Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Ahus

Kurs om livsmestring

Når livet forandres, som ved langvarige helseutfordringer, kan mange oppleve at de reagerer med sterke følelser og rare tanker.

Kvinne som står ved et veiskilleFoto: Shutterstock

Dette er vanlige reaksjoner på en uvanlig situasjon som kan være uforståelig for personen selv. Det er utfordrende å bli kjent med seg selv i den nye situasjonen, men fagpersoner kan bidra.

“Livsmestring” er et digitalt pedagogisk mestringsverktøy som du kan bruke sammen med dine pasienter. Målet er å styrke mennesker gjennom at de oppdager og erfarer mer om sine ressurser og muligheter.

“Livsmestring” er bygget opp rundt 6 tema og alt innhold til kurset finnes på Ahus.no. Hvert tema introduseres gjennom en animasjonsfilm. I tillegg er det oppgaver med tilhørende lydfiler, refleksjonsspørsmål og eksempler fra tidligere deltakeres tanker og erfaringer.

Mål

Målet med kurset er å styrke den enkelte ved å gi dem en mulighet til å oppdage mer om sine ressurser og muligheter for å leve et bedre liv

Hvordan bruke

Kursene kan settes sammen og brukes i forskjellige sammenhenger utover å bli brukt individuelt som mestringsverktøy for selvhjelp. Ut fra ulik målsetning, behov og settinger er det mange hensyn som må vurderes nøye, og alltid sammen med representanter fra deltakergruppen. Her er noen eksempler på hvordan du kan ta kurset i bruk sammen med pasienter og pårørende:

  • Opplyse pasienter og pårørende om programmet slik at de kan gjennomgå det selv eller sammen med noe.
  • Bruke tema og deler av programmet som forberedelse før en konsultasjon
  • Gjennomføre en oppgave eller bruke refleksjonsspørsmål og andres erfaringer fra programmet i konsultasjonerSlå sammen 2-3 konsultasjoner for å gjennomgå et tema i programmet der pasienten får møte andre og kan dele sine erfaringer og oppdagelser
  • Til kurs, opplæring eller andre temadager: enten som selvstendig forberedelse eller som innhold i selve kurset/ samlingen
  • Lede «Mestringsgrupper» på tvers av diagnosegrupper – både i kommuner (primærhelsetjeneste, frisklivssentraler, skolehelsetjeneste), i interkommunalt samarbeid eller med helseforetakene
  • Samarbeide med organisasjoner om temakvelder, kurs eller grupper
  • Det er utviklet et eget e-læringskurs for fagpersoner som ønsker å sette seg inn i og bruke metodikken Livsmestring – et e-læringskurs på Kompetansebroen
Bakgrunn

Metodikken bak kursene livsmestring er utviklet gjennom en 20 års periode med utprøvning og forskning på gruppeveiledning for ulike pasient- og pårørendegrupper. En grunntanke bak programmet har vært at «Det du blir bevisst kan du gjøre noe med». Metodikken har fått navnet «Self-Awareness through Values and Emotions» (SAVE).

Intervensjonsforskningen ble gjennomført ved Ahus, Senter for helsefremmende arbeid, nå Samhandlings- og helsefremmingsavdelingen. Den fokuserte på deltakernes endringsprosesser og deres evne til å bruke egne ressurser målrettet. Deltakerne fikk en bedre selvforståelse og ble mer bevisst egne prioriteringer og valg. De utviklet en større evne til å ta vare på seg selv og gjøre forandringer for å kunne mestre sin livssituasjon.

Gruppenes sammensetning har vært uavhengig av diagnose.

SAVE-metodikken bygger på hvilke relasjoner, temaer og oppgaver deltakerne erfarte var avgjørende for mestring. Resultatene er blant annet publisert i en doktorgrad og flere mastergrader.

Tidligere prosjekter

Alle fagartikler