Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Østfold

Sykehus og pasient

Sykehuset Østfold HF tilbyr digital hjemmeoppfølging til pasienter innen flere tjenesteforløp. Sykehuset startet med digital hjemmeoppfølging i 2015 og siden dette har det vært en jevn utvikling og innføring innen flere fagområder. Den digitale oppfølgingen er i dag kun knyttet til poliklinisk virksomhet og benyttes som forberedelse til time, tettere oppfølging av pasienter eller for å unngå unødvendige kontrolltimer.

DHO- lege, illustrasjon: Helsefellesskapet Østfold/Studio GeistDigital hjemmeoppfølging - lege illustrasjon: Helsefellesskapet Østfold/Studio Geist

Overordnet mål

Et overordnet mål med digital hjemmeoppfølging i sykehuset er å tilby spesialisthelsetjenester der pasienten er, oppnå en tettere oppfølging av pasienter og å unngå unødvendige kontrolltimer i poliklinikkene.

Effektmål

Forventede effektmål ved bruk av digital hjemmeoppfølging:

  • Reduksjon i ventelister
  • Mulighet til å behandle flere pasienter
  • Tettere oppfølging av de pasientene som trenger det
  • Rett helsepersonell til rett pasient
  • Effektivisering av tolketjenester

Resultatmål

Forventede resultatmål ved bruk av digital hjemmeoppfølging:

  • Reduksjon i ventelister
  • Økt bruk av video – og telefonkonsultasjoner
  • Pasient kommer forberedt til time
  • Unngå avlysning av kirurgi

Tjenesteforløp som tilbyr digital hjemmeoppfølging

Kreft, hematologi

Kreftpasienter følges opp med digital hjemmeoppfølging ved poliklinikkområde 4 kreft, hematologi på Kalnes. Hensikten med forløpet er at pasienten er godt informert om sin kreftdiagnose, er forberedt til behandling og opplever en tettere oppfølging ved poliklinikken. Poliklinikken har som et inklusjonskriterie at alle pasienter skal følges opp digitalt, med unntak av de pasientene som ikke ønsker det eller ikke har anledning til dette av andre grunner.

Senter for lindrende behandling (SLB) følger også opp pasienter med digital hjemmeoppfølging.

Leddgikt

Pasienter med leddgikt følges opp med digital hjemmeoppfølging på poliklinikkområde 12, revmatologi på Moss. Hensikten med dette forløpet er at pasientene følges tett opp digitalt ved nyoppstått sykdom, og at de etter tre måneder går over i et brukerstyrt forløp. Her har poliklinikken endret fra årlige kontroller til kontroller hvert tredje år. Pasientene får tilsendt kartleggingsskjema ved jevne mellomrom og har også mulighet til å ta kontakt med poliklinikken dersom de skulle bli dårlige i denne perioden.

Diabetes

Pasienter med svangerskapsdiabetes følges opp med digital hjemmeoppfølging på poliklinikkområde 10, endokrinologi på Moss. Hensikten med forløpet er å ha en tett digital oppfølging av pasienter med svangerskapsdiabetes, og at pasientene har mulighet til å kontakte poliklinikken ved behov. En annen effekt av forløpet er å redusere unødvendige kontrolltimer, dersom pasientene ikke har behov for kontroll.

Pasienter med diabetes type 1 følges også opp med digital hjemmeoppfølging på poliklinikkområde 10, endokrinologi på Moss. Dette er pasienter som skal inn til tverrfaglig årskontroll en gang i året, og hensikten med forløpet er at pasienten skal møte godt forberedt til timen.

Overvekt

Pasienter med overvekt følges opp med digital hjemmeoppfølging på poliklinikkområde 10, endokrinologi på Moss. Overvektspoliklinikken inkluderer alle sine pasienter i flere digitale forløp. Alle pasienter fyller ut et omfattende helsekartleggingsskjema digitalt før første kontrolltime i poliklinikken. Hensikten er en tett oppfølging av pasientene, oppfølging av vekt, oppfølging før og etter fedmeoperasjon og oppfølging av pasienter med medikamentell behandling.

Protesekirurgi for kne og hofte

Pasienter som skal gjennom kirurgi for kne – og hofteproteser følges opp i forkant av kirurgi med digital hjemmeoppfølging, og de følges opp på poliklinikkområde 8, ortopedi på Moss. Hensikten med forløpet er at pasientene er godt informert og forberedt til protesekirurgi. Et sentralt resultatmål som er identifisert ved forløpet er at pasienter ikke møter uforberedt til kirurgi, og at poliklinikken som følge av dette må avlyse timen og kaste behandlingsmateriell..

Helse- og arbeid

Pasienter som deltar i prosjektet helse – og arbeid følges opp med digital hjemmeoppfølging. Pasientene følges opp på Fysikalsk medisin og rehabilitering på Moss. Hensikten med forløpet er at pasientene fyller ut kartleggingsskjema i forkant av kontroller hhv ved første, andre og tredje kontroll.

KOLS (lungerehabilitering)

Pasienter med kronisk obstruktiv lungesykdom følges opp med digital hjemmeoppfølging på lungemedisinsk poliklinikk på Moss. Pasientene i dette forløpet går på et kurs for lungerehabilitering. Hensikten med forløpet er at pasientene kan fylle ut kartleggingsskjema i forkant av kurset og før siste kursdag.

Nyresvikt og dialyse

Pasienter med nyresvikt følges opp med digital hjemmeoppfølging på poliklinikkområde 2, nyremedisin på Kalnes. Hensikten med forløpet er en tettere oppfølging av pasienter med nyresvikt stadium 4 og 5, og brukerstyrte kontroller.

Pasienter som skal gjennom peritonealdialyse følges også opp med digital hjemmeoppfølging på poliklinikkområde 2, nyremedisin på Kalnes. Hensikten med forløpet er en tettere oppfølging av pasientene og forberedelse til dialyse.

Nyttige lenker

Alle fagartikler