Hopp til hovedinnhold
Bilde: Shutterstock

Informasjon om felles henvisningsmottak innen psykisk helsevern for voksne i Sykehuset Østfold

av Martine Hemstad Lyslid

Innføringen av FHM (Felles henvisningsmottak i psykisk helsevern for voksne) er godt i gang i Sykehuset Østfold!

Sykehuset Østfold opplever at det er et godt samarbeid med fastlegene og avtalespesialistene i psykiatri/psykologi i forbindelse med innføringen av FHM. Vi har ett års erfaring når vi kommer til 1. september. Vi ser fremdeles at det er lav kapasitet når det gjelder inntak av nye pasienter til  avtalespesialistene i vårt opptaksområde. Henvisningene rettighetsvurderes på samme måte som andre henvisninger til spesialisthelsetjenesten. Deretter fordeles pasientene til aktuell avtalespesialist.

Henvisninger til avtalespesialist i nevropsykologi på pasienter med diagnoser som behandles i psykisk helsevern går til Felles Henvisningsmottak (FHM) i DPS. I praksis betyr dette eksempelvis henvisninger for ADHD, autisme samt kognitive vansker ved affektive lidelser, psykose og rus. I samarbeid med avtalespesialistene i nevropsykologi, har de ønsket at denne type henvisninger i første omgang skal starte forløpet i DPS. Vi har fått forståelse av at dere fastleger ønsker mer informasjon om hvordan henvisninger til avtalespesialist i nevropsykologi er avtalt.

Henvisninger til avtalespesialister i nevropsykologi, særlige hensyn:

1) Henvisninger som dreier seg om pasienter og problemstillinger som faller utenfor psykisk helseverns primære målgrupper (alle spørsmål om kognitiv svikt på basis av hjernedysfunksjon/hjerneskade/hjernesykdom) skal fortsatt kunne sendes direkte fra fastlege til nevropsykolog. I de tilfeller hvor denne typen henvisning kommer til Felles Henvisningsmottak, kan den videresendes til nevropsykolog uten saksbehandling eller rettighetsvurdering. Dersom henvisningen er stilet direkte til en av nevropsykologene, sendes henvisningen direkte til denne. Dersom henvisningen ikke inneholder ønske om spesiell nevropsykolog, er det rimelig å sende henvisningen til den nevropsykologen som sogner til det aktuelle DPS/henvisningsmottak.  

2) Henvisninger med spørsmål om psykisk helsesvikt inklusive ADHD og autismespekterforstyrrelse skal ikke videresendes til nevropsykolog, disse skal først vurderes ved DPS. Dersom den grunnleggende utredningen ved DPS tilsier at det er behov for å innhente nevropsykologisk undersøkelse som del av utredningen eller som et ledd i behandlingsplanleggingen, sender DPS en intern henvisning til samarbeidende nevropsykolog. Nevropsykolog sender rapport til DPS etter fullført undersøkelse. Andre henvisninger til avtalespesialist i nevropsykologi kan sendes direkte til avtalespesialist i nevropsykologi.

3) DPS kan be om nevropsykologisk undersøkelse hos nevropsykolog i alle de pasientsakene det er relevant for behandlingen ved DPS.

4) I de tilfellene hvor nevropsykologen avdekker tilstander og problemstillinger som trenger utredning/behandling ved DPS, sender nevropsykologen henvising til felles henvisningsmottak med kopi til fastlege.

FHM  organiseres i tett samarbeid med avtalespesialistene. Avtalespesialist deltar regelmessig ukentlig i inntaksmøte ved DPS sammen med spesialist i psykiatri eller psykologi ved DPS i Sykehuset Østfold.