Hopp til hovedinnhold
Helsedirektoratet og FHI har ifølge brev «Prøvesvar- endringer i praksis» (16.12.21) endret på laboratoriets varslingsplikt vedrørende påviste tilfeller av SARS-CoV-2.

Endring i meldingsrutiner for påviste tilfeller av SARS-CoV-2 ved Ahus

av Jeanette Borthen

Endringen trer i kraft mandag 10. januar.

Helsedirektoratet og FHI har ifølge brev «Prøvesvar- endringer i praksis» (16.12.21) endret på laboratoriets varslingsplikt vedrørende påviste tilfeller av SARS-CoV-2. Varslingsplikten bortfaller, men laboratorier skal fortsatt melde alle smittetilfeller av Covid-19 til kommuneoverlegen, eller den kommuneoverlegen delegerer dette ansvaret til, i kommunen pasienten oppholder seg på daglig basis.

Det jobbes nasjonalt med å legge til rette for at kommunene kan hente ut oversikt over smittetilfeller i sin kommune via oppslag i MSIS-databasen.

Inntil dette er etablert har Ahus etablert følgende system for melding av påviste tilfeller til kommunene:
E-post med kryptert liste over påviste tilfeller av SARS-CoV-2 tilfeller i den enkelte kommune sendes daglig til den e-postadressen kommunen har kommunisert til laboratoriet. Passord til den krypterte filen meddeles den enkelte kommune i forkant. Det kreves ingen ekstra programvare for den kryptere filen. Dersom passordet ikke er kjent kan kommunen ringe på telefon 67 96 81 61 mellom kl. 8 og 15.

Laboratoriet på Ahus legger til grunn folkeregistrert adresse med tanke på hvilken kommune tilfellet meldes til. Grunnet antallet SARS-CoV-2 tilfeller har laboratoriet ikke mulighet til å gå inn på enkeltprøvesvar for å sjekke om prøven er tatt i en annen kommune enn den pasienten er bosatt i. Vi ber derfor kommunene videreformidle påviste tilfeller til annen kommune der det fremkommer at pasienten ikke er bosatt i sin folkeregistrerte kommune. Der laboratoriet ikke har informasjon om kommune, vil kommunen der prøven er tatt antas å være pasientens bostedskommune.

Prøvesvar både på positive og negative SARS-CoV-2 vil som vanlig sendes elektronisk til rekvirent der dette er etablert. I tillegg meldes påviste tilfeller til MSIS og laboratoriedatabasen. Kommuner som i samarbeid med laboratoriet på Ahus har etablert alternative løsninger for elektronisk varsling av påviste tilfeller vil fortsette med allerede etablerte løsninger, og omfattes ikke av disse endrede rutinene.

Dersom noe er uklart, vennligst ta kontakt på epost Unn.Skovholt.Halvorsen@ahus.no eller telefon 930 96 424