Logg inn eller lag ny bruker for å legge til som favoritt
Vurdering av PEth resultater
Informasjon fra farmakologen om vurdering av PEth resultater

Vurdering av analysesvar på fosfatidyletanol (PEth)
PEth er en markør på alkoholinntak de seneste 2-4 ukene før prøvetaking. Flere behandlere gir utrykk for usikkerhet knyttet til vurdering av høye PEth-verdier. Det er viktig å vite at selv om PEth-verdier indikerer helseskadelig alkoholbruk, utløses ikke nødvendigvis meldeplikt, kjøreforbud eller tap av førerrett.
Hvilken informasjon gir et PEth-svar?
Laboratoriet som analyserer blodprøven vurderer PEth i forhold til grenseverdier på 0,03µM og 0,30µM. Verdier som er mellom 0,03-0,30µM indikerer mulig helseskadelig alkoholforbruk. Verdier høyere enn 0,30 µM indikerer helseskadelig bruk, men gir ikke svar på om pasienten tilfeldigvis har drukket mye i løpet av noen dager, eller om pasienten har et jevnt, høyt alkoholinntak. PEth er derfor først og fremst egnet som utgangspunkt for en samtale med pasienten om vedkommendes alkoholvaner. I henhold til nyere forskningslitteratur vil enhver reduksjon i alkoholkonsum potensielt være positivt for helsa.
Helsekrav må være oppfylt for å ha førerkort
Helsedirektoratets førerkortveileder sier: Helsekravet er ikke oppfylt ved «avhengighet av alkohol, langvarig høyt inntak av alkohol eller skadelig bruk av alkohol, der alkoholbruken kan føre til forstyrrelse i atferd og gi helsesvekkelse med økt trafikksikkerhetsrisiko». Legen må gjøre en helhetlig og individuell vurdering basert på all informasjonen som foreligger. PEth-prøver som inngår i en slik vurdering bør være tatt over noe tid.
Grenseverdier og bilkjøring
Det er ingen grenseverdi for PEth som angir at det ikke er lov å kjøre bil, slik vi har for blodalkoholkonsentrasjoner høyere enn 0,2 promille. Selv om høye PEth-verdier indikerer helseskadelig alkoholbruk, utløses ikke tap av førerrett automatisk, da må det også foreligge forstyrrelser i atferd/helsesvekkelse som gir økt trafikksikkerhetsrisiko.
Dersom en person har mistet førerretten og må bevise avholdenhet, anvendes grenseverdiene.
Midler som kan påvirke kjøreevnen (§§ 35–37) – Helsedirektoratet
Du kan ta kontakt med klinisk farmakolog. Vakttelefon 960 90 861 eller via sykehusets sentralbord. Telefonen er vanligvis bemannet mandag, onsdag og fredag mellom kl. 0800-1530.
