Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Østfold

Demens – læringsressurser

Nasjonal faglig retningslinje om demens sier at «Virksomheter som yter helse- og omsorgstjenester til personer med demens, skal sørge for at ansatte har den opplæring, videreutdanning og etterutdanning som er påkrevet, slik at den enkelte innehar relevant kompetanse for å utføre sitt arbeid faglig forsvarlig».

Kompetanse om demens innebærer blant annet gode kunnskaper om demenssykdommer, personsentrert omsorg, kommunikasjon, kartleggingsverktøy, oral helse (tannhelse), ernæring, lindrende behandling, miljørettede og psykososiale tiltak og aktiviteter, forebygging og avdekking av vold og overgrep, legemiddelbehandling, samt etikk og lovhjemler for bruk av tvang og varsling om vold og overgrep. I tillegg er det viktig at virksomheten sikrer at de ansatte har god kjennskap til relevante tilbud i egen kommune for å kunne sette inn tiltak i tråd med sykdomsutviklingen til personer med demens, samt pårørende.

demenssidene til Nasjonalt senter for Aldring og Helse finner du en komplett side som gir deg kurs, verktøy for basal demensutredning og oppfølging.

Kompetansehevingsmuligheter

Under finner du er et knippe veletablerte kompetansehevingsressurser:

Basal demensutredning i kommunehelsetjenesten (for leger)

Ved mistanke om demens bør det gjennomføres en basal demensutredning

Praktiske verktøy for basal demensutredning

Film – Forståelse og mestring av utfordrende adferd ved demens

Eldre med demens eller andre nevrokognitive lidelser kan vise utfordrende adferd som aggresjon, forvirring eller uro. Helsepersonell må av den grunn ha kompetanse på årsakene til denne adferden og effektive tiltak som kan forbygge, håndtere og redusere risikoen.

Kompetanse om utfordrende adferd hos eldre kan hjelpe helsepersonell med å identifisere underliggende helseproblemer eller ubehag som kan være årsaken til adferden. Dette kan føre til raskere diagnose og best mulig behandling, samt redusere behovet for bruk av tvang eller beroligende medisiner.

Filmen under fra Aldring og Helse gir et lite innblikk i årsak, forebygging, redusering og håndtering av utfordrende adferd hos personer med demens.

E-læringskurs -Hva er demens?

Nasjonalt senter for aldring og helse

Helse- og omsorgsarbeidere i de kommunale helse- og omsorgstjenestene, og pårørende og helse- og omsorgsarbeidere som jobber i spesialisthelsetjenesten

Ca. 3 timer

START KURSET

Et kurs om demens og hvordan atferdsmessige og psykologiske symptomer ved demens (APSD) kan forstås.

Om kurset

Kurset er utviklet av Nasjonalt senter for aldring og helse (Aldring og helse) på oppdrag fra Helsedirektoratet, og skal gi grunnleggende kunnskaper om demens og APSD.
Kurset er det første i en rekke på tre:

  1. Hva er demens? Om demenssykdom og APSD (atferdsmessige og psykologiske symptomer ved demens)
  2. Personsentrert omsorg. Forebygging og behandling av APSD
  3. Meningsfulle aktiviteter og miljøbehandling for personer med demens

Kurs 2 og 3 kommer i løpet av 2022/2023 og handler om personsentrert omsorg, behandling APSD, meningsfulle aktiviteter og miljøbehandling.

Målgruppe

Målgruppa er helse- og omsorgsarbeidere som jobber i de kommunale helse- og omsorgstjenestene. Pårørende og helse- og omsorgsarbeidere som jobber i spesialisthelsetjenesten kan også kunne ha nytte av kurset.

Estimert tid

Ca. 3 timer

Kursbevis

Dette kurset har egen innlogging med mulighet for kursbevis. Hvis du klikker “Merk som fullført” hos oss, vil du ikke få opp kursbevis på “Min side.” Kurset gir dermed ikke mulighet for kursbevis fra Kompetansebroen.

På Aldring og helse sine sider får du tilsendt kursbevis på e-post når du har bestått kursets slutt-test. I tillegg vil alle dine kursbevis ligge i din mappe inne i Aldring og helses e-læringsplattform. Kursbevisene dine finner du ved å trykke på «vaffelen» på oppgavelinja øverst på kurssiden.  

Når du trykker på denne «vaffelen», vi du få opp et kursbevis-ikon du kan klikke på for at dine kursbevis skal vises.

Podcast

Alle fagartikler