Bruk av kokain kan påvises i lengre tid enn tidligere antatt
Av Vigdis Vindenes, spesialist i klinisk farmakologi, Sykehuset Østfold
Betydelig økning i kokain-bruk
Kokain-bruken har økt betydelig de siste årene. Kripos rapporterer økning i antall beslag og disse har høyere renhetsgrad enn tidligere. I hele landet har man sett økning i urinprøver som avdekker bruk av kokain, blant annet fra barnevern, rusomsorg, sosial- og yrkeslivssaker.
Kokain kan akkumulere i kroppen ved store inntak
Kokain er et potent rusmiddel som er svært avhengighetsskapende og kan gi alvorlige bivirkninger som hjerteinfarkt og arytmier. Ruseffektene oppnås raskt og kan vare fra minutter til en time. Den korte virketiden gjør at gjentatte inntak er vanlig. Med økt bruk, har laboratoriene blitt oppmerksomme på at inntak av store mengder kokain kan påvises lenger enn 4-5 dager i urin, slik man tidligere har antatt. Dette skyldes at kokain akkumulerer i kroppens vev og sentralnervesystemet etter gjentatte inntak. Ved avsluttet bruk vil kokain gradvis frigjøres til blodbanen og det inaktive omdannelsesproduktet benzoylekgonin kan påvises i urin inntil 2-3 uker.
Anbefaling om nasjonal lav rapporteringsgrense
Kokainbruk kan få alvorlige konsekvenser for prøvegiver og i enkelte saker har det blitt stilt spørsmålstegn ved om analyseresultatet er riktig. Laboratoriene har derfor sendt prøver til hverandre for å kontrollere resultatene. Sammenlikning av prøver ved ulike laboratorier har medført en diskusjon knyttet til valg av rapporteringsgrense. Laboratorier med lave grenser kan avdekke inntak av mindre mengder kokain og vil påvise kokain i lengre tid enn laboratorier med høyere grenser. Senter for laboratoriemedisin, Sykehuset Østfold har ledet et nasjonalt arbeid hvor det nå har kommet nasjonale anbefalinger om felles rapporteringsgrense ved analyse av kokain i urin. For de fleste laboratoriene, inkludert SØ, vil dette medføre at dagens rapporteringsgrense for påvisning av kokain blir lavere.
Dersom du er i tvil om hvordan er prøve skal fortolkes så ta kontakt med klinisk farmakolog. Vakttelefon 960 90 861 eller via sykehusets sentralbord. Telefonen er vanligvis bemannet mandag, onsdag og fredag mellom kl. 8-15.30.