Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Innlandet

Barn som pårørende – Ressursside

Her finner du nyttig informasjon og materiell om barn som pårørende-arbeidet i Innlandet.

Illustrasjons tegning av fire barn, som holder hender. Hvert barn har et hjerte foran seg.Illustrasjon: Gabriele Möbes Frøen

Helsepersonelloven § 10a og § 10b gir helsepersonell en selvstendig plikt til å bidra til at barn som pårørende/etterlatte får tilpasset informasjon og oppfølging.

God samhandling om oppfølgingen er viktig for å sikre tidlig innsats på lavest effektive omsorgsnivå.

Samarbeidsavtalen mellom Sykehuset Innlandet og kommunene skal sikre samhandling om familier der barn er pårørende/etterlatte.

Kalender

Invitasjon til fagdag!

  • Sammen om barn som pårørende i Innlandet
    Dato: 22.05.25
    Tid: 09.00-15.00
    Sted: Scandic Hotell Hamar
  • Pris: Arrangementet er gratis for ansatte i Sykehuset Innlandet Arrangementet koster 700,- kr for ansatte i kommuner (Innlandet).  
  • Bevertning: Lunsj inkludert
  • Arrangør: Sykehuset Innlandet
  • Målgruppe: Barneansvarlig personell/helsepersonell ansatt i Sykehuset Innlandet. Helsepersonell, og andre faggrupper som jobber med barn som pårørende i kommuner i Innlandet.
  • Mål for arrangementet: Faglig påfyll om barn som pårørende-arbeid. Nettverksbygging. Stimulere til bedre samhandling om barn som pårørende.
  • Program: kommer når det nærmer seg.
  • Påmeldingslenke: kommer senere
  • Påmeldingsfrist: 01. mai 2025 kl 23.55
  • Kontaktperson for arrangementet: Trude Bjerge Wang Trude.Bjerge.Wang@sykehuset-innlandet.no
Samhandlingsprosjekt 2023-2025: Sammen om barn som pårørende – Innlandet

For bedre samhandling om oppfølging av familier der barn er pårørende eller etterlatte.

Høsten 2023 startet et toårig samhandlingsprosjekt mellom Sykehuset Innlandet og kommunene Sel, Lom, Skjåk og Gjøvik. Arbeidet skal videreføres i Helsefellesskap Innlandet.

Prosjektets hovedmål:

  • Implementering av elektronisk melding (EDI) og tilhørende rutiner skal bidra til å kvalitetssikre overgangen fra spesialisthelsetjeneste til kommune, og styrke samarbeidet på tvers av spesialisthelsetjeneste, kommunal helsetjeneste og andre kommunale tjenester.
  • Etablering av et felles kompetansenettverk skal bidra til felles kunnskaps- og kompetanseheving, og økt kjennskap til hverandres tjenester. 

Kompetansebroen som felles plattform

Kompetansebroen tas i bruk som delingsplattform. Både Sykehuset Innlandet og alle kommuner i Innlandet er medlem i Kompetansebroen.

Informasjon om kompetansenettverket, – og rutiner, avtaler og informasjonsmateriell knyttet til bruk av elektronisk melding, vil fortløpende bli delt på Kompetansebroen når det er klart. På denne måten blir ressursene tilgjengelig for alle kommuner i Innlandet, og kan gi nytte allerede i prosjektperioden. Vi håper dette kan bidra til et større tilfang av erfaringer og tilbakemeldinger, og mulighet for justering.

Kompetansenettverk

Konsept for kompetansenettverket vil bli utviklet i prosjektet. Første anledning til å delta på felles fagseminar blir 23. mai 2024. Sykehuset Innlandet inviterer alle Innlandets kommuner og Utdanningsforbundet til sin årlige fagdag med fokus på barn som pårørende-arbeidet. Invitasjon til fagdag – Sammen om barn som pårørende i Innlandet – Kompetansebroen

Mer om prosjektet

Prosjektet er et ideoverføringsprosjekt, og bygger på et pilotprosjekt AHUS har gjennomført med innføring av elektronisk melding om barn som pårørende, og etablering av et felles ressursnettverk for sitt opptaksområde.

Samhandlingsprosjektet har fått tildelt prosjektmidler fra HSØ. Deltagende kommuner er Sel, Lom, Skjåk og Gjøvik. Ungdomsrådet deltar med to representanter i prosjektgruppen. Brukerutvalget holdes orientert. Prosjektet er forankret i Avdeling kompetanse og utdanning i Sykehuset Innlandet, Helsefellesskap Innlandet, og på kommunalsjefnivå i deltagende kommuner. Det er planlagt at prosjektet skal videreføres i Helsefellesskap Innlandet.

Samarbeidsavtale mellom sykehus og kommunene

Nye samarbeidsavtaler mellom Sykehuset Innlandet og kommunene i sykehusområdet trådte i kraft 1. mars 2024.

Samarbeidsprosedyre 1, Pasientsamarbeid – kapittel 3 omhandler samarbeid om barn,  og kapittel 3.1 omhandler barn som pårørende.

Samarbeidsprosedyre 1– Pasientsamarbeid

Ressurspakke fra BarnasBeste’s kommunenettverk

BarnsBeste har utviklet en ressurspakke for kommunenes arbeid med barn som pårørende. Dette initiativet er basert på et økende behov for tydeligere retningslinjer og verktøy som kommuner kan bruke for å identifisere og ivareta barn som lever med sykdom, rusproblematikk eller andre utfordringer i familien.

Ressurspakken er utarbeidet i tråd med nasjonale føringer og bygger på kunnskapsbasert praksis. Målet er å sikre at alle barn som pårørende får nødvendig støtte og oppfølging i den kommunen de bor i.

Prosjektet er et samarbeid mellom kommuner, helsepersonell, og fagpersoner fra BarnsBeste, med tanke på å skape et fleksibelt og brukervennlig verktøy som kan tilpasses lokale behov. Pakken inneholder faglige retningslinjer, verktøy for kartlegging, samt opplæringsmoduler som skal sikre at kommunale tjenester har tilstrekkelig kompetanse til å ivareta barn som pårørende på en god måte.

Ressurspakke for kommune – Barn som pårørende-arbeid

Alle fagartikler