Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt

Legemiddelassistert rehabilitering – pasientene, fagfolkene og systemet

Klinikere og ledere med ansvar for LAR
Ca. 1,5 time
Bilde av personer man møter i kurset Legemiddelassistert rehabilitering – pasientene, fagfolkene og systemet, Foto: TSBBilde av personer man møter i kurset Legemiddelassistert rehabilitering – pasientene, fagfolkene og systemet, Foto: TSB

Hensikten med kurset: Gjennom felles opplæringsmateriell vil TSB-enheter, kommunale aktører og fastleger få mulighet til å tilegne seg basiskunnskaper, ferdigheter og holdninger om LAR som er nødvendige for å yte god pasientbehandling. Formålet med kurset er at tjenestene praktiserer behandlingen i tråd med Nasjonale faglig retningslinje for LAR.

Målgruppe: Primærmålgruppen er klinikere og ledere med ansvar for LAR. Dette omfatter personell i TSB, men også i kommunene og fastlegene, som har sentrale oppgaver i forløpet for pasienter som mottar LAR. Klinikergruppen er tverrfaglig sammensatt og kurset fokuserer derfor på det som er generelt og relevant for alle yrkesgrupper, og på de ulike profesjonenes konkrete bidrag. Sekundære målgrupper som også vil kunne ha glede av kurset, er andre klinikere i TSB som møter pasienter i LAR, slik som klinikere i døgnenheter og TSB-/helseavdelinger i fengsel.

Varighet: Ca. 1,5 time

Læringsmål er grunnleggende kunnskap om

  • myndighetskrav, nasjonale føringer og anbefalinger om LAR, systemkunnskap og ansvarsfordelinger mellom ulike nivåer
  • den biopsykososiale forståelsesrammen og tverrfaglig/tverretatlig samarbeid
  • vurderinger i medikamentvalg og utleveringsordninger
  • hvordan brukermedvirkning kan ivaretas

Etter å ha tatt kurset er målet at deltakeren 

  • kan gi en grunnleggende innføring i LAR til pasienter som vurderer det som en aktuell behandlingsform.
  • kan se og forstå den enkelte fagpersons/virksomhets rolle i samarbeidet for å bidra til at pasienten får mest mulig helhetlig behandling.
  • anser LAR som en god og effektiv behandlingsform, hvor legemiddelet sammen med andre psykososiale tiltak kan gjøre at pasienten får økt livskvalitet og bistand til å endre sin livssituasjon.
  • anser brukermedvirkning og individuell tilpasning som en selvfølge.

Kurset er finansiert av Helsedirektoratet.