Hopp til hovedinnhold
Illustrasjon av ortopedisk konsultasjon, lege som tøyer benet til en pasientBilde: Shutterstock

Informasjon fra artroskopiseksjonen ved SØ

av Martine Hemstad Lyslid

Knesmerter oppstått uten noe større traume skal sjelden opereres med kikkhullskirurgi når man er over 40 års alder. Derfor har disse pasientene fått time til fysioterapeut i stedet for ortoped de senere år. Nå nærmer man seg at kapasiteten til fysioavdelingen på sykehuset er overskredet, og derfor sender vi ut dette brevet. Vi må nå se oss nødt til å avvise flere henvisninger enn tidligere. Men vi vil også oppfordre dere til å gjøre noen enkle grep som kan redusere strømmen av pasienter til sykehuset, men allikevel sikre dem forsvarlig behandling.

Noen oppfordringer:

MR av kne uten reellt traume: Bestill heller stående røntgenbilder i første omgang i stedet for MR. Viser røntgen artrose så har man en klar diagnose. Derimot så får MR bilder lite klinisk relevans da man stort sett ikke skal operere allikevel.

Henvisninger med lite/ingen kliniske opplysninger vil bli avvist

Oppfordre pasienten til å oppsøke fysioterapeut eksternt. Pasienter som har en epikrise fra ekstern fysioterapeut der de ikke responderer på trening, blir prioritert til time hos fysioterapeut på sykehuset. Klarer de ikke å få time hos fysioterapeut eksternt, så er det stor sannsynlighet for at de blir bedre av å trene styrke på egenhånd og ta tiden til hjelp.

Hvilke pasienter skal artroskopiseksjonen i SØ se på?

Pasienter som har lite artrose på røntgen og ikke responderer på styrketrening vil bli vurdert av våre fysioterapeuter, og da vil fysioterapeut i samråd med ortoped vurdere indikasjon for MR. Større kneskader må henvises sykehuset etter alvorlighetsgrad.

Vi forstår at mange pasienter krever MR og at de «må» få time til spesialist. Dere skal selvfølgelig bruke klinisk skjønn og bestille MR når dere mener det er nødvendig. For eksempel ved en akutt kneskade med hemartros (akutt hevelse) så skal man nok i de aller fleste tilfeller rekvirere en MR. Men stort sett så kan dere vise til dette skriv fra sykehuset og forklare pasienten at den operative behandlingen innen ortopedien har forandret seg stort de senere år på grunn av nye studier som ser på nytten av kirurgi.

Hvilke pasienter over 40 år opererer vi?

  • Degenerative meniskskader som ikke har respondert på trening med mye mekaniske symptomer der røntgen viser ingen artrose blir tilbudt operasjon
  • Meniskrotskader som ikke responderer på trening og der røntgen ikke viser uttalt artrose
  • For noen pasienter med begynnende medial artrose og malalignment kan osteotomi være aktuelt, men trening må forsøkes først
  • Korsbåndsskader vurderes individuelt, og jo yngre pasientene er jo oftere opererer vi de. «Eldre» pasienten med instabilitet på tross av tilstrekkelig trening hos fysioterapeut vil ofte tilbys operasjon.