Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt

Positiv adferdsstøtte (PAS)

Positiv atferdsstøtte (PAS) omfatter et rammeverk som er i tråd med FN-konvensjonen om rettigheter for mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD) og Helsedirektoratets veileder Gode helse- og omsorgstjenester for personer med utviklingshemming.

To personer snakker sammenSkjermdump fra heftet

I veilederen legges det vekt på at personer med utviklingshemming har samme rettigheter som alle andre, og at prinsippet om rett til selvbestemmelse bør ligge til grunn for all tjenesteyting. Her finner vi igjen alle menneskers
rett til like muligheter for å leve verdige og meningsfylte liv.

Ifølge helse- og omsorgstjeneste loven skal kommunen tilby nødvendige og forsvarlige helse- og omsorgstjenester. Kommunen står relativt fritt til å utforme et tjenestetilbud til tjenestebrukeren, men vedkommende har rett til å velge mellom ulike tilbud og tjenester. Som helse- og omsorgspersonell har du plikt etter helsepersonelloven til å gi faglig forsvarlig og omsorgsfull hjelp (fra heftet).

Om temahefte

Temaheftet gir kunnskap om Positiv atferdsstøtte (PAS) som er en tilnærming der en jobber forebyggende slik at atferd som utfordrer vil reduseres i takt med økt livskvalitet. Heftet er utviklet med tanke på personell som jobber for og med personer med utviklingshemming, i bofellesskap, arbeids- og dagsenter og i skolen. Hefte kan lastes ned gratis her:

of
Alle fagartikler