Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Vestfold

Hva er palliasjon?

Palliativ behandling, pleie og omsorg er en tilnærmingsmåte som har til hensikt å forbedre livskvaliteten til pasienter og deres familier i møte med livstruende sykdom.

Skjermdump: NRK

Palliativ behandling er forebygging og lindring av lidelse, gjennom tidlig identifisering, grundig kartlegging, vurdering og behandling av smerte, og andre problemer av fysisk, psykososial og åndelig art (Helsedirektoratet, 2015; WHO definition of palliative care).

Målet er at palliativ behandling, omsorg og pleie skal praktiseres på alle områder og nivåer i helsetjenesten til personer med uhelbredelig sykdom. De nasjonale føringene for palliasjon ligger i St.melding 24 – vi skal alle dø en dag, men alle andre skal vi leve. 

Stortingsmeldingen skal bidra til mer åpenhet om døden og til at mennesker med behov for lindrende behandling og omsorg ivaretas på en helhetlig måte for best mulig livskvalitet og økt grad av valgfrihet ved livets slutt. 

Livskvalitet, lindring av ubehagelige symptomer og god omsorg i livets siste fase, er viktige mål for at personen kan leve så godt som mulig med sin sykdom. I Nasjonal faglig retningslinje; Palliasjon i kreftomsorgen – handlingsprogram kan du lese om fokus- og fagområdene i palliasjon.

På Helsedirektoratets hjemmesider ligger nasjonale faglige anbefalinger, råd og pakkeløp for palliasjon. Her finnes også informasjon om tilskuddsordninger, rapporter og en oversikt over de regionale kompetansesentrene for lindrende behandling.

Håndbok i lindrende behandling er en samling av prosedyrer for behandling av palliative tilstander og symptomer utgitt av Regional kompetansetjeneste for lindrende behandling i Nord-Norge, «Lindring i nord».

Håndboka er primært rettet mot helsepersonell som har behov for veiledning i hvordan man kan lindre plager hos pasienter som nærmer seg livets slutt. Selv om tiltakene i utgangspunktet er utarbeidet for behandling av pasienter med avansert kreftsykdom, kan de være overførbare til andre pasientgrupper.

Konverteringstabellen for opioider er revidert etter ny litteratur, gjeldende retningslinjer og forandringer i legemiddeltilgjengelighet. Du finner den på side 22 i Håndbok i lindrende behandling.

På Kompetansebroen har vi flere podkaster for helsepersonell om palliasjon og lindrende behandling.

Illustrasjon av et menneske med regnbuefarger.

Illustrasjon: Lindring i Nord

Hvem er den palliative pasienten?

Tradisjonelt har palliasjon vært avgrenset til kreftpasienter med kort forventet levetid. De senere årene har det imidlertid blitt fokus på at palliasjon er et pasientsentrert fagfelt som inkluderer pasienter med alle typer livstruende sykdom. 

Den palliative pasienten kan være alt fra den fullt arbeidsføre, men uhelbredelig syke i tidlig fase av sykdommen, til den sterkt hjelpetrengende pasienten med langt fremskreden sykdom. Selv om lindrende behandling er integrert i hele pasientforløpet, har den selvfølgelig større plass i livets sluttfase.

Den nasjonale faglig retningslinjen Handlingsprogrammet for palliasjon i kreftomsorgen er rettet til behandling, pleie og omsorg til kreftpasienter. Generelle forhold i handlingsprogrammet er også aktuelt for palliative pasienter med andre diagnoser.

Lindrende omsorg og behandling til mennesker med utviklingshemming er et e-læringskurs for helsepersonell som jobber med palliative pasienter med utviklingshemming. Kurset er utviklet av Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester i Innlandet.  

Personer med demens dør av sin sykdom, derfor er palliasjon en viktig del av behandling, omsorg og pleie til denne pasientgruppen. På Nasjonalt senter for aldring og helse har de en egen ressursside om palliasjon og et e-læringskurs om palliasjon og demens for helsefagarbeidere og sykepleiere som jobber i kommunehelsetjenesten.

Forhåndssamtaler

En forhåndssamtale vil kunne fremme pasientens medbestemmelse og autonomi, skape tillit mellom pasient og helsepersonell, samt gi helsepersonell og pasienter/pårørende et godt grunnlag for beslutninger og gode prosesser videre.

«Forhåndssamtaler (advance care planning) er samtaler med pasienten om framtidig behandling. Slike formaliserte samtaler vil kunne bidra til at pasientens ønsker er kjent ved krevende beslutninger mot livets slutt generelt, og spesielt hvis den kognitive evnen forventes å bli redusert.»
NOU 2017:16 På liv og død – Palliasjon til alvorlig syke og døende s. 32

Senter for medisinsk etikk har utarbeidet en veileder til planlegging og gjennomføring av forhåndssamtaler på sykehjem. I veilederen finner man verktøy til bruk både før og under samtalen med pasienten. Veilederen er også laget som lommerkort til bruk både på sykehjem, sykehus og i pasientens hjem.

Alle fagartikler