulig informert om vaksinen og har laget et foredrag der han presenterer grunnleggende kunnskap om vaksiner generelt og om covid-19 mRNA-vaksinene spesielt.

Featured Video Play Icon

Vaksineringen er nå i gang – og de første vaksinene er såkalte mRNA-vaksiner. Men hva er mRNA-vaksiner, og hvordan virker de? Og hvordan og hvorfor er de blitt utviklet så raskt? Infeksjonsoverlege Jan Erik Berdal besvarer en rekke spørsmål knyttet til koronavaksinen i et foredrag som nå ligger tilgjengelig på nett. 

Infeksjonsoverlege Jan Erik Berdal ved Akershus universitetssykehus HF ønsker at helsepersonell skal være best mulig informert om vaksinen, slik at fakta – snarere enn følelser – kan ligge til grunn for beslutningen om å la seg vaksinere eller ikke.  Derfor har han laget et foredrag, der han presenterer grunnleggende kunnskap om vaksiner generelt og om covid-19 mRNA-vaksinene spesielt, med vekt på hva vi vet om effekt og bivirkninger, og besvarer ellers ofte stilte spørsmål.

Ingen signal om alvorlige bivirkninger

Berdal fremholder at vi umulig kan vite noe sikkert om langtidseffekter for en vaksine som er brukt i tre måneder, hverken varighet av beskyttelse eller forekomst av sjeldne bivirkninger over tid.

Foto: Anne Wiik Haga

– Men det er veldig betryggende at vi ikke har sett noe «signal» om alvorlige bivirkninger etter å ha vaksinert mange millioner mennesker, og observasjonstiden for mange av disse har allerede oversteget tre måneder. Vi har imidlertid enorm erfaring fra vaksiner generelt, både om varighet av effekt og forekomst av bivirkninger, og det er ingen biologisk grunn til at disse vaksinene skal være veldig annerledes.

Derimot, påpeker Berdal, vet vi en hel del om virkningen av Covid-19-viruset.

– Vi vet for eksempel at pandemien har enorme medisinske, sosiale, psykologiske og økonomiske konsekvenser, og at fatigue eller muskelsvakhet, søvnproblemer og depresjon nylig ble rapportert hos henholdsvis 63, 26 og 23 prosent seks måneder etter akutt sykdom.

– Hvorvidt covid-19 er prinsipielt annerledes enn andre infeksjoner hva angår varige skader er etter min mening tvilsomt, men at det selv for unge friske ikke nødvendigvis er en triviell infeksjon vet vi allerede mye om. Og vi er nokså sikre på at dette kun kan stoppes gjennom vaksiner.

 

Nasjonal opplæringsressurs for koronavaksinering kommer på Kompetansebroen

Kompetansebroen skal på oppdrag for Helsedirektoratet nå utvikle en nasjonal digital opplæringsressurs for koronavaksinering, med kunnskapstest og ledsagende opplæringsmateriell. Helsedirektoratet vil samarbeide nært med Folkehelseinstituttet for å utvikle det faglige innholdet, og vil stå som faglig ansvarlig.

Ressursen vil i format ligne på den nasjonale opplæringsressursen for smittesporing på Kompetansebroen, og planlagt lansering er 18.februar.

Flere aktueltsaker