Logg inn eller lag ny bruker for å legge til som favoritt
Pasientforløp for Kols
Pasientforløpet for kols skal sikre god kvalitet og lik praksis på utredning, diagnostisering, behandling og oppfølging hos pasienter med kols.
Mange pasienter får oppfølging både på sykehus og i kommunen. Spesialisthelsetjenesten og primærhelsetjenesten samarbeider for at overgangene mellom sykehus, fastlege og kommunehelsetjenesten skal være trygge og forutsigbare, og at kvaliteten på behandling og oppfølging skal være god
Kols – kurs for pasienter som har en kolsdiagnose og deres pårørende
Målet med kurset er at pasienter med kolsdiagnose skal få hjelp til å mestre hverdagen og oppleve bedre forståelse og kontroll over egen situasjon, og at pårørende skal være trygge i sin rolle.
Kurset er en del av behandlingen som tilbys ved Sykehuset i Vestfold, og arrangeres av Lungepoliklinikken og Lærings- og mestringssenteret. Pasienter som får/har fått behandling andre steder er velkomne til å delta. Henvisning fra lege er nødvendig hvis pasienten ikke er behandlet ved Sykehuset i Vestfold.
Innhold i kurset
- Informasjon om kols
- Behandling
- Fysisk aktivitet
- Ernæring
- Angst som følge av kols
- Kols-mappe
- Hva innebærer det å leve med kols? Hvordan er det å være pårørende?
- Informasjon om pasientforeninger og kommunale tilbud
Kursholdere: lege, sykepleiere, fysioterapeut og brukerrepresentanter.
Hvilke pasienter skal ha Kolsmappe?
Pasienter som er innlagt eller deltar på lungerehabilitering ved SiV skal få tilbud om kols-mappe med individuell egenbehandlingsplan. Mappen gjennomgås og oppdateres ved nye innleggelser.
Pasienter med kommunale tjenester bør få tilbud om kols-mappe i kommunen, hvor fastlege har ansvar for opprettelse av egenbehandlingsplan
Alt nødvendig materiell for oppstart med kols-mappe finner du her: Kols – Sykehuset i Vestfold (siv.no)
eKols: Digital egenbehandling og mestring
Sykehuset i Vestfold vurderer om pasienter med kols kan ha nytte av digital hjemmeoppfølging i forbindelse med innleggelse ved lungeavdelingen, evt i forbindelse med polikliniske konsultasjoner.
Pasientene skal være aktive deltakere og bidragsytere i egen behandling, og kan følges opp hjemme ved at egenrapporterte målinger om egen helsetilstand sendes digitalt til sykehuset.
For mer informasjon se: eKols – digital hjemmeoppfølging av pasienter med kols – Sykehuset i Vestfold
Kompetanseheving og ressurser for helsepersonell
Spesialisthelsetjenesten har et veiledningsansvar overfor primærhelsetjenesten etter spesialisthelsetjenesteloven. For at helsepersonell skal kunne gi forsvarlig helsehjelp er det viktig med systematisk opplæring og veiledning. Under kan du finne aktuelle ressurser og tilbud.
Stasjonære oksygenkonsentratorer
Helsepersonell som skal bistå med behandlingshjelpemidler.Variabelt ut ifra hvordan modulene benyttesHva er kols?
Fysiologi og patologi ved kols. Sykdomslære og behandling